Ett lyft för Skånes 50 000 studenter

Centerpartiet
Skåne

PRESSMEDDELANDE
2009-09-14

Johan Linander, distriktsordförande för Centerpartiet Skåne:

”Ett lyft för Skånes 50 000 studenter”

– Inför alliansregeringens budgetförhandlingar lyfte vi i Centerpartiet kravet på att förbättra studenternas situation. På grund av nedjusteringen av basbeloppet skulle studenterna ha fått en sänkning av sina studiemedel vid årsskiftet och istället föreslog vi en höjning med 200 kr i bidrag, 400 kr i lån plus 40 000 kr i höjt fribelopp.

– Centerpartiet lyckades inte nå ända fram, men den studiemedelshöjning som har presenterats idag är ändå ett lyft för Skånes ca 50 000 studenter vid universitetet och högskolorna.

– Studenterna får nu en höjning med 430 kr i månaden (i praktiken 350 kr utifrån dagens nivå) varav studiebidraget höjs med 40 kr och lånedelen med 390 kr. Därtill höjs fribeloppet med 30 000 kr så att man kan tjäna ca 136 000 kr per år utan att studiemedlen rubbas.

– Vi i Centerpartiet Skåne kommer att fortsätta att jobba för ytterligare studiemedelshöjningar framöver, men som den ekonomiska situationen ser ut just nu så får vi vara rimligt nöjda med de förbättringar som studenterna får, avslutar Johan Linander.

___________________________________________________
För mer information kontakta: Johan Linander, 070-268 96 01

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Ett lyft för Skånes 50 000 studenter

 1. profanum_vulgus says:

  Ja tänka sig, nu får en student nästan 75% av din månadslön per år. Det har vidare bara varit en sänkning på 10% eller så över de senaste mandatperioderna.

 2. Sänkning?

  Jag skulle också gärna se högre studiemedel, det var precis det jag skrev, men att jämföra studiemedel med löner tycker jag inte är relevant.

 3. profanum_vulgus says:

  Varför är inte det en relevant jämförelse?

 4. Att studera kan vara jobbigt, men det är inte ett arbete som ger lön.

  Svara istället på hur sänkningen ser ut.

 5. profanum_vulgus says:

  Nej, men studiemedlen ska ju vara försörjning för de som studerar. Ganska likt lön va?

 6. Du menar väl förresten studiebidraget och inte studiemedel inklusive studielånet? För annars är du riktigt dålig på att räkna (eller så har du fullkomligt glömt bort att man betalar skatt när man jobbar och har en lön).

 7. profanum_vulgus says:

  Jag menar studiemedel, fast det ska vara halvår inte år.

  Varför går det inte att jämföra med lön?

 8. Studier är inte ett jobb och därför får studenter ingen lön utan ett bidrag, plus ett studielån.

  Du glömmer fortfarande bort att jag skattar bort en stor del av min lön medan studiemedlet är skattefritt, alltså haltar din jämförelse fortfarande.

 9. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Jag skattar för pengarna som jag betalar tillbaka mitt studielån med.

  Det ÄR inte lön, frågan är varför det inte kunde jämföras med lön. Det ska ju användas till samma sak som en lön.
  Sedan är det klart att du med din lön kan ge dina barn motsvarande ett extra CSN när de ska plugga så att de inte behöver leva på snabbmakaroner. Men det är väl inte bara från de rikas barn vi ska plocka framtidens kompetens?

 10. Får du lön efter vad du ska använda pengarna till? Måste bli väldigt märkliga löneförhandlingar. En jämförelse utifrån vad pengarna ska användas till är helt irrelevant.

  Du vet för övrigt inte ett skit om mig. Jag är defintivt inte uppväxt i någon rik familj, tvärtom.

 11. profanum_vulgus says:

  Linander:

  Ja det får jag faktiskt. Anledningen till att jag får lön är dessutom den samma som studenter får CSN för, att försörja sig.

  Dina barn växer upp i en rik familj, läs igen.

 12. Det låter som att du får socialbidrag, det är väl det enda bidraget/lönen som man får utifrån försörjningsbehov.

  Jag har bra lön, och jag jobbar väldigt mycket, men att vi skulle vara en rik familj håller jag inte med om. Men allt är självklart relativt, vi är betydligt rikare än mina föräldrar var i motsvarande ålder.

 13. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Nej jag får lön från ett aktiebolag.

  Det politiker kallar jobbar ganska mycket brukar kallas för ledighet av vanliga knegare. Hur det är med dig vet jag inte, din partiledare hävdar dock något löjeväckande att hon har tre heltidsjobb. Hon jobbar alltså 24 timmar om dygnet fem dagar i veckan.

  Du har ensam en lön motsvarande 150% av medianfamiljens sammanlagda inkomst. Att inte kalla det rik är enbart ett tecken på okunskap.
  Om du skänker två barn “ett csn” i månaden så tjänar du ensam lika mycket som medianfamiljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.