Att vara trött är ingen grund för sjukskrivning

Läste nyss en artikel från i lördags på svd.se. Eftersom det handlade om Värmdö så var jag tvungen att klicka och läsa. Jag, och min fru, åker mycket buss från Ingarö in till Stockholm och busstrejken var klart besvärande eftersom min fru jobbade då. Nu har hon semester och vi är inte lika beroende av bussen längre. Artikeln handlar om att det var svårt att att köra alla turer på Värmdö eftersom 17 av ca 100 förare sjukskrivit sig den första dagen då busstrafiken skulle gå igång.

I artikeln nämns det på två ställen helt utan ifrågasättande att sjukskrivningarna berott på trötthet! “Många ska ha hänvisat till att de var trötta efter att ha gått strejkvakt, uppger TT.” “Det svar jag har fått är att folk är trötta och sjuka så det verkar inte finnas något onormalt i det här, säger Serkan Köse, pressekreterare på Kommunal till SvD.se. En uppfattning som delas av Peter Boström, talesperson för Kommunals trafiksektion Stockholm. Han talar om 15 – inte 17 – sjukskrivna av fullt legitima anledningar.”

Så för en pressekreterare på Kommunal så är det inte onormalt att folk sjukskriver sig för att de är trötta? Och för en talesperson för Kommunals trafiksektion så är det fullt legitimt att sjukskriva sig pga trötthet?

Nu är bussförarnas arbete visserligen speciellt och det är inte alls bra om någon förare ska köra trött, men det är inte någon grund för sjukskrivning. Vi har inte och ska inte ha ett sjukförsäkringssystem som godkänner trötthet som sjukdom. Om det inte är någon slags kronisk trötthetssjukdom och det var det knappast tal om.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.