Riksdagsveckobrev v. 38-40

Hej!

Solen skiner över Riksdagshuset och slottet, gårdagens oväder har dragit österut och nu längtar jag ut på en härlig löprunda. Även om jag är en ganska medelmåttig motionär så har långlöpningen gjort att jag i bättre form än på länge. Stockholm maraton i maj följdes för en vecka sedan av Lidingöloppet. Tre mil terränglöpning i underbart väder även då. Det gick inte speciellt fort, siktade på tre timmar men det tog en kvart längre, men genomförandet kändes ändå viktigare än tiden. Just nu har jag inget nytt lopp inplanerat, men är det någon som har tips på något lopp (minst en mil) under vinterhalvåret så får ni gärna höra av er.

Allmänna motionsperioden

Nu är allmänna motionsperioden strax över och det är dags att sammanfatta vad det blev för motioner det här året. Jag skickade ut en förfrågan om motionsförslag och jag fick verkligen många bra förslag. Andra förslag kanske inte passade mig, men några av dessa skickade jag i min tur vidare till kollegor som jobbar med frågorna. Jag har också försökt svara på alla mail som jag fått från er.

Under oppositionstiden så skrev jag nog i snitt mellan 30 och 40 motioner under allmänna motionsperioden. En hel del av dessa var kommittémotioner som vi inte alls skriver i majoritet. Nu är jag nere på ca 15 motioner per år och just i år blev det faktiskt bara 13. Tre av dessa är på direkta förslag från er, ”engelska i förskolan”, ”erkännande av Västsahara” och ”gårdsförsäljning på vingårdar”. Fyra-fem andra förslag hade jag tänkt skulle bli motioner, men när jag pratade med kollegor i ansvarigt utskott så fick jag veta att utredning redan pågick, förslag är på gång eller att han skulle ta med sig frågan direkt till deras möte med ansvarigt departement.

Är ni intresserade att se vilka mina övriga motioner är så finns samtliga på min blogg, www.johanlinander.se .

Äktenskap eller giftermål

För några dagar sedan blev jag uppringd av en journalist som undrade hur vi ska lösa den ”det omöjliga problemet” inom alliansen, hon avsåg då den könsneutrala äktenskapslagstiftningen (finns på proplistan, proposition ska lämnas till riksdagen senast i december). Jag svarade ungefär att ”det omöjliga problemet” snarast är en ”gordisk knut” och att jag ser två möjliga ”Alexanderhugg” för att lösa den. Det första är att kristdemokraterna reserverar sig i regeringen och det andra skulle kunna vara att byta ut ordet äktenskap mot giftermål. Vilket är ungefär det som Svenska kyrkan företrädde i utredningen som Hans Regner genomförde och där jag satt med i den politiska referensgruppen.

Det ska sägas att även jag tycker det är bäst att behålla begreppet äktenskap i lagstiftningen, men samtidigt tycker jag inte att det har någon större betydelse om vi skulle ändra ord till giftermål. Personligen säger jag att jag har gift mig med min fru, inte att jag ingått äktenskap med henne. Om lagtexten då använder giftermål istället för äktenskap har ingen betydelse för mig. Vad jag inte riktigt förstod var att det var en mycket känslig fråga för många homosexuella. Tydligen är det viktigt att det just ska vara begreppet äktenskap som används. Men hur som helst, jag sitter inte med och förhandlar frågan. Vad jag ville göra var att visa att det finns vägar för alliansen att komma överens i frågan utan att använda reservationer inom regeringen.

Hänt

Riksdagen öppnade för året den 16 september. Upprop, gudstjänst i Storkyrkan, öppnande av kungen och statsministerns regeringsförklaring. Precis som varje år. Detta var mitt sjunde öppnande, det känns helt otroligt. Att tiden går så fort. Det känns inte alls länge sedan jag nervöst letade mig fram till min plats vid öppnandet 2002.

I samband med öppnandet hade vi också årsmöte med riksdagsgruppen, det var budgetgenomgång och vi diskuterade signalspaningsfrågan (jag skriver inte så mycket mer om den vid det här tillfället, men som ni vet har det kommit ett regeringsförslag med ytterligare 15 förbättringsförslag).

Det har varit två sammanträden på ett par veckor med Skånska Tidningsföreningen. Det är Skånska Dagbladet-koncernens ägarförening där jag sitter i styrelsen. Som de flesta säkert hört vid det här laget som är det stora förändringar på gång med våra tidningar. Förändringar som kan låta drastiska och som kommer att innebära uppsägningar, men samtidigt förändringar som är helt nödvändiga för koncernens fortlevnad.

Jag har varit med jordbruksminister Eskil Erlandsson på Hällåkra vingård. Håkan Hansson tog emot och visade oss och den församlade pressen sin vinproduktion. Eskil höll också presskonferens om alliansen matsatsning i budgeten. Studiebesöket resulterade också i en motion.

Det har varit möte med Nordiska Rådet på Island. Utöver de sedvanliga mötena så hann vi i den svenska delegationen ut till Tingvellir där det isländska parlamentet Alltinget startade för över tusen år sedan. Vi träffade även den svenska ambassadören på Island som inte minst berättade om den ekonomiska krisen som Island går genom. Inflation på 15 % är förödande för landets ekonomi.

Jag har också för första gången varit med på ett partistyrelsemöte. Eftersom Lena Ek inte kunde vara med så fick jag föredra EU-valplattformsgruppens förslag för partistyrelsen. Det mesta fick godkänt eller till och med beröm, men några små förändringar blev det. Valplattformen till EU-valet, och valsedeln, kommer att fastslås vid framtidskonventet i Norrköping den 15-16 november.

Media

Utöver äktenskap/giftermålsfrågan, där jag har varit med i SvD, SDS, Dagen m.fl, så är det frågor om kameraövervakning och integritetsombudsman som jag varit i media om de senaste dagarna. Lite roligt är att jag var med i Svenska Dagbladet tre dagar i rad i förra veckan.

Jag har också haft debattartiklar i bl.a. Skånska Dagbladet med Claes Västerteg (klimat) och Patrik Holmberg (polisen i Skåne). Kvällspostens ledarsida har också skrivit om min vinförsäljningsmotion.

Kommande

Den här veckan är det plenifritt i riksdagen. Mina kollegor åker land och rike runt med framtidsdialogen. Självklart skulle jag ha gjort detsamma, men pga att min fru opereras idag (inget allvarligt men hon blir kvar på sjukhuset i några dagar och sängliggande ytterligare en tid) så får jag ta hand om henne och barnen istället. Inga lyft, inga hostningar och helst inget skratt på en vecka är doktorns rekommendationer.

Veckan därpå är det allmänpolitisk debatt och sedan fortsätter det med den vanliga mötesgången. Senare i oktober är det dags för Nordiska Rådets session, den här gången i Helsingfors.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.