Tror inte ett dugg på att Fridolin hade svårt att bestämma sig

Gustav Fridolin säger att han hade svårt att bestämma sig för om han vill bli språkrör eller inte. Det tror jag inte det minsta på. Det hade han redan klart för sig 1998, 15 år gammal, när vi var ute och turnerade mellan gymnasieskolorna i Skåne.

En mer målinriktad 15-årig karriärist har jag aldrig träffat. På den tiden hette han dock Gustav Fridolin jr (tror att det är/var hans farfar som också hette Gustav Fridolin). Han imponerade redan då i debatterna och jag tror att han kommer att bli ett utmärkt språkrör. Har dock svårare att tro att han kan uppnå Maria Wetterstrands folklighet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

24 Responses to Tror inte ett dugg på att Fridolin hade svårt att bestämma sig

 1. frekar06 says:

  Jag tror att han kan bli ett bra språkrör. Men som sagt, precis som du är inne på Johan, så är det tveksamt om han kan nå den folkligheten som Wetterstrand har. Det kan bli ett problem för Miljöpartiet, åtminstone på kort sikt. På lite längre sikt tror jag dock att, om det inte sker några stora skandaler eller dylikt, Miljöpartiet har ett stabilt stöd på omkring sju till elva procent i opinionen. Den intressanta frågan blir då vem som ska bli det andra språkröret hos Miljöpartiet. Mikaela Valtersson kanske. Jag tror hon har stöd i sitt eget parti tillräckligt för att bli språkrör. Vi som följer svensk politik vet vem hon är, men frågan är om den stora allmänheten gör det. Det kan bli ett problem för Miljöpartiet om de väljer ett språkrör som inte är känd i den stora allmänheten. Å andra sidan är det politiken och inte personerna som man väljer på. Så, så stort problem blir det nog inte! Frekar06

 2. Johan Tjäder says:

  Kära nån! Inte Fridolin snälla!

 3. “Å andra sidan är det politiken och inte personerna som man väljer på”. Skämtar du eller menar du allvar? Valet i september bevisade motsatsen, det var definitivt ett val mellan personer eller rättare sagt förtroende för personer. För Reinfeldt och Borg och mot Sahlin.

  Jag ser även valet av språkrör som ett val för vilken politisk väg Miljöpartiet ska gå. Eftersom det har gått bra de senaste åren i opinionen och i valet senast så har det inte blivit någon större diskussion kring att Wetterstrand har börjat kalla Mp för ett liberalt parti i olika sammanhang. Hade det gått dåligt så hade kritiken kommit.

  Ska det bli en liberal väg mot mitten i svensk politik eller ska det blir en ny vänstersväng där Mp lägger sig närmre V än Socialdemokraterna gör? Fridolin är svårbedömd, skulle säga att han ligger mer åt det liberala hållet men inte så tydligt som Wetterstrand. Mer som Peter Eriksson. Mikaela Valtersson skulle vara ett mer liberalt alternativ än t.ex. Åsa Romson eller Bodil Ceballos.

 4. z999 says:

  Jag tror att Fridolin blir en katastrof för miljöpartiet. Fast en ännu större katastrof blir det när KD ska börja engagera sig i så kallade hbtq-frågor.

 5. frekar06 says:

  Uppfattningen att valet skulle bevisa att det var ett val mellan personer eller rättare sagt förtroende för personer delar inte jag. Jag tror de flesta röstade på det parti som hade den bästa politiken enligt dom själva. Det var åtminstone så jag själv resonerade. För mig hade inte person någon som helst betydelse.

  Det var innehållet i politiken och inte bara innehållet i politiken utan också vad man gjort de senaste fyra åren som avgjorde mitt val. Skulle jag ha gått på person så är det möjligt att jag hade röstat på Moderaterna, eftersom förtroendet för framförallt Borg är mycket högt. Men så blev det inte.

