DN om Beredskapspolisen

Är idag med i en artikel i DN om Beredskapspolisen. Blir kortfattat i artikeln, som det måste bli, men vad jag sa till journalisten och vad jag tycker är att nu när vi har en beredskapspolis så bör den också användas, annars är det en onödig kostnad. Dock ska inte vi politiker gå in och säga att beredskapspoliserna ska användas i just den ena eller den andra situationen, vi ska sätta regelverket och sedan måste polisen som har det operativa ansvaret bedöma när Beredskapspolisen ska användas.

Ett alternativ som man bör titta på i utredningen av Beredskapspolisens framtid är om de ska ingå i någon annan organisation än under polisen. När det gäller krishantering så måste man planera för det som “inte kan hända” och kanske skulle Beredskapspolisen kunna finnas som en annan slags resurs vid kriser, stora som små.

This entry was posted in General and tagged . Bookmark the permalink.

10 Responses to DN om Beredskapspolisen

 1. frekar06 says:

  Jag tycker att vi ska ha en beredskapspolis. Däremot så tror jag att den bör ingå någon annanstans än under polisen. Den kanske ska flyttas över till krisberedskaps myndigheten. Men det måste utredas. För att flytta en sådan här organisation från polisen till någon annan myndighet är inte något man gör i en handvändning. Det är därför bra om detta utreds ordentligt. Jag har en känsla av att det kan bli rätt stora konsekvenser för bland annat just hanteringen av kriser om man gör fel här. /Frekar06

 2. Johan Tjäder says:

  Vi skulle väl kunna börja med att låta den vanliga polisen få lite is i magen. Det vi såg i Göteborg i helgen var ju exempellöst. Betalar vi för det här?

  Ju mer övervakningsmetoder vi skaffar oss, desto större risk för falsklarm. Ingen tid för eftertanke. Bunkermentalitet. Skjut först och fråga sen. Är det så här vi ska ha det nu?

 3. Micke says:

  Jag vill börja med att tacka dig Johan för det du gör för beredskapspolisen!!!

  Sedan är det så banalt enkelt att förklara varför man inte vill ha beredskapspolisen – Vi saknar 2½ år utbildning på polisskolan! Vi har en poliskår som håller väldigt hårt på sin image. Så hårt att det går ut över deras förmåga att hjälpa sin egen befolkning. Man kan/vill inte anställa fler civila p.g.a felprioriteringar. Hur många gånger har polisen gått ut med de exakta kostnaderna för en stor kommendering?
  När Rikspolisstyrelsen ville påbörja arbetet med att renodla polisen, var det inte deras egna oförmåga man började granska utan det som har varit som en nagel i ögat på RPS sedan 1986… beredskapspolisen.
  Tidigare fanns det möjligheter för Sverige att bidra med avdelningar med beredskapspoliser till EU och FN för att skydda flyktingar, biståndsarbetare vara ETT komplement till CIVPOL. Beredskapspoliser med polisiära befogenheter, en civil polis. Nu, ska man utöka svensk närvaro i Afghanistan med fler enskilda polisinstruktörer för att utbilda Afghansk polis, som arbetar självständigt i byarna ute på landet. Dessa stackare får välja att hjälpa talibanerna eller sitt liv. Många gånger har de inte valmöjligheten utan dödas direkt. Det innebära att man hinner inte utbilda poliser i samma takt som de försvinner. Det är enklare att skicka mer militärpersonal än att skicka ner ett par avdelningar beredskapspoliser eller Special Police Force.

  Med andra ord har vi en polisledning på RPS som inte bara hindrar oss här hemma utan då indirekt även befolkningen i en Afghansk by eller biståndsarbetare på Haiti…

  Micke

 4. Micke says:

  Hej igen :)Låt oss ta ett exempel hur polisen skulle lösa en bevakning efter en stor olycka. Man har varit tvingad att evakuera ett större geografisk område eller samhälle. Eftersom det är en polisiär uppgift, kan inte polisen delegera uppgiften till någon annan organisation som HV eller till ett privat bevakningsföretag. En polisiär bevakning går ut på att hindra envar att röra sig på platser där man normalt har tillträdde till. Det är en myndighetsutövande åtgärd. Vart skulle då polisen få hjälp med bevakningen? Polisen styrka är akutverksamheten inte bevakning under en längre tidsperspektiv. Beredskapspolisen har den funktionen bl.a. men polisen vill inte ha beredskapspoliser. Så alternativet är 1. låta polisen bindas upp vid en bevakning som kan dra ut på tiden eller, 2. se till Rikspolisstyrelsen får tydliga direktiv exempelvis i ett regeringsbrev till RPS om att beredskapspolisen ska användas inte kanske. 3. lägg ner beredskapspolisen och samtidigt göra det klart för polisen vilka lagar de ska följa d.v.s. inte delegera ut sin myndighetsutövning i tid och otid till privata aktörer eller organisationer som Hemvärnet samt att det faktiskt finns, än så länge, 20 000 poliser. Sedan kan jag konstatera att Svenska Polisförbundet inte har spytt sin galla över förslaget om ordningsvakternas nya uniform. Beredskapspolisen fick kritik för att utgöra en illusion av en riktig polis, vad gör då inte en ordningsvakt med båtmössa och en uniform väldigt likt en polisuniform? Sedan ska vissa ordningsvakter utbildas för att hjälpa polisen utanför arenor. Innebär det att man ska ge ordningsvakten utbildning i Särskild polistaktik d.v.s. ta hand om huliganer med vit polis hjälm och batong?

