Folkpartiet vill ha barn i domstol

Alliansens rättspolitiska grupp har redan beslutat om rapporten om unga kriminella, så det känns inte som om folkpartiets landsmötesbeslut kommer att ha någon större inverkan på den gemensamma allianspolitiken i frågan. Men det känns ändå skönt att folkpartiet släppte kravet på att sänka straffbarhetsåldern till 14 år.

Kompromissen var kanske möjlig för de flesta på landsmötet att acceptera, men jag tror för min del att den var något ogenomtänkt (och det ligger nästan i sakens natur då man kompromissförhandlar mitt under partifesten kvällen före beslut, så var det åtminstone enligt Rapports politiska kommentator på plats). Förslaget att även barn under 15 år ska få gripas och förhöras var att slå in öppna dörrar, det har polisen redan idag. Däremot är det ett nytt förslag att barn under 15 år ska få sättas i arresten. Där är jag mer skeptisk och detsamma gäller att barns skuld ska avgöras i domstol (även om inte straff ska dömas ut).

Jag tror att det är fel fokus. Lägg istället kraften på att polisen ska hinna förebygga brott och utreda de brott som ändå begås. Precis som chefen på Citypolisen i Stockholms ungdomsrotel säger i DN så tror jag att själva avslöjandet har den mest avskräckande effekten för barn under 15 år. När polisen kommer hem till föräldrarna och håller förhör, då är den där tuffa 14-åringen oftast inte så tuff längre. Vari ligger det mer avskräckande när domen säger att de är skyldiga men de ändå inte får någon påföljd? Dessutom ser jag en stor fara i att barn får en “kriminell identitet” redan innan de fyllt 15 år. På landsmötet uttryckte Mikael Trolin detsamma mycket bra utifrån egna erfarenheter.

Det mest anmärkningsvärda är nog trots allt att folkpartiet överhuvudtaget inte satte någon åldersgräns för när barn ska kunna dömas i domstol. I Gustavsberg utanför Stockholm så dog en 7-åring i en sandlåda. Två 6-åringar hade också varit i sandlådan och det gick så långt att åklagare utredde om de två 6-åringarna hade gjort sig skyldiga till vållande till annans död. Detta kan alltså åklagare göra redan idag. Nu kom åklagaren fram till att något brott inte låg bakom 7-åringens död, men om hon kommit fram till att 6-åringarna gjort sig skyldiga till vållande till annans död skulle de då enligt folkpartiet ställas inför domstol? Vad skulle bli bättre av det?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Folkpartiet vill ha barn i domstol

 1. Leffe says:

  Helt rätt Johan!

  Fokus på brottsförebygg och på upptäckt är _alltid_ mer effektivt än krav på hårdre straff och barn i fängelse.

  Samma sak gäller också vuxna brottslingar, de preventiva effekterna av straff (eller för den delen domstolsbesök) bekräftas inte av någon forskning. Däremot visar sig högre uppklarning, dvs större risk att åka fast, ha en mycket positiv effekt.

  Synd bara att det inte gör sig lika bra i kvällstidningarna som “hårdare straff”…

 2. site admin says:

  Leffe, vi tycks vara överens i en fråga! Jag uppskattar verkligen dina kommentarer. Oavsett om de är positiva eller negativa. Alla andra är välkomna att tycka lika mycket som du.

 3. Darky says:

  En 14åring i domstol och i rätten.. uhhuh skulle nog inte bli förvånad om lilla pojken skulle få traumor eller soc. svårigheter räddslor i framtiden.

 4. site admin says:

  Som tur är har folkpartiet ändrat sig. De står bakom dagens straffrättsålder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.