  Det blev istället PP för att dom har den bästa politiken enligt min åsikt i de frågor som var absolut viktigast för mig när jag gick och röstade i detta valet. De hade dessutom under mandatperioden visat i konkret handling genom att ge bandbredd till Pirate Bay och tagit ansvar för och hjälpt Wikileaks att fortfarande finnas kvar på nätet. Sen ska det sägas att jag även har stort förtroende för PP:s nuvarande ledning. Men det spelade ingen roll när jag valde parti i valet. Frekar06

 6. frekar06 says:

  “De hade dessutom under mandatperioden visat i konkret handling genom att ge bandbredd till Pirate Bay och tagit ansvar för och hjälpt Wikileaks att fortfarande finnas kvar på nätet. ”

  Det jag menar här är att de i konkret handling hade visat att de var beredda att ta ansvar för sin egen politik med egna resurser dessutom. De hade gått från ord till handling redan innan valet. På tal om Miljöpartiet så tycker jag inte att de och övriga oppositionen uppträder särskilt seriöst just nu. Det kom ju fram nu att man med stöd av Sverigedemokraterna tänker anta en reservation i A-kassefrågan. Vad jag kan förstå så vill de driva igenom en rekommendation till regeringen där man säger att det är riksdagens mening att höja taket i A-kassan till 80 procent av lönen. Det kan på sikt leda till att ett sådant förslag får riksdagens stöd, då S, V och MP + SD verkar vara överens om att taket i A-kassan ska höjas till 80 procent av lönen. Men var är pengarna för ett sådant förslag? För det är många miljarder det förslaget kommer kosta statskassan. Exakta summor vet jag inte, men det är mycket stora summor i alla fall. S, V och MP verkar göra allt för att sätta krokben för regeringen. Frekar06.

 7. z999 says:

  Linander, det var tur att du inte såg Fridolin som någon typ av föredöme. Du är en överlägset bättre person och långt mer lämpad inom politiken än vad han är. Och sen, Wetterstrand må vara folklig i media men du är mer mänsklig. Jag tror att många fler än jag ser dig som en robust ärlig person, oavsett vad de sen tycker om dina åsikter.

 8. frekar06 says:

  Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen verkar ha fått fullständigt spel. Ylva Johansson skriver på SVD Brännpunkt: “Regeringens minoritetsställning skapar oro och nervositet. Därför väljer man att angripa oss med lögner.” Vem är det egentligen som springer med lögner? Det är väl oppositionen som springer med lögner. De sade att de aldrig, aldrig någonsin varken indirekt eller direkt skulle göra sig beroende av SD. Nu gör man raka motsatsen igen (denna gång i A-kassan). Miljöpartiets nya språkrör kan väl börja med att bidra till att städa upp den sörja som oppositionen befinner sig. Annars kommer Socialdemokraternas och Vänsterns problem att smitta av sig även på Miljöpartiet! Frekar06

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ingen-grans-for-alliansens-maktarrogans_5816305.svd

 9. z999 says:

  Ser ju väldigt bra ut för SD just nu…
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-far-rekordlagt-stod-av-valjarna_5818907.svd

  Angående självmordsbombningen så tror jag inte att SD kommer att vinna några röster alls på det.

 10. Ola says:

  frekar06

  Läs om och läs rätt hela Monas tal när hon sa “aldrig, aldrig någonsin varken indirekt eller direkt skulle göra sig beroende av SD i regeringsställning” Och så vitt jag vet så har vi en minoritetsregering bestående av konservativa partier… Du glömde ordet “regeringsställning”

 11. z999 says:

  Ola, sådär tolkades det även av SD’s representanter.

 12. Ola, så du menar att det är mer försvarbart att göra sig beroende av Sverigedemokraterna för att få genom sin politik om man sitter i opposition än om man sitter i regeringsställning. Ursäkta, men det där är bara en efterhandskonstruktion för att försvara att Sahlin inte står för sitt ord utan nu gärna samarbetar med Sverigedemokraterna för att sätta krokben för alliansregeringen i så många frågor som möjligt.

