Fotboja för allvarliga och upprepade överträdelser av besöksförbud

“Tryggheten för dem som skall skyddas av ett besöksförbud skulle öka avsevärt om det fanns ett sätt att kontrollera att den beslutet avser faktiskt inte närmar sig den hotade personen. Ett sätt som prövats och befunnits effektivt i USA är elektronisk övervakning av besöksförbudet. Tekniken som används i USA anses enligt BRÅ mycket tillförlitlig och skulle kunna bidra till att öka antalet uppklarade överträdelser av besöksförbud genom att bevisningen skulle förenklas. Vidare skulle en ökad upptäcktsrisk verka avskräckande för många män som i annat fall skulle bryta mot besöksförbudet. Härigenom skulle den skyddade personens trygghet öka.

Vi anser att ett system med övervakning av besöksförbud bör införas i Sverige. Det bör ankomma på regeringen att snarast ta initiativ till en ny utredning i syfte att förverkliga detta system och att därefter återkomma till riksdagen med förslag på erforderliga lagändringar för att möjliggöra elektronisk övervakning av besöksförbud.”

Ni kanske tror att citatet är hämtat från någon tidning som idag rapporterat om att justitieminister Thomas Bodström vill använda elektronisk övervakning, eller “fotboja”, för att förhindra eller försvåra överträdelser av besöksförbud. Men det är det inte, det är ett citat från min och Centerpartiets reservation, tillsammans med m, fp och kd, i riksdagen i mars i år. Vad tror ni då att socialdemokraterna tyckte? Ledtråden är att det då var ett borgerligt förslag…

“När det gällde de då aktuella motionsyrkandena om elektronisk övervakning delade utskottet regeringens bedömning som gick ut på att tekniken på området – som visserligen har utvecklats genom åren – inte är så utvecklad att ett användande av den framstår som acceptabel vare sig utifrån ett proportionalitetsperspektiv eller med hänsyn till den utsattes trygghet.”

Oj, vad snabbt den tekniska utvecklingen gick. Eller det kanske är så att den Bodströmska taktiken är att allt som kommer från oppositionen ska sågas oavsett hur bra det är. Efter några månader har media glömt bort vem som egentligen kom med förslaget och då kan ju Bodström stå där som hjälten som arbetar för att utsatta kvinnor ska få det bättre.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Fotboja för allvarliga och upprepade överträdelser av besöksförbud

 1. Eva Olofsson says:

  Alltid lika intressant att läsa din blog! Men suck hur Herr Bodström håller på…ojoj. Tur att du kommer att få byta plats med honom efter valet 🙂

 2. site admin says:

  Tack! Först och främst ska vi vinna valet och sedan finns det säkert en och annan som hoppas bli nästa justitieminister. Johan Pehrson (fp), Beatrice Ask (m) och Peter Althin (kd) är säkert tre med sådana ambitioner. En outsider är Kristina Axén Olin, men ska det bli en moderat så föredrar jag nog Bea.

 3. Eva Olofsson says:

  Så är det alldeles säkert! Och sedan är det ju som sagt det där med att inte sälja något skinn förrän björnen är skjuten…

 4. emma. says:

  okeej ? har detta med fotbojor att göra? :S

 5. site admin says:

  Jag är nog lite trög Emma. Förstår inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.