Stödjer vänsterpartiet “revolutionära lagar”?

Venezuelas president Hugo Chávez har gjort mycket bra för sitt folk. De har fått bättre hälso- och sjukvård och barnen får bättre utbildning. Bra! Men, det betyder inte att vi som tror på demokrati kan hylla Hugo Chávez steg mot diktatur i Venezuela.

Vänsterpartiets Ungdomsförbund Ung Vänster har inte gjort sig kända för att vara demokratins största försvarare, men man blir ändå orolig när de fortsätter att hylla denna Hugo Chávez.

Det senaste steget från demokrati i Venezuela var när hans parti drev igenom i Nationalförsamlingen att Chávez ska ha rätt att stifta lagar utan att först skicka dem till parlamentet. För att diktatur beslutas på demokratisk väg betyder inte att det är demokratiskt. Chávez är dock inte nöjd med detta, utan han vill skriva om landets konstitution för att kunna bli omvald obegränsat med gånger, avskaffa borgmästarna och införa “ett kubanskt styrelseskick” i Venezuela.

Vi får inte heller glömma bort att Hugo Chávez hyllar och samarbetar med Irans president Mahmoud Ahmadinejad. En president som förnekar Förintelsen, uttrycker öppet hat mot Israel och dess folk, och inte minst håller på att bygga upp ett kärnvapenprogram mot internationella överenskommelser.

Frågan är om vänsterpartiet håller med sitt ungdomsförbund i dess hyllningar av Hugo Chávez och stödjer hans försök att avskaffa demokratin i Venezuela?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Stödjer vänsterpartiet “revolutionära lagar”?

 1. Min nästa ledare, som kommer på måndag handlar om just detta. Då kommer även Din och Pers debatt med i tidningen.

  /Markus, Politisk redaktör på Norrtelje Tidning (vikarierande)

 2. Rick Falkvinge says:

  Vad gäller Irans kärnvapen, så kanske det är väl starkt att säga att de håller på att bygga en kärnvapenarsenal “mot internationella överenskommelser”, när den överenskommelsen i allt väsentligt lyder “vi har bestämt att vi ska få ha kärnvapen, och att du inte ska få ha dem, för på så vis kan vi vara säkra på att ha ett militärt övertag ifall du skulle börja bråka”.

  Det är inte vad jag skulle kalla en överenskommelse.

 3. Rick Falkvinge says:

  Intressant filosofering kring Chavez, i övrigt. Det är fascinerande hur historien upprepar sig själv gång på gång, och starka ledare gör demokratier till diktatur.

  Det kan hända här också.

 4. elliv says:

  Varje land som avviker från den “rätta” nyliberala vägen kommer som amen i kyrkan bli misshandlad av media i väst. Visste du att att nästan samtliga presidenter i Venezuela under dom senaste 40 åren har börjat sin mandatperiod med att från parlamentet få stöd för att under en begränsad period kunna stifta lagar. Med “ett kubanskt styrelseskick” menar du antagligen att den lokaldemokrati som kommer införas för att folk kunna organisera och få stöd för vattenförsörjning, renoveringar etc. Dom allra flesta i Venezuela ser för första gången på många år positivt på den demokratiska utveckling.

 5. site admin says:

  Trevligt, visste inte att du är på Norrtelje Tidning. Bra ledare om “Storebror”.

 6. site admin says:

  Rick, ickespridningsavtalet trädde i kraft redan 1970 och samma år skrev Iran under det. Det är ca tio länder som inte skrivit under det (187 har gjort det), varav Israel, Nordkorea, Indien och Pakistan är fyra av dem.

  Elliv, om du tycker att Kuba är ett demokratiskt föredöme så har vi nog lite olika syn på vad demokrati innebär. Men jag medger gärna att jag inte visste att det varit fler presidenter i Venezuela som fått rätt att stifta lagar utan parlamentets medverkan. Hur som helst är det fortfarande inte speciellt demokratiskt.

 7. elliv says:

  Kuba är en enpartistat, och vad har det med Venezuela att göra? Talande att när folk i Venezuela äntligen kan påverka och ge demokratin ett innehåll så svartmålas dom i väst.
  Btw nästa år kan oppositionen försöka få parlaments-ledamöter invalda genom folkomröstningar. Om 2 år hålls folkomröstning om ändringar i konstitutionen och då kan dom också försöka få Chavez bortröstat genom ett referendum. Venezuela är sydamerikas mest demokratiska land.

Leave a Reply

Your email address will not be published.