  Vi kanske skulle ta ett och utlysa ett extra val. Om regeringen gör det imorgon så kan vi ha valet sista söndagen i januari. Jag är övertygad om att vi skulle ha en majoritetsregering för alliansen och ett socialdemokratiskt parti i fritt fall, utan partiledare, skulle göra ett ännu sämre val än i september.

 13. frekar06 says:

  Det blir värre. Den borgerliga alliansen fick 17 mandat mot Socialdemokraternas 14 mandat i Burlövs kommun. Borgerligheten vill ta över i kommunen. Men nu ikväll har det blivit klart att Socialdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna behåller makten i Burlövs kommun. Det spekuleras friskt i om inte SD + Socialdemokraterna har ett samarbete och den borgerliga fyrklövern har skickat brev till Mona Sahlin. SVT:s Sydnytt har ett inslag om detta här:

  http://svtplay.se/v/2276130/sydnytt/20_12_22_15?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2276034/sb,p103349,1,f,-1

  Ola. Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen agerar lika oseriöst som SD för närvarande. Det är ungefär så oseriöst som det kan bli att med stöd av SD göra allt för att fälla alliansregeringens förslag i riksdagen. Men visst, vi kan göra som oppositionen och SD uppenbarligen tycks vilja, och ta ett nyval. Det kommer inte drabba allians regeringen för att uttrycka saken lite milt. Men med tanke på den sörja oppositionen har lyckats ställa till med och ett Socialdemokratiskt parti i fritt fall och i totalt kaos så lär inte valresultatet av ett sådant val vara någon trevlig läsning för oppositionen.

  Frekar06

 14. Ola says:

  Johan
  Det är ju bara du lyssnar på talet…Svårare är det inte finns på YouTube.. Men du verkar ju ha svårt att ta till dej vad andra säger.. Men det har du nog fått av din skrikiga partiledare som ljugit för sina väljare i sitt valdistrikt.

  Nu är det ju så att Alliansen måste inse att dom sitter i en minoritetsregering och måste söka stöd av SD för att vara säkra på att få igenom sina frågor .. Svårare är det inte..

  Ja du det mesta tyder ju på att KD och C får lämna riksdagen om det skulle bli val nu.. Tror inte moderaterna stödröstar varje gång på er..

  Frekar06

  Och du vet vad Centern gjorde i Arvidsjaur angående SD.. Du ser ränderna går aldrig ur.

 15. frekar06 says:

  Det stämmer inte Ola. Det är en efterhandskonstruktion av Socialdemokraterna för att rädda skinnet på sig själva och på Mona Sahlin. Det är endast när de oppositionen plus Sverigedemokraterna röstar på samma förslag som regeringens förslag faller i riksdagen. Så de enda som är beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik är de Röd-Gröna partierna.

  Det låter för övrigt som om du har lyssnat för mycket på Socialdemokraternas och LO:s smutskampanj över stora delar av landet, bland annat i norra Sverige. Maud har ju i alla fall inte ägnat sig åt att konsekvent ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet, vilket uppenbarligen Socialdemokraterna med Sahlin i spetsen har gjort kring hur SD skulle hanteras efter valet.

  Kristdemokraterna ligger inte så bra till, men Centern har inte varit under riksdagsspärren i mätningarna. De är till exempel större än Vänsterpartiet som således ligger ännu sämre till vid ett nyval. Ett nyval som oppositionen plus SD verkar vilja ha med tanke på hur de väljer att agera i riksdagen. Frekar06

 16. Ola says:

  frekar06

  Så då är det inte sant det Mona säger på YouTube där filmen från hennes tal på kongressen är utlagd. Kan du då visa hennes tal som du hänvisar till är? Det måste du ju kunna efter som du hävdar att talet från kongressen är felaktigt.

  Så om S, V, och Mp lägger ett förslag som SD tycker är bra och röstar på det då är det samarbete. Men om dom konservativa lägger ett förslag som SD röstar på då är det inte samarbete. Ja du har en konstig syn på demokrati.

  Ja du här i Norra Sverige har det då inte varit någon smutskampanj mot maud.. Det har hon klarat så bra själv. Titta bara på Vännäs där har C lämnat Högerkartellen och bildat Allians med vänstersidan på grund av Maud. Och hennes egen hemkommun Robertsfors halverades Centern. Och tappet fortsätter.

