Med gatan som vardagsrum

För ett tag sen besökte jag mina föräldrar på Rosengård för en filmkväll. På väg in i kvarteret vid 19-tiden såg jag ett gäng killar sitta utanför pizzerian. Det var lokala grabbar med utländsk bakgrund som såg ut att vara i 15-16 årsåldern. Strax efter midnatt var jag begav mig hem. På vägen till min närbelägna studentlägenhet såg jag samma gäng som tidigare, enda skillnaden var att de hade ställt sig på andra sidan gatan. Under promenaden hem funderade jag kring dessa ungdomar. Jag är hemma på Rosengård några gånger i veckan och jag kan inte minnas någon gång då jag inte sett dem hängandes utanför pizzerian. Oavsett årstid och väder står de där. Från tidig kväll till sen natt, förutom på helgerna då jag gissar att de är nere i stan. Jag ställde mig själv frågan; varför sitter de jämt där? Är det verkligen så roligt att stå i kylan varje kväll? Jag kunde inte komma på ett bra svar. Tills jag kom på att frågan är fel ställd, frågan borde istället vara; var skulle de annars träffas?

Många års socialdemokratiskt styre har inneburit nedskärningar av fritidsgårdar på Rosengård vilket drabbar barnen hårt och de skapar därför egna mötesplatser. Ungdomar som bor i rikare områden har egna rum och kanske även sällskapsrum i hemmet. Många familjer på Rosengård lever trångt och det blir därför i praktiken omöjligt för barnen att ta hem vänner. Gatan blir den naturliga mötesplatsen där kompisar träffas och bildar gäng. Faran i detta är att kompisgängen kan övergå i kriminalitet, exempelvis som de ökända gängen som har specialiserat sig på rån av andra ungdomar.

Det krävs hårdare tag mot ungdomsbrottsligheten, bland annat borde polisen få ökade befogenheter. Men de bästa brotten är de som aldrig begås och därför är det av tyngsta vikt att samhället satsar på förebyggande insatser för barn och ungdomar. Fritidsgårdarna är inte bara en plats där ungdomar kan spela biljard och fika. På fritidsgårdarna finns också sunda vuxna förebilder som kan vägleda ungdomarna i rätt riktning. På Rosengård finns det tyvärr alldeles för många föräldrar som själva begår brott och därför måste samhället skapa goda förebilder.

Satsningen på fritidsgårdar på Rosengård i andra utsatta områden en viktig fråga som jag kommer att driva i nästa års val. Fritidsgårdarna ska hålla hög kvalitet och kompetent personal. Jag går ett steg längre än andra förespråkare och kräver att fritidsgårdarna har öppet 24 timmar om dygnet på helgerna. Just kravet på generösa öppettider betyder väldigt mycket för ungdomar i utsatta områden. Ungdomarna på Rosengård behöver ett tryggt ställe där de kan umgås, även på kvälls- och nattetid. Öppettider ska styras av ungdomars behov och inte traditionella arbetstider. Socialdemokraterna har haft chansen att satsa på fritidsgårdar i många år, det har varit mycket snack om socialt ansvar men alldeles tyvärr för lite handling. Deras retorik stämmer illa med deras politiska ageranden. En satsning på fritidsgårdar kostar offentliga pengar, men på lång sikt kostar de betydligt mindre än alla de ungdomsbrotten som kunde förbyggts. Ett tryggt Malmö är värt att satsas på!

Bassem Nasr
Riksdagskandidat för Centerpartiet Malmö

This entry was posted in Gästbloggar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.