Granskning av frånvaro i riksdagen

Dagens Kalla Fakta var en rejäl känga åt Thomas Bodström. TV4 har räknat ut att han var borta vid 54 % av voteringarna våren 2009. Det var 19 frånvarotillfällen på 36 voteringar och av dessa var han borta 10 gånger pga advokatuppdrag. Något som definitivt inte ger utkvittning för oss i Centerpartiets riksdagsgrupp.

Men att Socialdemokraternas kvittningsmän är snällare mot Thomas Bodström är inget att förvåna sig över. Redan i en intervju i finska Hufvudstadsbladet för ett år sedan (081024) så berättade Thomas Bodström att Mona Sahlin har gett honom fritt spelutrymme fram till valet 2010 om han bara lovar att ställa upp som justitieminister om de skulle vinna valet. Även Politikerbloggen rapporterade om detta och där kommenterade en anonym socialdemokratisk riksdagsledamot: “Ja, jag blir inte förvånad! Bodström får göra vad han vill”.

De socialdemokratiska kvittningsmännens slapphet med Thomas Bodström är på direkt uppmaning av partiledaren och det är Mona Sahlin som ska ta på sig ansvaret vid sidan om Bodström själv såklart.

TV4 har även tagit fram en bra databas där alla kan se hur mycket riksdagsledamöterna varit borta våren 2009 och totalt under mandatperioden. Jag tycker att det är lite onödigt att ta med huruvida vi gått ur kyrkan eller inte, men på det stora hela är jag positiv till möjligheten för medborgarna att se vad vi har för frånvaro, uppdrag vid sidan om osv.

I denna databas upptäckte jag att jag ligger precis på snittet i frånvaro över hela mandatperioden, dvs 18 %. Det tycker jag ändå är lite väl mycket och det är just våren som drog upp min procentuella frånvaro, då var jag borta vid 31 % av voteringarna. Jag är inte förvånad, för det var en vår med många resor inom framförallt Nordiska rådet, men det är ändå inte den vanligaste anledningen till min frånvaro. Av de 36 voteringarna var jag borta 11 gånger och här är anledningarna:

3 gånger var jag borta för resor med Nordiska rådet
1 gång var jag borta för möte med Länspolisen i Skåne (efter rasistiska uttalanden av poliser)
2 gånger (samma dag) var jag borta för Skånska Dagbladets förenings- och bolagsstämma. Lite tveksam kvittningsanledning, men som distriktsordförande i Centerpartiet Skåne bör jag vara med på förenings- och bolagsstämman. Jag är dessutom ledamot i ägarstyrelsen för Skånska Dagbladet.

Men, den vanligaste frånvaroanledningen, hela 5 gånger, var att det var för många socialdemokrater borta. Det vill säga att vår kvittningsperson har behövt plocka bort någon centerpartist och då har jag frivilligt ställt upp. Så hög frånvaroprocent är inte alltid “självförvållad”. Jag ser också i statistiken att vår kvittningsman Sven Bergström, som är en ledamot som nästan alltid är på plats just därför att han är kvittningsman, också har 31 % frånvaro. Anledningen är säkert att han i sista stund behövt plocka bort en centerpartist pga S-frånvaro och då plockat ut sig själv.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

17 Responses to Granskning av frånvaro i riksdagen

 1. profanum_vulgus says:

  Ja tänk om vanligt folk hade haft de förmåner och det självbestämmande som riksdagsmännen har, då hade det inte blivit mycket jobb gjort i samhället.
  Tänk bara att ha skollov när man jobbar och ändå skolka bort 18% av arbetet.

 2. lars-ivar ericson says:

  Det är bra att TV4 uppmärksammar det som många vetat.
  Bodströms riksdagsarbete har varit övervärderat i flera år. Om jag minns rätt från förra mandatperioden
  så var Peter Althin närvarande vid voteringarna men det passar förstås Bodström bättre att glänsa vid de
  mera massmediala interpellationsdebatterna.

  LIE

 3. Jonas says:

  Dina egna siffror och ditt resonemang visar ju att detta inte bara är Bodströmproblem. TV 4:s granskning var väl helt i sin ordning, men tjatet nu på morgonen i samma kanal liknar mer en hetsjakt.