  Men vad vi vet är att S är Sveriges största parti. Det är det vi vet med säkerhet.

 17. Ola, vill du inte förstå eller kan du inte förstå. Jag är fullt medveten om vad Mona Sahlin sa i sitt tal, men det är fullkomligt ologiskt att nu i efterhand påstå att hon menade att det är otänkbart att stödja sig på Sverigedemokraterna i regeringsställning men helt okej att stödja sig på Sverigedemokraterna för att få genom sin politik i opposition. Det är enbart en efterhandskonstruktion.

  Om du nu ska göra förolämpande personangrepp på Maud så får du faktiskt länka eller på annat sätt visa att du har rätt. Lösryckta lögnaktiga påståenden hör inte hemma här.

  Frekar har helt rätt, vi får genom vår politik så länge som S, Mp, SD och V inte samarbetar om ett gemensamt förslag. Det verkar som om du har missat att Socialdemokraterna och oppositionen gick bakåt i valet medan alliansen gick framåt.

  Sedan får du nog titta lite noggrannare på opinionsundersökningarna innan du uttalar dig. I SCB:s novemberundersökning hade Centerpartiet 5,8 procent, ungefär det valresultat som jag tror att vi skulle ha fått om vi inte hade fått stödröster av moderaterna.

  Vad Centerpartiet i Arvidsjaur har gjort får stå för dem, men snacka om att hitta ett litet halmstrå. Socialdemokraterna i Burlöv samarbetar med Sverigedemokraterna för att få posten som kommunstyrelsens ordförande (S röstade fram en sverigedemokrat som andra vice ordförande i kommunfullmäktige!) och Centerpartiet i Arvidsjaur ger bort en ersättarplats i Socialnämnden för att inte göra SD till martyrer. Även om du är en grymt inbiten socialdemokrat Ola, ser du inte skillnaden?

 18. Ola, kan du inte åtminstone försöka hålla dig till sanningen? Det är bara tråkigt att behöva sitta och argumentera mot lögner. I Mauds hemkommun tappade Centerpartiet, det är sant, men från 38 procent till 30,5 procent. Du skriver att Centerpartiet halverades, det är inget annat än att ljuga. Lägg av med det! Robertsfors är en av Centerpartiets starkaste kommuner i hela landet.

 19. Ola says:

  Ja du Johan man måste nog utgå från vad en person säger. Det är ju inte alla som är tankeläsare. Men du får vara glad att du fått den förmågan.
  Och vi får se efter den här mandatperioden vem som fått mest stöd av SD.. Hittills har då höger kartellen fått oftare stöd.

  Men jag visste inte att Högerkartellen fått fler mandat den här mandatperioden mot den förra perioden. Det var något nytt.. Så då är det ingen minoritetsregering…

  Vad har jag förolämpat Maud med då? Att hon före valet tyckte att man skulle bygga Norrbotniabanan och nu efter valet röstade hennes ersättare nej till att bygga den.

  Ja Centern förlorade då rätt stort i Robertfors och nu efter nej till Norrbotniabanan så lär det minska ordentligt med röster för centern där. Men som jag förstår så är Robertfors på väg att försvinna som kommun … Det blir nog Skellefteå eller Umeå istället.

  Nu var det nog inte så enkelt med Arvidsjaur som du vill göra gällande.. Du vet tjänster och gentjänster …

 20. frekar06 says:

  “Att hon före valet tyckte att man skulle bygga Norrbotniabanan och nu efter valet röstade hennes ersättare nej till att bygga den.”

  Det finns inget underlag för att bygga Norrbotniabanan för närvarande. Den utredning som gjordes var undermålig och man beräknade att denna bana skulle bli dubbelt så dyr att bygga som det först var tal om. Därmed var det rätt att riksdagen och regeringen sade nej i nuläget.

