Disney, upphovsrätt & dig

Disneys framgång bygger, i grunden, på en uråldrig tradition. Man tar en berättelse som de flesta har hört talas om, man omvandlar den (i Disneys fall till tecknad film) och sprider den till andra. Se bara på Askungen, Robin Hood, Törnrosa och Peter Pan. Genom deras återberättande har Disneys ikoner blivit en del av oss.

När en okänd svensk tecknare, Charlie Christenssen, ville göra detsamma tog han Disneys ikon och förvandlade honom till Arne Anka. Christenssen tolkade, bearbetade och spred en ny anka. Disney agerade snabbt och brutalt för att försvara deras Anka. Hade Christenssen inte orkat så hade Arne försvunnit som så många andra före honom. För att veta hur Christenssen lyckades rekommenderar vi att ni köper samlingsvolymen om Arne Anka, alternativt kan ni höra av er till oss, så berättar vi.

Sådana problem har länge varit någon annans problem. Större delen av befolkningen har inte möjlighet att skapa något som kan reta storföretag som Disney. Men som alla ni som läser detta vet – tekniken förändrar och skapar möjligheter. Vi och våra barn har nu möjlighet att ta det som finns omkring oss, tolka det och sprida det till en ringa kostnad. Vi kan som aldrig förr vara delaktiga i att tolka vår egen samtid. Men nu när vi har möjligt att vara med rent tekniskt och ekonomiskt – har vi det rent juridiskt? Christenssen ”besegrade” Disney, men kommer du att orka ta risken, ta striden?

Disney visar oss mycket. De lär våra barn och underhåller oss. Men bakom allt detta finns ett stort problem med vår upphovsrätt. Det handlar om att det inte finns någon möjlighet för den som vill ta en del av sin samtid och kommentera den. I striden mellan Kalle & Arne stod rätten att teckna en anka. Tack vare teknologi finns fler människor som kan skapa och sprida.

Borde inte lagen omfatta möjligheter för alla att kommentera sin egen samtid?

Mathias Klang är bitr. forskare på Göteborgs Universitet samt
projektledare för Creative Commons Sverige (http://www.creativecommons.se)

Henrik Sandklef är programmerare samt styrelsemedlem för Free Software Foundation Europe (http://www.fsfeurope.org)

This entry was posted in Gästbloggar. Bookmark the permalink.

9 Responses to Disney, upphovsrätt & dig

 1. Mika Sjöman says:

  Tjäna!
  Sitter i piratpartiets styrelse. Fantastiskt att hitta en riksdagsledarmot som kritiserar hur derivat works hanteras av dagens copyright. Skulle gärna sätta mig ned och diskutera en dag. Har du precis läst Freeculture.org, eller har du varit med i copyright gamet länge?

  Mvh Mika Sjöman

 2. site admin says:

  Hej Mika, jag kan inte påstå att jag är någon expert med lång erfarenhet av frågan. Jag sitter normalt i justitieutskottet men har fått ta över de upphovsrättsliga/immaterialrättsliga frågorna i lagutskottet eftersom jag ansågs kunna dem lite bättre.

  För att sätta mig in i frågorna på ett djupare plan har jag bland annat sökt hjälp av ni som besöker denna blogg. Om jag får säga det själv, så tycker jag att det är ett sätt att arbeta som borde bli mycket, mycket vanligare för politiker. Direktkontakten mellan valda och väljare måste utökas för att förtroende ska kunna skapas.

  Du är alltid välkommen med dina synpunkter även om du tillhör ett annat parti.

 3. Svante says:

  Mycket bra skrivet!

 4. nina says:

  Hej, jag har ett kennelnamn som heter långbens taxar, har blivit lite fundersam om det kan tolas som copyright av disney. funderar också på en dogshop med mitt kennelnamn långbens, dock använder jag ingen logga på långben . Vet inte vart jag ska vända mig för att fråga så inget går fel, kan du hjälpa mig vore jag tacksam. Tack Nina.

 5. site admin says:

  Jag skulle tro att Långben är ett skyddat namn och Disney är inte kända för att vara snälla… Jag mailar dig och svarar lite mer.

 6. ett Vanessa fans! says:

  Hej jag har hört & läst att Vanessa Hudgens ska få sparken, om hon nu har fått det finns det då en chans att hon får tillbaka sitt jobb i high shool musical? Hon är många personers idoler. Jag vet att hon har råkat tagit naken bilder men jag menar det är många kändisar som har tagit naken bilder, & det är ju INTE VANESSAS FEL ATT DEM LÄCKTE UT PÅ NÄTET.

 7. site admin says:

  Vem är Vanessa Hudgens?

 8. Blodet says:

  Det klart Disney vill skydda sin upphovsrätt/copyright.
  Tror att Arne Anka förväxlades med Kalle Anka pga han är för lik Kalle.
  dom flesta av oss skulle nog bli rätt så purkna om någon kopierat eller försöker härma vår saga eller andra karktärer vi skapat.
  Disney försökte bara skydda sin karktär som dom jobbat så hårt för att skapa.

 9. Frågan är hur länge som är rimligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.