Vad vill de rödgröna egentligen med skatterna?

Under mandatperioden så har de rödgröna, med Sahlin och Ohly i spetsen, ständigt beklagat sig över de skattesänkningar som alliansen har genomfört. Vi har låtit människor behålla mer av sina intjänade pengar och de rödgröna har sagt att det är fel, staten ska plocka in mer.

Nu är det valrörelse och valtaktiken ställer principerna åt sidan. Plötsligt säger de rödgröna att de accepterar jobbskatteavdragen och vill istället sänka skatten för pensionärer (liksom alliansen). De höjer istället lite andra skatter, förmögenhetsskatt, kilometerskatt, koldioxidskatt, handelsgödselskatt osv, men ändå bara med 18 miljarder i de gemensamma förslag som de har lagt fram.

Tidigare under mandatperioden har de rödgröna, var och en för sig, lagt fram budgetförslag med skattehöjningar på 44-75 miljarder kronor, men nu i valtider är det alltså bara 18 mdr som de hävdar att de vill höja skatterna med. Men vad tänker Sahlin egentligen?

I LO-tidningen i juni sa Sahlin angående skattepolitiken:

”LO-tidningen: ”Är förändringen av skattesystemet så stor att den är omöjlig att ta tillbaka?”
Mona Sahlin: ”Ja, i ett budgetförslag går det inte, vare sig politiskt eller ekonomiskt. Men förändring är möjlig. De gjorde mycket på fyra år, det kan vi rödgröna också göra.”
…”Det här valet handlar om att vinna principerna och värderingarna bakom skatterna, sedan kan vi gå vidare.”

Det är inte svårt att förstå vad hon tänker innerst inne.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Vad vill de rödgröna egentligen med skatterna?

 1. Uffe says:

  Var det inte Ohly som för några år sedan sade om en skattesänkning att “Det var slöseri med statens pengar”? Det bådar inte gott inför framtiden, om oppositionen vinner valet. För tyvärr verkar ju Ohly ha fått mycket mer att säga till om än Vs sympatisiffror skulle motivera.

 2. z999 says:

  Hur ska man tolka detta svar från Mona Sahlin i en chatt?

  Kommunist i ev: Förstår inte vad ni tänkte på när ni gick med i samarbete med Ohly. En kommunist i en ev framtida regering? Hallå? Muren föll för 20 år sedan…

  Mona Sahlin: Jag har i hela mitt liv bekämpat kommunism och andra totalitära ideologier. Men du har rätt. Muren föll för 20 år sedan – och Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och jag vill byta regering i Sverige 2010.

  http://www.dn.se/nyheter/chattar/chatt-med-mona-sahlin-1.1164558

 3. frekar06 says:

  Off topic: Jag känner mig tvungen att skriva en off topic kommentar, blir så förbannad när jag läser följande artikel i GP:

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.440168-hemtjanst-via-overvakningskamera

  Rent konkret handlar det om att hemtjänsten i Backa har satt upp övervakningskameror hos några brukare av hemtjänsten riktade mot sängen i deras privata hem för att 1) spara pengar och 2) för att öka de äldres trygghet. Det är helt oacceptabelt och enhetschefen i Backa för äldreomsorgen bör omedelbart avbryta denna pilotstudie och därefter lämna sitt uppdrag. Förstår man inte att man inte kan övervaka människor i deras privata hem så är man inte kompetent att sitta som enhetschef i äldrevården.

 4. z999 says:

  @Frekar06:
  “Rent konkret handlar det om att hemtjänsten i Backa har satt upp övervakningskameror…”

  Det handlar om att det blir billigare, man slipper att vårdpersonal kostar pengar när de sitter och pratar med brukaren. Brukaren “vårdas” i hemmet, ett hem som blivit ett fängelse eftersom han inte längre är kapabel att ta sig ut. Kul det där “…bäst för patienten”, varje gång jag hör det uttrycket handlar det om att kommun/landsting gjort någon inbesparing. Felet är att vi har en “privatisering” som är kopierad efter när forna öststaterna skulle skapa konkurrens i “arbetarägda” företag. Kommun/landsting är fortfarande kunden, inte den som avpersonifierat kallas för brukare. Men billigt blir det naturligtvis, speciellt vid en “privatisering” som mest betyder att man lägger dimridåer runt vem som har ansvaret egentligen.

 5. z999 says:

  Här, en länk som belyser lite hur vården i Sverige ser ut idag. Observera det oklara i vem som har ansvaret.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/bakbands-aven-efter-avslojande-1.1166048

 6. Vänsterpartiet är åtminstone ärliga med att de vill höja inkomstskatterna och det totala skattetrycket. Socialdemokraterna har egentligen samma inriktning men är valtaktiska och vill inte skrämma bort de viktiga medelklassväljarna. Miljöpartiet tror jag inte vill höja skatterna i samma utsträckning, men det är ingen prioriterad fråga för dem så de kommer att ge sig i förhandlingarna (om det skulle gå så illa i valet).

  Angående det fruktansvärda i Malmö med mannen som varit bakbunden i 25 år. Vänsterpartiet kör reklam om hur hemskt det blir i vården om vi får fler utövare. Den bakbundna mannen fanns i ett kommunalt LSS-boende i det sedan länge socialdemokratiskt (tillsammans med V och Mp) styrda Malmö. Nu är vänsterpartisterna så tysta, kan ni tänka er hur de hade skrikit och gått på om det hade varit ett privat vårdföretag i en borgerligt styrd kommun?

