Varsellistorna klara

Det är sällan som ett val har inneburit så direkta konsekvenser för någons jobb som för de som jobbar inom hemservicesektorn. De s.k. RUT-företagen har redan gjort varsellistorna och vid en rödgrön valseger så kommer varseln att läggas den 20 september. Branschen räknar med att 5 500 personer, dvs hälften av de som fått jobb tack vare RUT, genast måste sägas upp. Det är den typen av jobbpolitik som vänsterpartierna går till val på. Vi föredrar att fler får jobb, inte färre!

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Varsellistorna klara

 1. z999 says:

  Det är ju alltid en fara med jobb skapade av staten och inte av en sund marknad. Sen är det inte så svårt att räkna ut att antalet arbetslösa kommer att öka även med den borgerliga regeringen.

 2. z999 says:

  Det kan iofs hända att antalet företag ökar om det inte kommer en lågkonjunktur även under den här perioden.

  Tyvärr så tror jag att vänsterns smutskastningskampanj kommer att ge utdelning, den är något nytt.

 3. frekar06 says:

  Ja och sen lär övriga 5 500 sägas upp inom de kommande månaderna efter det att den första hälften varslats om uppsägning.

 4. z999 says:

  Konstigt. Om man sparkar så många människor och en hel bransch går i graven, drabbar det inte en massa underleverantörer också? Det måste väl ha större effekt än att bara 5,500 mister jobben?

  En effekt som jag personligen har sett under den borgerliga regeringstiden (i Stockholm). Personal inom sjukvården sas upp på grund av brist på arbete. Flera personer valde att ta en årslön och ledigt, vilket blir som typ ett välbetalt friår. Nu har en del personer jag känner, förmodligen fler, kommit tillbaka till samma jobb igen. Det hela blev ungefär som ett friår för dom, något som den borgerliga regeringen ville avskaffa.

 5. frekar06 says:

  Jo så är det absolut Z999. Exakt vilka konsekvenserna av ett avskaffande av RUT skulle få är svåra att bedöma, men att de skulle bli stora är uppenbart.

  Off topic: Fifa har tydligen gjort bort sig igen (varför blir jag inte förvånad längre?). Nu har anställda på FIFA sålt känsliga personuppgifter om bland annat Anja Pärson, Jens Orback och Ingvar Carlsson till svarta börshajar för att de ska kunna sälja olagliga biljetter. Systemet är tydligen så omfattande inom FIFA att ett antal länder vägrar lämna ut uppgifterna om vem som köpt biljetter till FIFA. Man undrar varför FIFA överhuvudtaget har den här typen av register. Själv tycker jag att Sverige, om vi lämnar denna typ av uppgifter till FIFA (vilket vi verkar göra), ska sluta med det. FIFA kan uppenbarligen inte hålla tätt. /Frekar06

 6. Ola says:

  24-25000 jobb har försvunnit inom den offentliga sektorn
  har någon sett Centerpartiet protesterat mot det?

  Enligt Almega så kan det försvinna 2500 jobb med RUT och då ska vi veta att Almega är part i målet.

  Undrar hur många miljoner Almega pytsar in till centern nu till valet. Men det är ju hemliga uppgifter.. värdigt en demokrati av östatsmodell

 7. frekar06 says:

  De allra flesta av dom jobben har gått till den privata sektorn i form av privatiseringar av välfärden. Så ca 24-25 000 jobb har inte försvunnit i Sverige. Att RUT:s avskaffande kommer ge färre jobb är uppenbart. Vad har du för belägg för att Centern tar emot pengar från Almega? För du har väl bevis för det hoppas jag? Ska vi inte kunna ha anonyma bidragsgivare till partier? Att snacka om demokrati som öststatsmodell är väl att ta i.

 8. Ola says:

  24-25 000 har försvunnit från välfärden. Om du räknar enbart kommun och lansting då är det ca 30000 men då har ju ca 5-6000 av dom jobben blivit privata.

  Nej det går inte bevisa för det är ju hemligstämplat
  precis som det var i öststaterna . Du ska veta att Sverige är en av dom få demokratierna som tillåter det.
  Så M,C och Kd vet du inte vilka krafter som styr. Fp är därimot öppna vilka dom större bidragsgivarna är liksom vänstersidan.

  Sedan hade öststaterna oxå det systemet att dom stödde företag som inte klarade sig i öppen konkurens precis som Alliansen.. Och då uppstår ju sned vriden konkurrens

 9. Hemservicebranschen uppskattar själva att halva personalstyrkan försvinner med en rödgrön valseger och därmed ett avskaffat RUT-avdrag. Ett av tio företag säger att de tvingas lägga ner. Men om RUT-avdraget blir kvar räknar företagen med att växa med 43 procent i år och nästa år. Detta är alltså branschens egna uppskattningar.

  Ola, det förvånar mig inte ett dugg att du sprider den socialdemokratiska myten om 25 000 försvunna jobb i välfärden. När de kom fram till 25 000 försvunna jobb så glömde de bort tre viktiga faktorer: Att många välfärdsjobb numera sker i privat sektor istället för i offentlig sektor, att sjukfrånvaron minskat ordentligt och därför behövs det färre vikarier, samt att den genomsnittliga överenskomna veckoarbetstiden har ökat.

  Utifrån SCB:s arbetskraftsundersökning har Almega gjort en jämförelse av antalet arbetade timmar i skolan, vården och omsorgen under första kvartalet 2010 i jämförelse med första kvartalet 2009. De fick fram att under första kvartalet 2010 arbetades det 430 000 fler timmar än under första kvartalet 2009, vilket motsvarar 11 000 personer fler som jobbade i skolan, vården och omsorgen i år. Socialdemokraternas påståenden är alltså helt fel om man är intresserad av huruvida medborgarna får mer välfärd eller inte.

