Pizza i Pyongyang

På SvD.se har Benjamin Katzeff Silberstein den för Nordkorea-intresserade utmärkta bloggen “Nordkoreabloggen“. Han skriver initierat om vad som händer i landet och han har själv varit där (vi som åkte dit från Riksdagen träffade också honom innan vi åkte dit).

För en vecka sedan skrev han bland annat om “hamburgare i Pyongyang?” och jag kan bekräfta att det redan finns västerländsk mat i Nordkorea. Vi var nämligen och åt en alldeles utmärkt pizza sista kvällen och bjöd vår tolk Mr Moon och Mr Paek, närmsta följare, “guide”, på deras första pizza. Vi bjöd även våra chaufförer, men de ville inte ha pizza och tilläts inte sitta vid samma bord som vi andra…

Längst ner i samma inlägg så skriver Benjamin om Kim Jong-uns besök på en strumpfabrik. Kan berätta att vi var på precis samma fabrik (såtillvida att de inte har två exakt likadana fabriker med gamla italienska maskiner). De berättade om när Kim Il-Sung var där, så började alla besök, om hur snabba maskinerna var osv. Men jag frågade istället om vem som bestämmer vilka strumpor som de ska tillverka. Eftersom det i Nordkorea inte handlar om utbud och efterfrågan så tyckte jag att det var en relevant fråga. Fick det uppriktiga svaret att det bestämmer departementet för mindre industrier.

Så fungerar det i Nordkorea, på departementsnivå bestäms vilka strumpor som ska tillverkas.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Pizza i Pyongyang

  1. Johannes says:

    Intressant läsning, men som språkpolis måste jag anmärka på gymnasistsvenskan. Du skriver: “såtillvida att de inte har två exakt likadana fabriker…”. Vad betyder det? Menar du möjligen: “såvida de inte har två exakt likadana fabriker…”?

Leave a Reply

Your email address will not be published.