 7. frekar06 says:

  Jo jag kan tänka mig hur det hade låtit. Nu är det knäpp tyst eftersom de själva med största sannolikhet har begått rena olagligheter. Detta var väl en lämplig skandal för de Röd-Gröna i Malmö. Att det nu dessutom har visat sig att Socialstyrelsen i februari skickade brev till stadsdelsnämnden och förklarade i skarpa ordalag att det var olagligt att binda mannen och att bindandet trots detta fortsatte tills i fredags gör inte saken bättre.

  Ansvariga i stadsdelsnämnden försöker nu skylla på varandra och hävda att de inte förstått att det var olagligt. Socialstyrelsen anser att det är totalt orimligt att ansvariga i stadsdelsnämnden inte skulle fått reda på eller förstått att det var olagligt. Eller med andra ord. Man försöker nu rädda det som går att rädda. Jag råkade nu på förmiddagen också lägga märke till att ytterliggare en socialdemokratisk ledd kommun, nämligen Göteborg befinner sig i kraftigt blåsväder.

  Åklagaren säger nu att mellan 15-20 personer kan ställas till svars för den muthärva i Göteborgs kommun som Uppdrag Granskning avslöjade. Idag drogs också Peab in i den här historien, som inte verkar ha några gränser. Det är ju inte längre frågan om att det är stora belopp som man förskingrat i Göteborg, det är ju snarast en fråga om hur många miljoner det handlar om.

 8. Ola says:

  Johan… Kan ni i högern förklara varför Sven Otto Littorin får jobbskatteavdrag på sin avgångsvederlag? Har man inte det för att inte ministrar har någon A-kassa? För jobbskatteavdraget var inte det en morot att söka jobb?

 9. frekar06 says:

  Ola: Allvarligt talat så förstår jag inte vad du är ute efter. Kan du förklara dig så det blir tydligare?

  /Frekar06

 10. Ola says:

  frekar06

  Jag vill bara veta varför det är skillnad på att Sven Otto Littorin blir arbetslös mot att jag eller du skulle bli arbetslös.. Han får jobbskatteavdraget men det får inte vi.. Och då säger dom att jobbskatteavdraget är till för att arbetslösa och sjuka ska bli mera intresserade av att söka jobb Men tydligen gäller inte det Sven Otto Littorin

 11. frekar06 says:

  Tack för förtydligandet Ola. Då förstår jag vad du menar.
  Det kan jag ju också säga att jag med undrar över. MVH Frekar06

 12. frekar06 says:

  Off topic: Socialdemokraterna anklagas för valfusk i vid tre förtidsröstnings lokaler. Så här skriver Expressen:

  “Tio dagar före riksdagsvalet kan Expressen avslöja att Socialdemokraterna anklagas för att agera på ett sätt som strider mot vallagen.”

  http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2127792/s-anklagas-for-valfusk

  Det är skandal om anklagelserna om valfusk stämmer och det här kan påverka Socialdemokratin rätt allvarligt om anklagelserna är sanna. /Frekar06

 13. z999 says:

  Jag kan intyga att det stämmer Frekar06. Det är i mina hemtrakter.

 14. frekar06 says:

  Tack Z999. Jag börjar allvarligt undra hur det är ställt med den svenska demokratin egentligen. Moderaterna klarar inte av att genomföra ett provval internt utan att det ska fuskas. Socialdemokratin ägnar sig åt valfusk och ren propaganda i vallokaler, något som är helt i strid med demokratiska värderingar och vallagen. Såväl Sverigedemokraterna som Piratpartiet får in flera anmälningar om valfusk. Piratpartiet tvingas JO-anmäla valnämnden i Uppsala för att de uppmanar valarbetare att inte behandla enprocentspartiernas valsedlar likvärdigt med de etablerade partierna. Var är vi på väg egentligen?

 15. z999 says:

  Det är säkert fel men jag har en känsla av att respekten för demokratin sjönk strax efter mordet på Anna Lindh. Vad det nu kan ha med saken att göra? Såg att moderaternas sida blivit hackad också och omriktad till V. Undrar om någon märkte skillnaden 🙂 Dom är ju nya arbetarpartiet.

 16. Ola, om jag minns rätt har vi redan ändrat lagstiftningen, men den kanske inte har trädit i kraft ännu. Självklart ska han inte ha jobbskatteavdrag.

 17. frekar06 says:

  Z999. Jag tror du har en viktig poäng där för jag har nämligen samma känsla som du har. Nu har tydligen Socialdemokraterna blivit polisanmälda för valfusk i Örebro tror jag det var.

  /Frekar06

 18. z999 says:

  Valfusk med Mona Sahlin alltså? Sossarna är tydligen polisanmälda nu. Vore kul om Mona Sahlin åkte i fängelse som avslutning på karriären. Down with a bang 🙂

 19. Ola says:

  Johan

  Den har ändrats men inte för alla… Så han har jobbskatteavdrag ….Du har ju varit med och röstat igenom det själv…

 20. Ola says:

  frekar06

  Jag tar helt avstånd från valfusk.. Men tyvärr är det nog inte så ovanligt att valarbetare “hjälper” gamla
  med röstningen. Och det är nog från båda hållen. Men det är nog vanligt när det gäller förtida röstning.

 21. frekar06 says:

  Fast här handlade det väl inte om gamla utan om en grupp invandrare om jag inte minns helt fel som fick hjälp och information från Socialdemokraterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.