Hur ska Löfven vända utvecklingen?

Krönika i Skånska Dagbladet den 23 maj.

Statsminister Stefan Löfven har tagit på sig ansvaret att regera Sverige. Detta trots att hans regering inte ens har stöd av 38 procent av väljarna. Räknar han in Vänsterpartiet i sitt regeringsstöd så kommer han upp till 43,6 procent. Alltså inte ens i närheten av majoritet i Sveriges Riksdag.

Den regering Sverige nu har är den svagaste som vi någonsin har haft, både vad gäller det parlamentariska stödet och ministrarnas politiska rutin. Tio av regeringens 24 statsråd hade varken erfarenhet från riksdag eller regering innan valet 2014, inklusive statsministern och finansministern.

Att det skulle krävas stor politisk skicklighet för att lyckas förhandla fram och få genom regeringspolitiken i riksdagen kan inte ha kommit som en överraskning för Löfven. Ändå valde han att lyfta in ett stort antal ministrar i regeringen med obefintlig eller mycket begränsad erfarenhet av politiska förhandlingar.

Det märkliga är nu att Löfven är sur. Inte på sin egen regering och dess misslyckanden, utan på oppositionen! Löfven har fått för sig att oppositionen inte borde ge tillkännagivanden till regeringen fastän de har majoritet i kammaren. Tvärtom tycker Löfven att oppositionen ska vara snäll mot regeringen och hjälpa till att ta fram regeringens förslag.

Ursäkta, men det är knappast oppositionens roll att hjälpa regeringen och att vara snäll. Något som Socialdemokraterna var mycket tydliga med när de satt i opposition förra mandatperioden. Då togs alla möjligheter att fälla alliansregeringens förslag. Socialdemokraterna gick till och med så långt att de tog ut delar av budgeten till omröstning för att försvåra för Alliansen. Ibland utbröt applåder i riksdagens kammare när de rödgröna och Sd tillsammans hade gett ett tillkännagivande till alliansregeringen.

Det är magstarkt att först bedriva en hätsk oppositionspolitik i opposition och sedan i regeringsställning be den nya oppositionen att inte bedriva oppositionspolitik. Men detta är givetvis endast ett bedrövligt försök att dölja de egna bristerna. Redan efter sju-åtta månader av den fyraåriga mandatperioden. Var ska det sluta?

Efter tolv år i riksdagen och fyra år som ansvarig i alliansen för att få genom vår politik i justitieutskottet, trots minoritet, vill jag ge tre råd till Löfven:

1. Stanna i Sverige. Regeringschefens närvaro behövs i alla högsta grad i det läge som regeringen befinner sig, därför måste Löfven sluta åka kors och tvärs över världen.
2. Byt ut uppemot halva regeringen. Välj nya statsråd som har stor politisk erfarenhet och ett förtroende hos de som ni vill förhandla politiska förslag med.
3. Skapa en ordentlig förhandlingsorganisation i Regeringskansliet. Två statssekreterare i ett Samordningskansli duger inte för att kunna hålla ihop två partiers interna förhandlingar vars resultat sedan ska förhandlas med Vänsterpartiet eller med ytterligare partier.

Min bedömning är att Stefan Löfven har ungefär ett år till på sig. Till nästa vår måste han ha bevisat att han klarar av att regera landet och genomföra sina löften till väljarna. Annars har vi en regering med två partier som tillsammans har ett opinionsstöd på runt 25 procent. En sådan regering kan inte sitta kvar och det skulle bli nyval runt sommaren 2016. Ansvaret är Stefan Löfvens.

This entry was posted in Krönika. Bookmark the permalink.

One Response to Hur ska Löfven vända utvecklingen?

  1. frekar06 says:

    Det blev den politiska fars som flera av oss hade väntat. Tur då att man röstade blankt så slipper man känna ansvar för att stödja den politiska pajkastning som varit i full gång från både höger och vänster sedan valet.

    Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.