Stämmodag 2

Efter en lång lång första dag, vi var klara 01.45, så är vi nu tillbaka i stämmolokalen. Gårdagen avslutades med en rafflande votering. Frågan om vård för gömda och papperslösa debatterades länge och väl och avslutades med rösträkning efterom presidiet tyckte det var mycket jämnt i voteringen. Och det var det verkligen. Voteringen slutade 171-170!

Ställningstagandet blev alltså att vård ska ges, men riktigt vad beslutet betyder är inte lika lätt att säga. Personligen tycker jag att det är bra, som t.ex. Region Skåne, att landstingen beslutar om att läkare ska få ge vård, men jag vill inte ha en lagstiftning som säger att vård ska ges.

Idag på fm har vi debatterat skatter och nu väntar jobb och företag.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Stämmodag 2

 1. z999 says:

  Det viktigaste är väl att det finns snälla skattebetalare som finansierar det hela. Och sen att man mörkar vad det hela handlar om genom att kalla dom för “papperslösa” eller “gömda”. Om man kallar dom för illegala invandrare så är det kaske alldeles för tydligt att det handlar om bidragsfusk sanktionerat från staten.

  Mina läkarbesök kostar mellan 160 till 300. Kan jag komma undan den kostnaden bara genom att strunta i att identifiera mig? Eller krävs det att man har icke-svensk hudfärg?

 2. Visst finns det problem i teorin, men för Region Skåne har det inte blivit några sådana problem.

 3. Erik says:

  Personligen tycker jag att det är bra, som t.ex. Region Skåne, att landstingen beslutar om att läkare ska få ge vård, men jag vill inte ha en lagstiftning som säger att vård ska ges.

  Om läkare inte får ge vård så kan det ju leda till sådana bisarra situationer som att läkare inte får rädda liv som de vet att de kan rädda. Är det verkligen något som vi ska utsätta läkare för? Dessutom är det nog inte speciellt många som tycker att man ska låta människor dö bara för att de är i Sverige illegalt.

  Det viktigaste är väl att det finns snälla skattebetalare som finansierar det hela. Och sen att man mörkar vad det hela handlar om genom att kalla dom för “papperslösa” eller “gömda”. Om man kallar dom för illegala invandrare så är det kaske alldeles för tydligt att det handlar om bidragsfusk sanktionerat från staten.

  Illegala invandrare, visst, men de är också människor som i de flesta fall kommer från länder där man inte alls har samma förutsättningar att leva ett bra liv som i Sverige. Varför skulle de annars leva i Sverige under betydligt sämre förutsättningar än de som lever lagligt i Sverige?

 4. Erik, papperslösa och gömda har alltid rätt till akut vård. Diskussionen handlar om huruvida de ska ha rätt till planerad vård eller inte.

  Det är säkert så att de tycker att ett gömt liv i Sverige är bättre än ett liv i det gamla hemlandet, men det ändrar inte att Migrationsdomstolens beslut ska gälla. Får de inte stanna så ska de avvisas, om vi inte har den linjen så har vi ingen fungerande migrationsprocess.

 5. Erik says:

  Får de inte stanna så ska de avvisas, om vi inte har den linjen så har vi ingen fungerande migrationsprocess.

  Ur statens synvinkel är det klart att lagen ska följas. (En stat som inte tycker att dess egna lagar ska följas vore ju något väldigt märkligt). Däremot så kan jag verkligen inte klandra dem som väljer att bryta mot dessa lagar för att de inte vill leva i krig (som enligt svenska statens definition kanske inte är krig), under extremt förtryck (som t.ex. kvinnor i Afghanistan) eller som kanske riskerar avrättning eller långa fängelsestraff för småsaker som att ha yttrat något negativt om regimen de ska utvisas till.

 6. Håller med dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.