Patetiska Bodström

Det är bra att synas i media, kul att bloggen blir uppmärksammad och jag blir gärna Thomas Bodströms huvudmotståndare. Det är knappast något som jag och Centerpartiet kommer att förlora på. Samtidigt blir det patetiskt när Bodström känner sig trängd och gör personliga påhopp som är fullkomligt lögnaktiga.

I SvD uttalar han sig om mig: “Däremot har Johan Linander varit väldigt mycket borta. Han tillhör de här som är pappalediga när det ska vara möten, och jobbar på somrarna. Jag har knappt sett honom under det här året, faktiskt.”

Visst har jag varit föräldraledig under det här året. I exakt tre månader och 20 dagar, precis så länge som båda föräldrarna får vara borta efter en tvillingfödsel. Tjejerna föddes den 25 januari och jag var tillbaka i tjänst den 14 maj. Att Bodström hävdar att jag tar ut föräldraledighet när “det ska vara möten” men “jobbar på somrarna” är en irriterande lögn. Eller han kanske menar att jag inte borde varit föräldraledig när vi fick tvillingar. Jag vet inte hur han sköter sitt familjeliv, och det lägger jag mig inte i, men att han ska sitta och tycka till om att jag inte borde ta ut föräldraledighet är pinsamt för honom.

Att han knappt sett mig under det här året är ännu löjligare. Det finns ingen i justitieutskottet som är så aktiv som jag, åtminstone inte när det gäller att begära ordet när vi har besök från myndigheter eller departementet. Men jag får väl se till att attackera honom ännu hårdare så att han ser mig.

Thomas Bodström säger också i intervjun att han inte har missat ett enda möte i justitieutskottet under hela höst­en, på grund av arbetet som advo­kat. Nu är det knappast så att jag eller någon annan bryr oss eller vet varför han är borta, så om det är pga advokatjobbet eller inte har jag inte uttalat mig om. Dessutom, det blogginlägg som SvD:s Lova Olsson refererar till är från den 15 oktober och gällde alltså inte den här hösten sedan han startade sin advokatbyrå. Den 15 oktober hade vi nämligen endast haft ett möte med utskottet, som han dock inte var på. Min och andra kollegors uppfattning om att han varit borta för mycket grundlades redan hösten 2006 och början av våren 2007 då han var lika mycket frånvarande som närvarande. Det kändes från första början som att han inte tog utskottsordförandeskapet på allvar. Han gled in som f.d. minister och det var uppenbart att han tyckte att det var ett stort steg nedåt att bli utskottsordförande. Jag har inte hittat alla protokoll med närvaron från hösten 06 och början av våren 07, men av de elva protokoll jag hittat från den 10/10-06 (första mötet med utskottet efter valet) till den 1/3-07 så var han närvarande fem gånger och borta vid sex tillfällen.

Artikelns huvudinnehåll och rubrik “Polisen måste decentraliseras” visar dessutom ännu en gång att Bodström driver en politik nu som inte har många likheter med den politik han genomförde som justitieminister. Den centralisering som skedde av rättsväsendet under Bodströms tid var historisk. Nu har han kommit på att polisen måste decentraliseras. Samtidigt vill han ha ett centralt “svenskt FBI”. Inte direkt logiskt. För att komma ifrån sin märkliga logik så säger han “att den särskilda FBI-gruppen ska vara landets enda centralstyrda enhet”.

Jaså, vi ska alltså inte ha rikskriminalen med nationella insatsstyrkan, riksmordkommissionen och finanspolisen. Vi ska tydligen inte heller ha någon central kriminalunderrättelsetjänst, samordningen av internationella polisinsatser, IT-brottssektionen, ID-kommissionen eller Palmegruppen (är det verkligen förankrat inom socialdemokratin?). Folkrätts- och krigsbrottskommissionen har vi enligt Bodström ingen nytta av, detsamma gäller uppenbarligen även Nationella Fingeravtrycksavdelningen, polisflyget och barnpornografigruppen (är det förankrat i ECPAT där Bodström är ordförande?).

Med andra ord är Bodström fullständigt ute och reser. Känner han verkligen inte till alla olika centrala enheter som arbetar med frågor som kräver högre specialisering än vad länspolismyndigheterna klarar av? Han har varit justitieminister…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Patetiska Bodström

 1. Leffe says:

  Visst, precis som alltid är han både på och över gränsen för vad som är sant och verkligt.

  Men den intressana frågan är hur han kommer undan med det och ändå ser ut som en vinnare när han har fakta emot sig. Han är ett fenomen och han går hem i stugorna. En livsfarlig politisk motståndare.

 2. Ola Hyltén says:

  Bodström verkar ha tillämpat en gammal Arne Anka maxim: Att tänka innan man talar är som att torka sig innan man skiter!

  Intressant att han visar sig vara en så pass gammaldags representant för de patriarkala strukturerna som ser föräldraledighet som ett hinder i yrkesutövningen!

  Vad säger hans partner på advokatbyrån om det?

  Nå ja, han kanske inte vet bättre eller så är det något han lärt sig av sin gamle chef.

 3. Om man nu bortser ifrån allt det som du uppfattade som personliga påhopp, och fokuserar på det där med att “polisen måste decentraliseras”, så har han ju för en gångs skull alldeles rätt!

  Fram till 1965(?), när svenska polisen centraliserades, så hade vi väldigt få ouppklarade brott mot privatpersoner. Numera klaras nästan inga sådana brott upp alls — de flesta utreds inte ens. Brott mot Staten och brott mot EPCAT och “brott” mot IFPI prioriteras så mycket högre att resurserna inte räcker till för att exempelvis ta fingeravtryck i en inbrottad bil eller villa.

  Nej, våra gamla kvarterspoliser är verkligen något vi gamlingar saknar nu för tiden. Själv uppvuxen i Biskopsgården, Göteborg på 1950- och -60-talet minns jag vilken respekt vi alla (inklusive grannen Clark Olofsson) hade för konstaplarna som satt i källarlokalen på Vårväderstorget…

 4. site admin says:

  Björn, jag tror inte att Bodström vill kommunalisera polisen. Kristdemokraterna är de enda som varit inne på det spåret.

  Men att vi ska ha en decentraliserad, närvarande, synlig och tillgänglig polis är klockren Centerpartipolitik. Jag tycker självklart att det är trevligt att Bodström närmar sig Centerpartiets politik på detta område. Det hade dock varit ännu bättre om han förstått det tidigare att den centralisering som han själv sysslade med när han var justitieminister var fel väg att gå.

Leave a Reply

Your email address will not be published.