Gammal politik och gamla rävar

Mona Sahlin hävdar idag på DN Debatt att socialdemokraterna har “omprövat” sin politik och nu presenterar en ny politik, men vad är nytt? Det är ju samma gamla politik som Göran Persson och tidigare S-ledare har gått på val på. Det räcker inte att säga att något är nytt för att det ska bli nytt.

Thomas Bodström har uppenbarligen inte kunnat hitta på något nytt rättspolitiskt förslag att presentera. Istället har han lyft fram ett gammalt vallöfte från 2006 att alla elever ska ha en egen polis. Det låter som om vi skulle behöva väldigt många fler poliser i landet, men vad han menar är att alla skolor ska ha en kontaktpolis och att det ska vara lätt för elever att komma i kontakt med den polisen.

Bodström kanske har missat att alla skolor redan har en kontaktpolis. Det går säkert att göra mer för att fler elever ska veta vem deras kontaktpolis är och att det ska bli enklare att nå varandra, men någon stor politisk fråga är det inte.

Däremot kan det bli en större politisk fråga om Bodström tycker att elever ska kontakta polisen för att någon annan elev byter umgänge eller till och med skolkar. Ska vi bygga upp en angiverisystem mellan elever eller vad menar han egentligen?

“När någonting har gått snett, när varningssignalerna kommer om att killen eller tjejen plötsligt byter umgänge eller slutar gå i skolan, då ska man kunna kontakta den här kontaktpolisen. Det ska vara lika självklart som att man vet vem som är rektor, skolpsykolog eller kurator, sade Bodström.”

Även om de politiska förslagen är de gamla vanliga så känns de ändå fräscha i jämförelse med Mona Sahlins retorik och i jämförelse med vilka “vallokomotiv” som Sahlin har valt ut. Att säga att man ska uppnå något är enkelt, men helt utan att berätta hur man ska uppnå det känns som traditionellt socialdemokratiskt översitteri. “Lita på att vi ska fixa det. Hur det får ni se senare.”

Och vem tycker att Sahlin, Östros, Pagrotsky, Jämtin, Baylan, Österberg, Bodström och Ylva Johansson är några lokomotiv?

Jag blev inte överraskad av att socialdemokraterna inte har förnyat sin politik det minsta, men jag blev ärligt talat överraskad av att Sahlin enbart väljer att ta ut gamla uttjänta politiska veteraner till sin förstauppställning. Varför vågar hon inte satsa på de nya, något yngre och i vissa fall modernare socialdemokrater som ändå redan har tunga politiska poster? Jag tänker t.ex. på Mikael Damberg, Veronica Palm och Luciano Astudillo, men också på Urban Ahlin, Tomas Eneroth och Matilda Ernkrans. Utöver Bodström så skulle Sahlin ha kunnat hitta sex yngre och bättre företrädare än de sex som hon har “handplockat”. Men det är väl bara att tacka för oss i alliansen.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Gammal politik och gamla rävar

 1. frekar06 says:

  Ja, det var väl det man kunde tänka sig. Sossarna har inte lyckats förändra sin politik någonting från förra valet. Och snart ska de röd-gröna presentera sin gemensamma budget. Undrar om de alls kommer att bli någon gemensam budget för de Röd-Gröna som verkligen ger några konkreta besked eller om alla poster ska utredas efter valet senare i år.

  Hittills har ju de förslag de röd-gröna kommit överens om varit sådana att det ska utredas efter valet. Dessutom såg jag nu att Miljöpartiet säger blankt nej till nya ubåtar, vilket är en väldigt märklig inställning. Det skapar jobb i Sverige och framförallt så ska vi väl utnyttja det kunnande som finns för att se till att vi får ett bättre försvar.

  Så det är en bra satsning regeringen gör på ubåtar, den är viktig och två ubåtar som regeringen nu vill bygga känns för mig lite måste jag säga, men det har säkert marinen bättre koll på. Själv hade jag inte reagerat om regeringen istället velat bygga fyra eller kanske till och med sex nya ubåtar, jag hade nog till och med tyckt det vore bra med ännu fler ubåtar. Men visst, man får börja någonstans.