  Nog verkar det vara många som vill haka på och på detta sätt detronisera en farlig politisk motståndare.

 4. profanum_vulgus says:

  Jonas:
  Bodström är nog inte så farlig som politisk motståndare, tvärtom är det nog den bästa kandidat till justitieminister som borgarna kan ha.

 5. Ola says:

  Ja efter som Tv4 är en borgerlig Tv-kanal och inget krav på opartiskhet som den enda fria kanal vi har i landet Svt så kan man ju inte vänta annat än att man börjar en hetsjakt. Men om man tittar på siffrorna så är Kd sämst med närvaron och C är sämre än S.
  Men sen tycker jag att sitter man i riksdagen ska man inte ha andra uppdrag på sidan om.

 6. Leffe says:

  Först och främst är det en fånig diskussion. Det är kvittningssystemet som inte går att förklara så att “verklighetens folk” förstår det. På det sättet binder riksdagen ris till egen rygg.

  Bodström kommenterar ju på sin blogg det fåniga i att ha voteringarna (några minuters knapptryckning) som mått på riksdagsarbetet.

  Johan – du som sitter i det utskott som han är ordförande i – är din bedömning att han som ordförande är frånvarande i hög utsträckning och därmed försvårar det viktiga och tidskrävande utskottsarbetet, eller sköter han sig ungefär som sin företrädare under förra mandatperioden (visst var det Johan Pehrsson(fp)??)?

 7. Profanum, hur mycket riksdagsledamöter jobbar varierar självklart. Det går att dra benen efter sig, men då lär man inte bli omvald. För egen del räknade jag häromveckan, av ett helt annat skäl, ut hur mycket jag hade jobbat veckan före. 76 timmar. Så är det inte varje vecka, men jag ligger nog inte under 40 timmar per vecka i många veckor under året.

  Kalla Faktas beskrivning av lov är löjligt. De kallar de plenifria veckorna för lov. Det är de veckor som vi ska ha extra tid att vara ute i den egna valkretsen. Det är också under de plenifria veckorna som studieresor m.m. planeras in. Förra veckan var en sådan plenifri vecka, då var jag och åtta andra centerpartister i Dublin (som jag skrivit om tidigare). Vid nästa plenifria vecka i slutet av oktober är det Nordiska rådets session.

  Om man tror att voteringarna är hela riksdagsuppdraget så har man fel. Sedan är det totalt fel att kalla alla utkvittningar för skolk. Vi har ständigt uppdrag inom riksdagsarbetet som krockar och därför finns det regler för när man får vara utkvittad. T.ex. har jag idag fått svar från vår kvittningsman att jag får vara utkvittad vid tre voteringar 21-22 oktober. Sveriges Riksdag har en ledamot i Nordiska Investeringsbankens Kontrollkommitté och det är jag. Vi har ett möte under hösten och det är just den 21-22 oktober. Detta är ett typiskt fall där kvittning godkännes.

  Lars-Ivar, det stämmer att Peter Althin (som också jobbade som advokat) var närvarande vid de flesta voteringarna. Han var också noga med att vara med på eller närvarande vid justitieutskottets debatter.

  Jonas, hur visar mitt resonemang att det inte bara är ett Bodströmsproblem? Ser du inte skillnad mellan att kvitta ut sig (utan att berätta varför för kvittningsmannen) för att jobba med något annat och att fullfölja uppdrag som man fått genom riksdagsuppdraget?

  Ola, i princip kan inget parti vara sämre än något annat i närvaron eftersom kvittningssystemet jämnar ut frånvaron. Vid alla voteringar ska det vara lika många frånvarande från majoriteten och oppositionen. Om det är fler frånvarande centerpartister så kommer någon socialdemokrat att få vända i trappan utan att vara med i voteringen. Det är det som hände mig vid fem tillfällen i våras.

