Miljoner eller miljarder

Krönika 11/4

Under mina år som riksdagsledamot förundrades jag ofta över hur liten skillnad det var mellan miljoner och miljarder kronor. Inte vad gäller värdet på pengarna, en miljard är och lär alltid vara tusen gånger mer än en miljon, utan vad gäller den efterföljande uppmärksamheten på presenterade budgetsatsningar. En satsning på några tiotals miljoner, vilket är småpotatis när det gäller statens budget, kunde få mer medial uppmärksamhet än andra satsningar som gällde flera miljarder kronor.

Ofta kunde presentationer av budgetsatsningar upplevas som väldigt orättvisa mellan partierna i alliansregeringen. När riktigt stora satsningar skulle presenteras så var det givet att statsministern eller finansministern från Moderaterna skulle vara med på debattartikeln eller liknande utspel. Då fick den sakpolitiskt ansvariga ministern från Folkpartiet, Centerpartiet eller Kristdemokraterna finna sig i att spela andrafiolen. Detta trots att det i budgetförhandlingarna kunde ha varit så att Moderaterna hade argumenterat mot just den satsningen. En vunnen budgetförhandling för Fp, C eller Kd blev plötsligt en medial vinst för M.

Vid andra tillfällen fick ett parti som hade lyckats förhandla fram flera miljarder till en prioriterad fråga endast en notis medan ett parti som presenterade en i sammanhanget mycket begränsad nysatsning kunde få flera minuter i Aktuellt eller TV4-Nyheterna. Eftersom budgetsatsningar i en vår- eller höstbudget presenterades i omgångar för att få så stort positivt medieutfall som möjligt, så var det viktigt att tidigt bli klar i förhandlingarna mellan partierna så att de egna ”budgetsegrarna” fick presenteras först.

Det viktigaste för att lyckas med en budgetpresentation är att kunna göra den begriplig och visa på hur förbättringen direkt kan påverka vanliga människors vardag. Då kan ett bra tv-inslag göras med en glad minister som presenterar satsningen exklusivt för tv-kanalens tittare och en likaså glad medborgare som berättar hur mycket satsningen behövs och hur den kommer att underlätta vardagslivet.

Det är tydligt att den nuvarande rödgröna regeringen delvis har tagit efter hur Alliansregeringen jobbade med budgetpresentationer. Nu kommer vårbudgetutspel på rad dag efter dag där stort som smått presenteras som omvälvande förbättringar. En skillnad är dock att S/Mp-regeringen smular sönder budgetutrymmet. För att alla vallöften ska kunna påstås vara uppfyllda så fördelas några miljoner hit och några miljoner dit, även om det blir så små summor att det inte kommer att innebära någon som helst skillnad.

I presentationen av de påstådda satsningarna är den största skillnaden mot alliansregeringen att det vid nästan varje budgetutspel finns ministrar från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet närvarande. Inget av de båda partierna vill ge det andra någon positiv uppmärksamhet ensamt. Den stora förloraren på den utspelstaktiken är Miljöpartiet. Även om det tycks vara så att Mp faktiskt har vunnit mycket i budgetförhandlingarna så blir det Socialdemokraterna som tar åt sig äran.

This entry was posted in Krönika. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.