 5. Vad polisen tycker är nog ganska tydligt tyvärr. Politiskt ligger frågan still just nu, tills JuDep-utredningen är klar.

 6. Micke says:

  Jag vet inte riktigt vad som händer Johan. Är det svensk polis som beslutar hur JuDep och regeringen ska agera och besluta om beredskapspolisen? Som det ser ut nu kommer beredskapspolisen att försvinna vid budgetpropositionen* 2011 och då har JuDep och regeringen lagt sig för svensk polis i frågan. Det spelar ingen roll vilket namn beredskapspolisen får i framtiden, uppgifterna blir den samma som för alla andra frivilligorganisationer. De få civilpliktiga beredskapspoliser som finns kvar kommer med stor sannolikhet att hoppa av och med ett förtroende för RPS på bottennivå. Johan, antingen så ger man RPS tydliga avsikts direktiv om beredskapspolisen från riksdagen och slingrar Polisavdelningen och Rikspolischefen Bengt Svenson sig, är det synd, men som alla andra i vårt land, har vi en skyldighet att följa de lagar och föreskrifter som ni i riksdagen fattar.

 7. Anonym says:

  Hej Micke och Johan och andra som flitigt skriver.
  Men tyvärr vill jag lägga mina meningar här oss er.
  Som sakt som Micke säger i andra tidningar att det kostar 200 miljoner kroner av mina och alla skattebetalarna s pengar går på en orginisation som inte används.
  Tyvärr skulle jag vilja se hellre dom pengarna gå till Ordningsvakternas utbildning.
  Tittar vi djupare så ser vi idag att ordningsvakterna gör i grund och botten mer jobb som är polisens arbete.
  Det står i Lagen om Ordningsvakter att polisen kan beordra ordningsvakter till att användas inom demostrations syfte.
  Det får inte beredskapspolisen,

  Ordningsvakter har bara två veckors utbildning och en konfligthantering som inte hjälper mycke mott gäng eller hulliganer.
  vad ska dom kunna göra inom fotbollen där hulliganer som attackerar ordningsvakter som inte har utbildning eller utrustning som beredskapspolisen har.
  Ordningsvakten jobbar inom städer varje dag.
  Det är en orginisation som är livsviktigt enligt statistiska och politiska människor och polisens egna forskare säger att ordningsvakten måste finnas kvar.
  Men dom sitter i en tid som 70 talet utan att få en utomordentlig utbildning som igentligen beredskapspolisen har som borde vara en självklarhet ordningsvakten som används varenda dag borde ha denna utbildning.
  Skade rapporterna som man läser från Arbetsmiljöverket säger väldigt klart och tydligt att skaderna blir mer och mer på ordningsvakter.
  Det är dags att prioritera ordningsvakterna och ge ordningsvakterna den underbara utbildning som dom beredskapspoliser har fått.
  Ordningsvakter används Överallt.
  Dom används inom sport,domstolar,riksdagen,Regeringen,myndigheter,komuner,dansparker,diskotek,festivaler,centrum,tunnelbanan,Hotel,flygplatser ja överallt och där hotbild finns och där dom ordningsvakter har polisens befogeheter borde ha mer utbildning och varför inte samma som beredskapspolisens.
  Jag personligen är ordningsvakt och utbildad Beredskaspolis.
  Jag vet att detta skulle bli så himla bra.
  Jag har blivit mycke bättre som ordningsvakt på grund av beredskapspolis utbildningen.
  Jag vet många ordningsvakter som har gått Beredskapspolis utbildning tycker samma sak.

  En annan sak.
  Ordningsvakterna som gör så mycke för samhället betalar 10.000kr från sin egen fika för att medverka att upprätthålla den allmäna ordningen.

  Lägg pengarna på ordningsvakts kåren så kommer vi få samma om inte bättre utbilning en dom vakter som fick på ABAB tiden.

  Mvh Anonym

 8. Anonym says:

  Rätta felen

  En annan sak.
  Ordningsvakterna som gör så mycke för samhället betalar 10.000kr från sin egen fika för att medverka att upprätthålla den allmäna ordningen.

  DET JAG MENAR ATT DOM BETALAR UTBILDNINGEN SOM KOSTAR 10.000 KRONER.

  MVH ANONYM

 9. Anonym 2 says:

  Beredskapspolisen kostar omkring 20 miljoner kronor om året, inte 200 miljoner.

 10. danne says:

  Jag är lite kluven i denna fråga. Jag ser detta ur ett ekonomisk perspektiv, Först så tycker jag att vi ska anlita våra militära resurer ex. MP vid kris och längre bevakning, och när de inte räcker.till pga ressurh brist, då kan samhället kalla in ex beredskapspoliser eller ordningsvakter, men samhället ska i inte i första hand anlita privata organisationer?

Leave a Reply

Your email address will not be published.