Det är ingen bra idé att härma Nordkorea!

Krönika i Hallands Nyheter.

”Sverige och Nordkorea har mycket goda relationer!”

Det var ord som vi fick höra gång på gång när jag och fyra riksdagskollegor besökte Nordkorea för ett par år sedan. Bakgrunden till nordkoreanernas glada tillrop är att Sverige är det västland som har haft ambassad längst i landet. Den öppnades redan 1975 och fortfarande är det få länder som väljer att finnas representerade där.

Vid ett besök i parlamentet i Pyongyang så ställde vi frågor om hur det politiska systemet fungerar. Guiden berättade stolt att nästan alla nordkoreaner röstar på Arbetarpartiet men att det också finns oppositionspartier. Min följdfråga var då på vilket sätt som oppositionen opponerar sig mot den förda politiken. Guiden såg förvånad ut men svarade: ”Oppositionspartierna har ingen annan politik än Arbetarpartiet, de håller med om allt.”

Givetvis är det den styrande politiska eliten i Arbetarpartiet som bestämmer vem som får bli invald i parlamentet som ”opposition”. Någon riktig opposition skulle aldrig tillåtas ställa upp i parlamentsvalet. Även om landet kallar sig ”Demokratiska folkrepubliken Korea” så är det varken ett demokratiskt land eller folkets republik. På World Democrazy Index innehar Nordkorea jumboplatsen.

Vi som var där tillhörde alla allianspartierna Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna, som då var med och regerade Sverige. Vi skrattade och skämtade om hur skönt det skulle vara som majoritet att få bestämma vem som skulle vara opposition. Samtidigt konstaterade vi att så kan det aldrig gå till i en riktig demokrati.

Men vad är det nu som händer? I flera kommuner i landet väljer majoritetsföreträdare att rösta i valet om vem som ska vara oppositionsråd. Ragunda, Svenljunga och Svalöv är bara tre av flera kommuner där den styrande majoriteten har varit med och bestämt vem som ska få oppositionsrådsposten. Det nordkoreanska exemplet var tydligen inte så otänkbart i Sverige.

I Eslöv har den styrande koalitionen med Socialdemokraterna och Moderaterna gått ett steg längre än det nordkoreanska arbetarpartiet. Där har de båda majoritetspartierna bestämt sig för att besätta både kommunalrådsposten och oppositionsrådsposten. Väldigt smidigt att helt enkelt ta oppositionsrådsposten så att oppositionen inte ska ha någon riktig förutsättning att opponera.

Detta är givetvis ett helt oacceptabelt beteende i en demokrati. De som bestämmer sig för att styra kommunen tillsammans ska givetvis lägga ner sina röster i kommunfullmäktige när oppositionen ska bestämma vem de ska ha som sin främsta företrädare i form av ett oppositionsråd. Det finns kanske även centerpartister som har hamnat snett i någon kommun, men framförallt är det Socialdemokraterna och Moderaterna som måste ta sina kommunala företrädare i örat.

I en demokrati är det inte den styrande majoriteten som ska bestämma över oppositionen!

This entry was posted in Krönika and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.