Det vore bra med en sanningskommission

Läste i dagens DN att Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anser att en sanningskommission skulle tillsättas för att frågetecken kring FRA skulle kunna rätas ut.

Jag tycker att det är en bra idé. Jag utgår från att FRA inte har något att dölja och jag utgår därför också från att FRA själva och försvarsdepartementet inte har något emot en sanningskommission. Och skulle det vara så att FRA och försvarsdepartementet inte vill ha någon sanningskommission så kanske det finns en extra anledning till att tillsätta en sådan.

Som situationen ser ut så tycker jag att vi som lagstiftare, försvarsdepartementet och FRA som myndighet måste göra vad vi kan för att FRA ska få tillbaka sin trovärdighet. Den är säkert inte speciellt hög just nu efter den mediabild som varit. Ett sätt för FRA att få tillbaka trovärdigheten är, precis som Anne Ramberg menar, att tillsätta en sanningskommission. Därför står jag fullt bakom det kravet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Det vore bra med en sanningskommission

 1. Håller med Johan, Anne Ramberg är jäkligt skärp, fler borde lyssna på henne.

  Jag hoppas att du lyssnar på henne, bland annat när hon totalsågar FRA-lagen ur juridisk synvinkel (bara en av många “sågbara” vinkar.)

  Anne Ramberg med i debatt i SVT Morgon

 2. Nan says:

  Se bara till att det just blir en sanningskommision och inte bara en utredning (white wash). Jag tvivlar på att särskilt många vill träda fram om man inte utöver undantag i sekretesskyddet och även skyddar informationsgivares identiteter. Att ha framträtt i en sanningskommision är sannerligen ingen karriärhöjare i säkerhetsbranschen…

 3. Sture Jonasson says:

  Hej,

  håller helt med om att Advokatsamfundets resonemang och förslag rörande FRA känns övertygande.

  I stället för att ge sig in i div teknikaliteter om FRA som ex vis statsministern när han säger att;
  ”Det handlar om utrikesrelaterade företeelser av mer diffus art och är inte kopplat till individer”
  Kommer motfrågor som ex vis, varför behövs då en lag om hur FRA ska hantera personuppgifter? Och så kan det fortsätta i all oändlighet.

  Ta fasta på det du antyder dvs Anne Rambergs uttalande i DN om att granska verksamhetens faktiska föregavanden
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=800988

  samt hennes replik på SvDs Brännpunkt om att “Kräva en sanningskommission”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1424243.svd

  Och för att anknyta till hur snett det kan gå med “statstjänstemannaansvaret” (likt all annan mänsklig verksamhet) vittnar ju statsministern själv om beträffande regeringskansliets hantering av de s k Tsunamibanden
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1431765.svd

  Så besluta om att granska vad som faktiskt gjorts på FRA!

  Centern ges nu en unik möjlighet att återställa trovärdighet för politik och politiker låt inte vissa personers prestige stå i vägen för detta,

  hälsar
  Sture Jonasson
  Stockholmscentern

Leave a Reply

Your email address will not be published.