  Leffe, visst kan man diskutera hela kvittningssystemet. Jag vet inte hur det är i andra parlament, men i t.ex. Europaparlamentet eller Folketinget finns det inget kvittningssystem. Å andra sidan kan man diskutera hur demokratiskt det är om en lag blir på ett visst sätt pga att någon är sjuk eller fastnat i trafiken. Det hände faktiskt mig en gång förra mandatperioden. Det hade varit en stor krock på Värmdöleden och den buss som jag satt på stod stilla i över en timme, jag fick snabbt ringa till vår kvittningsman som såg till att en socialdemokrat också fick avstå.

  Visst är voteringarna inte någon tidskrävande process, men det är trots allt då som lagarna beslutas. Sedan håller jag med om att Kalla Fakta överdriver hur stor del voteringarna är av riksdagsuppdraget.

  Bodström är numera nästan alltid närvarande på utskottssammanträdena. I början av mandatperioden var han borta mycket, men efter en del kritik skärpte han sig. Jag är säkert borta mer eftersom jag är en av riksdagens ledamöter i Nordiska rådet. Problemet är att Bodström bara är närvarande vid själva utskottsmötena. Han är nästan aldrig närvarande i kammaren när vi debatterar justitieutskottets betänkanden, vilket är riktigt dåligt. Även i övrigt gör han mindre som utskottsordförande än vad Johan Pehrson gjorde. Pehrson tog initiativ till studiebesök med utskottet på ett sätt som Bodström aldrig gör.

  Bodström gör alltså betydligt mindre för sitt extra arvode som utskottsordförande än vad Pehrson gjorde.

 8. Hans J says:

  @Johan Linander:

  Du är fullständigt ursäktad om du är frånvarande från riksdagen hela den 14 oktober!

 9. Jonas says:

  Johan, du var tydligen själv borta vid två voteringar för att delta i en bolagsstämma. Du skriver också att detta är en tveksam anledning. Det var bland annat detta jag syftade på, eftersom vi diskuterar principer.

  Jag är övertygad om att det finns flera exempel à la Bodström i riksdagen, men det är förstås mer medialt tacksamt att bedriva hetsjakt mot just honom. Och detta är naturligtivs något som alliansen inte är sen att utnyttja.

 10. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Det är ju ingen som märker om en ledamot drar benen efter sig, så det spelar nog ingen roll för omvalet. Jag har ALDRIG sett någon riksdagsledamot för något av partierna i någon av de valkretsar jag bott i annat än inför valen. De har aldrig visat sig öht, jag har ingen aning om vilka från mina valkretsar som sitter i riksdagen eftersom de aldrig ger sig till känna.

  Frågan är ju vad du räknar som jobb, din partiledare hävdar ju att hon har tre heltidsjobb, alltså 120 timmar i veckan. Peter Althin (som jag tycker är en förträfflig advokat till skillnad från Bodström) hävdar att han har två heltidsjobb och utöver det spenderar mycket tid på sitt sommarställe och med familjen. Det ger en bild av vad höga politiker tror att ett heltidsjobb är.

  Men det är så här det blir när folk själva får bestämma över sin arbetstid och själva skatta sitt arbete. Det är konstigt att riksdagen tycker att de själva ska ha alla de friheterna men inte någon vanlig knegare. Tänk om folk i gemen fick välja om de ville stanna hemma från jobbet utan anledning med full ersättning eller om de skulle sjukskriva sig och få avdrag på lönen.

  Att man räknar voteringar och deltagande i debatter är ju för att det är det enda som det tas fram siffror på. Jag minns en äldre undersökning där man räknade de upptagna stolarna i riksdagen och det var inte ofta folk var där. Tanken är ju att lagarna ska diskuteras igenom i riksdagen innan de klubbas, inte att riksdagsledamöterna bara ska trycka på en viss knapp vid en viss tid enligt instruktion, då kunde man ju ha tränade apor där istället.
  Kvittningssystemet borde förbjudas, riksdagsplatserna är personliga och de som inte är där har uppenbarligen inget intresse i den röstning som genomförs.

 11. profanum_vulgus says:

  Förresten såg jag en riksdagsledamot från (s) på första maj, han kom i bil några minuter efter att hans tal skulle börja, han höll tal i 10-15 minuter och sedan åkte han iväg i sin bil. Så aldrig var lite överdrivet.

