”Början på slutet för internetblockering”

Igår kväll behandlade LIBE-utskottet i Europaparlamentet Cecilia Malmströms förslag om bl.a. blockering av Internetsidor. Jag tycker att utskottet tog ett bra beslut. Cecilia Malmströms partikollega och namne Cecilia Wikström tycks fortsätta argumentera för blockeringar, men utskottets beslut innebär att vi i Sverige inte behöver lagstifta om blockering utan kan fortsätta på den frivilliga väg som vi har valt. Det har varit min och alliansens ingång i frågan och det är givetvis alldeles utmärkt att LIBE ställer sig på samma sida som vi.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ”Början på slutet för internetblockering”

 1. Tack för lästipset Johan!

  Vi får hoppas att vår Folkpartist i EU kommer på lite andra tankar…

 2. Nan says:

  Gott så, men hur ser du på att SVT Aktuellt vid 12:50 (se även Jon Karlungs rejäla mothugg vid 18:20) igår framställde det som att Lena Ek var emot blockering för att hon ville värna, underförstått pedofilers, yttrandefrihet? Frånsett att hela inslaget var gravt tendentiöst så var det direkt oförskämt mot Lena Ek, som inte fick förklara att det är metodiken som är grundproblemet. Enda motvikten i inslaget var Jon Karlung som fick yttra sig i (antar jag) direktsändning.

  Sedan, borde inte (c) om någon ta tag i dvärgbandmask-problemet och trycka på EU att låta Sverige få återinföra avmaskningskravet? DET vore en fjäder i hatten att trycka igenom, och borde inte hälsoundantaget vara applicerbart? Att de facto tillåta import av dvärgbandmask (vilket är implikationen av slopandet av avmaskningskravet eftersom dvärgbandmasken är så vanlig på kontinenten) tror jag få svenskar ser som bra, och kan trigga ett visst agg om inte EU backar… Cornucopia har skrivit intressant:

 3. Nan says:

  Missade länken till Cornucopia, En svart dag för allemansrätten

 4. Tack för länken Nan, såg inte Aktuellt igår. F-n vad dåligt inslag och bara en bild på Lena och ett påstående utan att hon själv fick säga något. Det blev lite bättre i studiointervjun, men SVT:s journalist i Bryssels sammanfattning “barnporr eller yttrandefrihet” var ju under all kritik.

  Ang. avmaskningen så ska jag skicka vidare det till kollegor som kan det bättre.

 5. frekar06 says:

  Nja. Det stämmer inte riktigt Johan att det här är början på slutet till blockering av Internet sidor. Albin Ring Broman har nämligen lyckats gräva upp ett dokument från EU-kommissionen som visar på att man vill börja blockera spelsajter på Internet. Så sent som i måndags sade Wikström (FP) att det endast skulle vara barnporr som skulle blockeras, men den rapport som kommer från kommissionen och som Broman tagit fram visar alltså att ändamålsglidningen redan ser ut att vara på gång! Så här sade Wikström (FP) för att vara exakt till SR i måndags:

  “Vi är mycket måna om att i den här texten framhålla att blockering endast får ske när det gäller barnpornografi och ingenting annat”

  Antingen visste inte Wikström vid detta tillfälle om vad EU-kommissionen höll på med, vilket är illa i sig då dokumentet är tillgängligt uppenbarligen eller också så har hon glidit på sanningen. Oavsett så har hon en del att förklara.

  Länkar:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4346849
  http://www.statewatch.org/news/2011/jan/eu-com-draft-green-paper-on-internet-gambling.pdf
  http://albinringbroman.blogspot.com/2011/02/mytbildning-var-ordet-spelsajter-star.html

  /Frekar06

 6. Det är inte jag som påstår att detta är slutet för blockering av Internetsidor, det är ett citat från rubriken på artikeln.

  Albin är en utmärkt centerpartist och han har hjälpt mig väldigt mycket i den här typen av frågor.

  Kommissionen är dock inte först med att fundera på hur spelsajter ska kunna blockeras. Detta föreslog Bosse Ringholm redan i valrörelsen 2006.

Leave a Reply

Your email address will not be published.