  Om du nu tycker att det var fel att säga nej till Norrbotniabanan så kan du väl komma upp med ett förslag om hur detta ska finansieras. För vi kan inte göra som oppositionen vill göra med infrastruktur satsningar, nämligen att låna till stora delar av dessa. När vi har en klar och tydlig plan för och finansiering av Norrbotniabanan så tror jag också att såväl regeringen som riksdagen kommer att säga ja till att bygga denna. Men vi måste vara ansvarsfulla med statens finanser.

  Regeringen gör fullständigt rätt som är försiktiga nu. Redan efter nyår kan vi sitta i ett läge där vi absolut inte har råd med några infrastruktur satsningar alls. Om vi har riktigt otur så kan vi få en så kallad “Double dip” i ekonomin i flera länder i Europa. Då riskerar vi ett flertal konkurser i stater, Grekland, Portugal, Irland, ligger farligt nära en statsfinansiell härdsmälta i det läget.

  Spanien står sedan på tur och därefter kommer enorma problem i såväl tyska som franska banker. Här talar vi sådana summor att såväl Frankrike som Tyskland kan få allvarliga problem att överhuvudtaget klara av att hantera situationen. Oavsett om det blir så illa eller om bara Spanien och Portugal kommer få problem efter nyår så kommer detta att drabba Sverige negativt! Det är bara att gilla läget för närvarande och försöka ta oss helskinnade ur den värsta krisen i Europa sedan 30-talet, något som den svenska regeringen hittills lyckats väl med. Frekar06

 21. Ola, i minst 90 procent av alla frågor som går genom riksdagen finns det inga andra förslag än regeringens. Så nog kommer SD att rösta oftare på alliansens förslag än på socialdemokraternas. Det kommer å andra sidan även Vänsterpartiet att göra.

  Det är i de fall då det finns ett gemensamt rödgrönt förslag som det är intressant. Då får vi i alliansen genom vårt förslag oavsett om SD röstar på eget förslag eller lägger ner sina röster. Det får aldrig de rödgröna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet måste ha aktivt stöd av Sverigedemokraterna för att få genom ett förslag.

  Om du inte visste det så är det antalet röster som man räknar i valet och alliansen fick gemensamt fler röster i det här valet än 2006, både i antal och procentuellt. I mandat minskade vi dock eftersom Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men väljarnas besked var tydligt, fler valde fortsatt allians än som hade röstat fram alliansregeringen 2006.

  Mycket märkligt att skriva att Maud har svikit eftersom hennes ersättare röstat på ett visst sätt. Centerpartiet vill ha Norrbotniabanan, men att rösta fram den på det sättet som Socialdemokraterna försökte är ansvarslöst. Det behövs, liksom frekar skriver, pengar för att bygga.

 22. frekar06 says:

  Precis Johan. Om man gör som oppositionen och Ola uppenbarligen vill och genomför stora satsningar på infrastruktur med lånade pengar så hamnar man snart i samma läge som Grekland, Spanien, Irland, Portugal osv. Är det där vi ska hamna Ola och oppositionen? För det är nämligen dit som den politik oppositionen och uppenbarligen du också Ola företräder. Konsekvenserna av den politiken kan jag direkt säga att ni inte vill ta ansvar för!

 23. Ola says:

  frekar06

  Nu finns det redan pengar till Norrbotniabanan det är inte det som saken gäller. Utan vad det gäller är att Centern och dom övriga Allianspartierna bara vill satsa på storstäderna. Men det var bra att V lade fram förslaget så Allianspartierna här uppe fick bekänna färg.

 24. Ola, var “finns” redan pengarna till Norrbotniabanan?

  Ska jag sedan plocka fram statistiken igen som vi diskuterade redan för något år sedan som visar att under alliansregeringen så har en större andel av infrastrukturpengarna hamnat i de norrländska länen än under S-regeringen. Att Centerpartiet och alliansen bara skulle vilja satsa på storstäderna är som vanligt, från din sida, ett rent påhitt. Ska vi dessutom prata riktig landsbygd så höjde vi stödet till enskilda vägar rejält under förra mandatperioden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.