 12. Hans J, jag förstår vad du syftar på, men att vara utkvittad pga feghet är inget jag sysslar med.

  Jonas, tycker att det är stor skillnad mellan att representera Centerpartiet (Skånska Dagbladet ägs av Centerrörelsen i Skåne och en mängd centerpartister i framförallt Skåne) på Skånska Dagbladets förenings- och bolagsstämma (det är två stämmor samma dag) och att kvitta ut sig för att jobba som advokat.

  Sedan är det inte alls vanligt att riksdagsledamöter skulle ha ett jobb vid sidan om (även om Bodström påstår det). När jag fick frågan tidigare idag svarade jag att jag inte kom på en enda, men sedan pratade vi om det vid lunchbordet och då kom vi på ett antal personer som äger företag som de mer eller mindre är aktiva inom. Det gäller några bönder som äger gårdar (de kan inte gärna sälja gården för att de kommer in i riksdagen), någon som äger restaurang och några som har familjeföretag. Men de här personerna kan inte jobba aktivt inom sina företag, mer än att hjälpa till då och då på helger, utan har anställda som sköter företaget.

  Profanum, vilket ansvar har du själv att läsa tidningar och följa politiken på annat sätt? Inte för att jag vet vilken valkrets du tillhör, men jag tror inte på att alla skulle vara osynliga.

  Vem tycker du skulle bestämma över en riksdagsledamots arbetstid? Om du nu är missnöjd med att vi själva bestämmer hur vi ska sköta vårt uppdrag gentemot medborgarna så måste du ha någon tanke på vem som annars skulle bestämma?

  Skulle jag representera mina väljare bättre av att sitta 20-50 timmar i veckan i kammaren för att bara lyssna på debatter mellan andra ledamöter? Tid som jag nu kan använda till att träffa medborgare, blogga, svara på mejl osv.

  Vad gäller sjukskrivning så gäller samma regler för oss som för andra. Vi ska vara sjukskrivna om vi är sjuka, men vi får inte vara sjukskrivna om vi jobbar.

  Till slut, skulle det vara demokratiskt om slumpen skulle avgöra hur en lag blir? Det du förordar är att riksdagsledamöter ska sitta mer instängda på Helgeandsholmen och vara mindre ute bland medborgarna. Hur går det ihop med dina klagomål på att du aldrig ser ledamöterna från din valkrets? Inkonsekvent gnäll.

 13. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Jag läser såklart alltid lokaltidningarna. Jag har bott i fyra olika valkretsar i norra delen av Götaland.

  Man kan tillsätta en nämnd som beslutar om ett regelverk t.ex. Vem tycker du ska bestämma över folks arbetstid? Vem ska bestämma över en lärares arbetstid t.ex. ? Varför ska ingen annan kunna göra det för er då?

  Jag säger inte att du ska sitta i kammaren hela tiden. Precis som att en lärare inte ska sitta i lektionssalen hela tiden. Jag får ju t.ex. skriva upp varje kvart jag arbetar och sedan söka om att få arbetstiden godkänd av den som betalar, jag behöver inte vara på kontoret eller i rättssalen för att arbeta, men jag måste ange vad jag gjort vilken tid. Varför kan inte det gälla er?

  Det är inte alls samma regler, ni kan t.ex. välja att inte sjukskriva er och därmed slippa avdrag utan att jobba. Ni får också avdrag enligt sjudagarsvecka medan alla andra får det enligt femdagarsvecka.

  Varför skulle slumpen avgöra om ledamöterna tog mer ansvar för sina mandat?
  Jag tycker inte att det är något problem att de aldrig visar sig, jag tycker att det är ett problem att de är på sina sommarstugor och fiskar mört istället för att jobba och påstår att de inte jobbar för att vara ute bland väljarna.
  Jag har heller inte sagt något om att sitta i salen hela dagarna, det är du som griper efter halmstrån för att försvara ditt välbetalda jobb som du slipper anstränga dig i. En politisk adel.

 14. Hans J says:

  @Johan Linander:
  “att vara utkvittad pga feghet är inget jag sysslar med.”

