De vuxna på Rosengård måste protestera och ta ansvar

Jag är precis som alla andra lika förskräckt över vad som hänt på Rosengård de senaste dagarna och nätterna. Det som började som en protest mot att en lokal med källarmoské sagts upp har nu övergått till allmän skadegörelse och våldsamma upplopp utan någon som helst mening.

Stölder, bränder, skadegörelse, stenkastning mot poliser och brandmän, man skulle kunna tro att det fanns ett djupt motiv till sådant agerande, men inte alls. Det som först var en olaglig protest, men ändå en protest med motiv (det betyder inte att jag tycker att den var berättigad), har nu lockat idioter till Rosengård som bara vill förstöra och angripa polisen.

DN skriver att Afa-grupper kommit till Rosengård och i Sydsvensan stod det att de även kände igen fotbollshuliganer bland de som deltog i attackerna mot polisen. Häromnatten omhändertogs 18 personer, ingen av dem bor på Rosengård! Eller som närpolischefen Börje Aronsson uttrycker det: “Det är definitivt inte Herrgården som gjorde uppror”.

De som drabbas är Rosengårdsborna. Det är de som inte vågar gå ut, det är de som får sin närmiljö omvandlad till en krigszon, det är de som blir utpekade som ansvariga för kravallerna.

Nu är det dags för de vuxna på Rosengård att protestera och ta ansvar. Protestera mot alla våldsamheter och skadegörelse och därmed ta ansvar för sin stadsdel. Vem ska få bestämma över Rosengårds framtid? Tillresta Afa-ligister eller Rosengårdsborna själva?

Jag hoppas att det som nu händer blir en vändpunkt. Fler måste känna att stadsdelen måste återvinnas. Ingen vill ha en närmiljö där fönster är sönderslagna, där brandkåren inte kan börja släcka bränder förrän de har fått poliseskort, dit stadsbussarna inte kan köra pga stenkastning. Kommunen och polisen kan göra en del, men kan aldrig lösa problemen utan att de vuxna på Rosengård själva bestämmer sig för att göra stadsdelen till en plats där människor trivs och är trygga.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to De vuxna på Rosengård måste protestera och ta ansvar

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Halal-TV stoppat avSVT?

  2. z999 says:

    “…allmän skadegörelse och våldsamma upplopp utan någon som helst mening.”

    Ja, verkligen. Muslimerna som det handlade om från början har lämnat tillbaka nycklarna för över en månad sen och en ny riktig moske ska byggas med pengar från bland annat Saudi Arabien.

    Den här gången är det lite svårt att skylla på extremhögern även om det försöks genom att bunta ihop det med salem och 30 november.

  3. Pingback: Lite av varje » Oroligheterna i Rosengård

Leave a Reply

Your email address will not be published.