  /Frekar06

 2. Johan Folin says:

  Sorry Johan att jag är offtopic, men Frekar06: Det är ett nonsensargument att det skapar jobb att skaffa nya ubåtar. Jag tycker själv att försvaret bör behålla kompetensen inom alla vapenslag (även ubåtar), men det ger inga jobb. Det flyttar bara pengar från en sektor till en annan. Om det är arbetstillfällen man vill skapa så finns det mycket bättre sätt att spendera pengarna. Ett alternativ är att gräva gropar och fylla igen dem.

 3. Johan Folin says:

  Johan: jag håller fullständigt med dig om sossarna. Text om detta i Kvp imorgon.

 4. frekar06 says:

  Johan Folin,

  Det är inte alls ett nonsens argument som du anser. Kockum gjorde en förlust på 270 miljoner ungefär förra året. Den här ordern gör att jobben på varvet räddas för många år framöver och jo, det skapar jobb då Kockum nu uppger att de måste anställa för att klara av att bygga och reparera ubåtar. Så du får nog förklara hur du menar när du säger att det är ett nonsens argument att det blir fler arbeten. För jag förstår faktiskt inte ditt resonemang. Dessutom behöver marinen de här ubåtarna så därför är det en bra investering. När det gäller sossarna är vi helt överens. Nu hamnade vi lite utanför ämnet, men det jag egentligen ville komma fram till när jag tog upp ubåtarna var att oppositionen är djupt oenig. Med vänliga hälsningar, Frekar06.

 5. Johan Folin says:

  frekar06: Ubåtarna köps med skattepengar. Om skattepengarna inte hade använts för att köpa ubåtar hade de använts för någonting annat: sänkt skatt (vilket ger jobb pga ökad efterfrågan), fler sjuksköterskor/lärare/vadsomhelst osv. På grund av de dyra utvecklingskostnaderna och material för ubåtarna är jag ganska övertygad om att antalet jobb som räddas på Kockums pga detta är färre än vad som hade varit fallet om man gjort nästan vilken annan åtgärd som helst.
  Begrepp att lära sig: alternativkostnad.

 6. Är det bara jag som reagerar på Bodströms beskrivning av när han tycker att elever ska kontakta polisen? Dessutom tycker han att barn från sexårsverksamheten ska kontakta polisen. Ursäkta, men jag har en snart sexårig kille och jag skulle föredra att han pratar med mig än att ringa polisen om han ser något konstigt på skolan.

 7. frekar06 says:

  Johan Linander,

  Jag har också reagerat på det Bodström har sagt och förslaget är givetvis helt orimligt. Men det hör ju inte till ovanligheterna när det kommer från Bodström.

  Johan Folin,

  Vi behöver ett försvar som kan försvara det här landet. De här ubåtarna är viktiga i det sammanhanget. Dessutom så håller jag inte alls med dig angående jobben. Jag tror att detta är en bra investering för jobben. Vi ska fortsätta vara ett land med en stark försvarsindustri som kan konkurrera med sina produkter på världsmarknaden. Vi ligger troligtvis topp tre i världen när det gäller hur bra våra ubåtar är, om man bortser från de länder som har råd med atomubåtar. Den starka positionen ska vi vara rädda om och då måste man våga satsa på våra svenska ubåtar, vilket regeringen nu gör. Något som är utmärkt!

 8. frekar06 says:

  En annan reflektion man kan göra är varför Sahlin valt att ta med Baylan i sitt val lokomotiv. Det är knappast någon stark kandidat precis. En annan som inte gjorde mycket rätt som minister var Ylva Johansson, så därför kan man undra varför även hon är med här. Två länkar till sist, en om att datalagringen är ett fiasko och en om de kärvande förhandlingarna hos de Röd-Gröna.

  http://www.svd.se/naringsliv/it/datalagring-leder-inte-till-farre-brott_4566715.svd#tw_link_widget

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1952798/marias-krav-skapar-kris-hos-de-rodgrona

Leave a Reply

Your email address will not be published.