Proffsboxning i Sverige

Efter 37 år var det idag äntligen dags för en svensk proffsboxningsgala. Jag har motionerat och skrivit mycket om detta, och ändå ska jag vara ärlig och säga att jag (trots mitt nästan sjukt stora sportintresse) inte är speciellt intresserad av boxning.

Jag kunde ändå inte låta bli att titta på TV4+ som sände galan från Scandinavium i Göteborg. Och jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Jag har sett en del proffsmatcher över 12 ronder och tyckte i förväg att max 12 minuter var klent. Men det har en klar fördel. Istället för den ena avvaktande ronden efter den andra så blev det fullt ös från början. Boxarna visste att de bara hade fyra ronder på sig (sex för Åsa Sandell och den korta och mindre vältränade amerikanska motståndaren) och att de skulle orka köra hårt hela matchen. I “riktiga” proffsmatcher så är det ofta utmattningstaktik och sedan vinner den som orkar slå i rond 11 och 12.

Liksom andra, mer vana, boxningstyckare så tycker jag att riktiga matcher över 12 ronder borde få boxas i Sverige. Men å andra sidan tror jag inte att proffsboxningsgalor blir omöjliga i Sverige med de regler som användes ikväll. Varför inte titelmatcher i “fyrarondsmatcher”? Det finns ändå så onödigt många organisationer som anordnar sina egna VM-matcher, så då kan väl vi ordna SBF-titelmatcher över fyra ronder. (SBF står givetvis för Swedish Boxing Federation.)

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.