  Ok, det hedrar dig. Du ska naturligtvis rösta efter din övertygelse.

  På samma sätt förutsätter jag att du låter andra göra detta och inte deltar i “mobbing” av andra riksdagsledamöter. Fredrik och Annie är uppenbarligen redan “färdigbehandlade” men behandlingen av FRA-frågan och enskilda riksdagsledamöter har ju varit rent frånstötande.

 15. Visst är många riksdagsledamöter alldeles för okända, men min bild är ändå att många är relativt kända på sin hemmaplan medan de är nästan osynliga på nationell nivå. Men om vi pratar norra Götaland så ligger det nära till hands att prata om Östergötland. En av Östergötlands ledamöter heter Peter Eriksson, han borde väl inte vara helt okänd?

  Ska en nämnd bestämma över vilka personer jag får träffa och när jag ska göra det? Jag hoppas att alla medborgare ska få kontakta riksdagsledamöter anonymt. Vem ska bestämma om jag ska träffa en näringslivsorganisation eller ett fackförbund? Om det är vettigt att lägga timmar på att besöka fängelser eller polisstationer? Om jag ska blogga efter midnatt nästan varje dag?

  Men om jag får betalt enligt normala övertidsersättningsregler för all tid jag jobbar utöver 40 timmar i veckan så skriver jag gärna ner när jag jobbar… Men vem jag har kontakter med i mitt uppdrag ska inte redovisas om de jag träffar inte vill det.

  Vi ska sjukskriva oss när vi är sjuka, men precis som vad gäller alla andra så får vi inte vara sjukskrivna när vi jobbar.

  Menar du att riksdagsledamöter aldrig ska få vara i en sommarstuga och fiska mört? Att aldrig få vara ledig? Tror inte att jag ställer upp på de villkoren, oavsett lön.

  Och sedan samma gamla trista retorik. Om jag försvarar mig mot felaktiga påståenden så är jag per definition “skyldig”. Att jag inte anstränger mig… Jag kan lugnt säga att jag inte känner mig träffad av det påståendet.

  Skulle jag tillhöra någon politisk adel? Tja, med två föräldrar som är snickare och skolmåltidsbiträde och aldrig har haft ett enda politiskt uppdrag, så visst…
  Patetiskt med folk som påstår saker utan att veta ett skit.

 16. profanum_vulgus says:

  Linander:

  Han är inte okänd, men han är ingen känd lokal politiker i östergötland. Jag pratar ofta politik med mina morföräldrar som bor i Linköping, de visste inte att han kom från östergötland (om det är mp:s språkrör du talar om).

  Det är ju riksdagen som instiftar nya myndigheter, ni får väl sätta upp ett regelverk om vad som ingår i era uppdrag och sedan skriver du upp de besöken på din tidsrapport, om besöken ingår i uppdraget så ska du få betalt för det. Inför timlön också så kommer ju de ledamöter som jobbar mest få mest betalt också.

  Nej så är det ju när jag jobbar också, en del vill inte att det ska komma fram att de haft kontakt med mig. Jag kan då skriva att jag haft ett möte med ett vittne som var på plats men som inte vill uppge sitt namn, eller en socialsekreterare som vill ha skydd mot repressalier på arbetsplatsen samt vad det rörde. Ibland plockas den posten bort ibland inte (domstolarna orkar dock aldrig gå igenom posterna, utan drar bara till med en siffra på timmarna, men den här nämnden kunde ju vara mer seriös)

  Nej, jag menar att de inte ska få lön för att meta mört, precis som alla andra.

  Jag sa inte att du inte ansträngde dig, du verkar vara en ovanligt aktiv politiker (se bara på din blogg jämfört med de andra) jag sa att du försvarade att du inte BEHÖVDE anstränga dig. Det är ingen anklagelse, det skulle de flesta med sådana förmåner göra.

  Du kanske bör läsa på vad som menades med politisk adel. Om man menade att politiska uppdrag ärvdes eller gavs pga släktskap så skulle man använda begreppet adel utan tillägget politisk. (Du vet som i sovjet)

Leave a Reply

Your email address will not be published.