  Sedan är det beklagligt att du hittar på en massa skit, håll dig till sådant som du vet någonting om och ljug inte. Centerpartiet är helt öppna med vem vi skulle få bidrag från, varje kandidat skriver på att vi ska kunna redovisa om vi har fått några kampanjbidrag. Eftersom Centerpartiet sannolikt är västvärldens rikaste parti (kanske i konkurrens med Svenska Folkpartiet i Finland) så behöver vi inte ta emot några tvivelaktiga dolda bidrag. Tvärtom är det vi som donerar pengar till forskning, priser, fonder m.m. Allt finns redovisat i vår årsredovisning som ligger på vår hemsida.

 10. Ola says:

  Johan vad Almega påstår är ju ganska så ointressant för dom är ju part i målet och har ju Ljugit förut.
  Och Almega påstår att det försvinner 5000 tjänster.. Men efter som dom oxå påstår att det mest är halvtider så blir det 2500 heltids tjänster som försvinner enligt dom. Men nu lovar ju S att dom gamla ska få mera hjälp så det lär ju väga upp dom jobben med råge.
  Och du måste ju erkänna att det är bättre dom gamla får hjälp eller?

  Synd du tror mera på Almega än du tror på Komun och Lanstingen. För dom säger 24-25000 jobb som försvunnit efter att man räknat bort det privata tagit över.

  Bara för några månader sedan så ringde Aftonbladet runt till alla politiska partier och frågade om dom kunde vara anonyma för dom ville skänka ett större belopp med pengar. Då svarade M, C och Kd det går bra få vara anonym. Så tydligen Johan är det du som inte vet vad du pratar om… Men fråga eran kassör för han blev intervjuad på grund av det här.

 11. frekar06 says:

  Var har du hittat den artikeln Ola? Gå in på Centerns hemsida och leta fram deras årsredovisning så ska du se att Johan har helt rätt i detta fallet. /Frekar06

 12. Ola, du litar på socialdemokraternas uträkningar men inte på Almegas. Hmmm, undrar vem som har störst intresse av att få fram “rätt” statistik…

  SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) räknade på hur många färre de har anställda och då kom de fram till ca 25 000 och sedan översatte socialdemokraterna det till att det jobbade 25 000 färre i välfärdssektorn. Då glömde de som sagt bort att många privata företag startat inom skola, vård och omsorg som har anställda inom välfärdssektorn men som såklart inte räknas in i SKL:s statistik. SKL-uträkningen tog inte heller hänsyn till de två faktorer som jag nämnde tidigare, färre sjukskrivna och längre arbetstid för de som jobbar. Är det intressanta hur många som jobbar inom välfärdssektorn anställda av kommuner och landsting eller är det intressanta hur mycket välfärd medborgarna får?

  Idag kom även Företagarna med en rapport om hur viktigt ROT och RUT har varit i lågkonjunkturen och vad som kommer att hända om de rödgröna vänsterpartierna får makten efter valet. Men, Ola, du litar väl inte på Företagarna heller…

  Socialdemokraterna lovar allt möjligt, men hur resurserna ska räcka till glömmer Sahlin bort. Hon har som vanligt en sedelpress i källaren.

  För övrigt tror jag att det är mer valfrihet som de äldre vill ha, inte mer kommunal hemtjänst. När jag blir gammal vill jag definitivt vara med och bestämma vem som ska hjälpa mig. Därför behöver LOV:en gälla i alla kommuner (dvs rätten till valfrihet i omsorgen för äldre). Genom 75 % RUT-avdrag för de över 75 år skapas en möjlighet för de äldre och deras anhöriga att köpa till de tjänster som önskas till ett bra pris. Kanske vill man ha gardinerna tvättade, fönsterna putsade lite oftare än hemtjänsten erbjuder, någon som lagar maten i hemmet någon gång i veckan osv. Försök tänka er in i hur ni kommer att känna när ni närmar er 80 år och kroppen inte riktigt vill längre. Vill ni att kommunen ska bestämma vilken hjälp ni behöver eller vill ni och era anhöriga få bestämma det själva?

  Länka till Aftonbladets artikel, om det nu finns någon sådan. Jag har aldrig hört talas om det. Jag vet inte ens vem du menar när du skriver “vår kassör”.

 13. z999 says:

  Ola har rätt i att det försvunnit jobb inom kommuner och landsting. Felet med privatiseringen är att det fortfarande är kommunen som är kunden, en kund som egentligen inte vill ha varan som säljs. Enda sättet att konkurrera till exempel när det gäller äldreomsorgen är genom att minska antalet personal, och det har man gjort drastiskt inom det privata vilket har lett till att kommun och landsting måste göra samma sak för att kunna konkurrera. Utöver det har man valt att utnyttja systemet med instegsjobb, alltså staten betalar för att man ska anställa invandrare. Verksamheten kontrolleras av socialtjänstlagen som är skriven ungefär som veckans horoskop och stämmer på allt i princip. Privata arbetsgivare ligger sedan på gränsen eller lite över vad som är tillåtet ändå, trots det så blir det en del anmälningar ibland i väldigt grova fall.

  Socialtjänstlagen tolkas sedan av personer som inte vill ha någon äldrevård alls. Många är dementa och det finns inga röster att vinna.

  Det är en väldigt glättad bild att pensionärer väljer service från en privat arbetsgivare. I verkligheten är det kommunen som bestämmer vad du är berättigad till med hjälp av biståndshandläggare. Om jag hade bott i forna Sovjet så hade jag kunnat gå med på att kalla det privatisering och konkurrens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.