Full fart i Falun

Krönika i Skånska Dagbladet 26/9.

Just nu pågår Centerpartiets stämma i Falun. Det känns verkligen som att hela Dalarna har hälsat oss välkomna och uppemot tusen närvarande centerpartister debatterar, umgås och har det väldigt trevligt. För så är det på centerstämmor. Debatterna och de politiska besluten är viktiga, men för många är det minst lika viktigt att träffa alla gamla vänner från olika delar av landet.

Hur är då stämningen i år om man jämför med tidigare år? Bra! Verkligen bra! Om jag försöker att minnas tillbaka så är det faktiskt så att stämningsläget förespeglar hur det kommer att gå i kommande val. Det kanske inte är så konstigt. Centerpartiets är ett decentralistiskt parti och även om partiledaren är viktig så är det alla våra tusentals medlemmar runt om i landet som gör det viktigaste opinionsarbetet. När våra medlemmar är nöjda och sprider en positiv bild av partiet så påverkar det opinionsläget.

Kan det då inte vara tvärtom? När opinionsläget är positivt så blir medlemmarna positiva? Nej, det är faktiskt inte så enkelt. Det allra tydligaste exemplet tycker jag är vad som hände 2014. När vi hade Centerpartiet Kommundagar i Malmö i februari det året så hade det kommit den ena opinionsundersökningen efter den andra som visade att Centerpartiet låg under 4 % -spärren till riksdagen.

Trots dystra opinionssiffror så var stämningen bland centerpartisterna i början av 2014 bra. Partiet hade haft ett tufft år med idéprogramsdebatten och Annie hade fått mycket oförtjänt stryk i media. Men inom Centerpartiet fanns det en enorm revanschlystnad. Medlemmarna tänkte inte ge upp och trodde verkligen på en valframgång ett halvår senare. Våra valarbetare satte igång och redan när EU-valet avgjordes i maj så var Centerpartiet valvinnare och gjorde sitt bästa EU-val på 19 år.

Vad betyder då den goda stämningen just nu när det ändå är tre år till nästa val? Man kan nog inte påstå att det är en signal som visar att det kommer att gå bra 2018. Förändringar sker snabbare än så. För ett parti som tyvärr ofta har en nedåtgående trend under mandatperioderna men en väldigt stark valspurt, så är det dock viktigt att också klara av mandatperioden utan att tappa medborgarnas förtroende. Helst ska opinionssiffrorna ligga över 2014 års valresultat när valrörelsen 2018 börjar. Den goda stämningen är en viktig del för att klara av detta.

Vilka beslut har då fattats i Falun? När jag skriver det här så har vi faktiskt inte hunnit med så många av de elva program som ska antas. Däremot har vi hunnit med de likaså viktiga valärendena. Annie Lööf har enhälligt blivit omvald till partiordförande, även om hon inte är här i Falun utan har fått stanna hemma med sin lilla nyfödda Ester. Kristina Yngwe från Ystad har valts in i partistyrelsen och själv har jag också fått förnyat förtroende i styrelsen.

De debatter som jag ser framemot allra mest är jämställdhetsdebatten, där jag har varit med och tagit fram ett nytt program som ska antas, och den försvarspolitiska debatten. Den sistnämnda kommer sannolikt mest att handla om NATO. Jag är en av fyra ledamöter i partistyrelsen som har en reservation mot ett positivt ställningstagande till NATO-medlemskap. Jag är övertygad om att det blir en livlig debatt och en jämn omröstning.

På söndag går tåget åter söderut och som vanligt tror jag att det kommer att vara ganska tyst på tåget. Dålig stämning? Inte alls. Efter fyra dagars partistämma med debatter långt in på natten och en ännu senare partibankett så brukar alla vara så trötta att de somnar på tåget hem.

This entry was posted in Krönika and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.