Ingen bra C-dag 2

Politikerskandaler drabbar inte oss i Centerpartiet speciellt ofta, det finns de som har haft det värre. Men idag är det tyvärr dags för en.

Kommunstyrelsens ordförande i Ovanåkers kommun, Björn Mårtensson, misstänks för rattfylleri. Testerna som gjordes igår natt är inte analyserade men han har själv gått ut och sagt att han erkänner rattfylleri. Det tyder på att han ligger en bra bit över 0,2 promille om han nu är så säker på att han är skyldig.

Jag känner inte Björn Mårtensson personligen men har självklart träffat honom vid ett flertal tillfällen. Han sitter även i Centerpartiets partistyrelse. Jag har fått ett gott intryck av honom och rattfylleriet förvånar mig verkligen. Samtidigt vet man aldrig vad som ligger bakom. Det ska dock sägas att ingen orsak är en ursäkt till att köra rattfull.

Eftersom jag inte vet något mer om det än vad som går att läsa i de lokala hälsingetidningarna så vill jag inte spekulera i hur det ska gå för honom framöver. Det är ganska stor skillnad på om han har 0,3 eller 1,3 promille. (Grovt rattfylleri, över 1,0 promille, ger normalt 1-2 månaders fängelse.) Om mindre än en vecka ska vi på Centerpartiets riksstämma i Örebro välja ny partistyrelse och Björn Mårtensson är föreslagen på omval.

För några år sedan åkte folkpartiets dåvarande ekonomiskpolitiska talesperson Karin Pilsäter fast för rattfylleri, men om jag minns rätt så var det inte så mycket över gränsen 0,2 promille och eftersom hon satt bredvid mig på EU-nämnden i onsdags så har hon onekligen fortsatt sitt riksdagsuppdrag. Ytterligare några år tillbaka så tvingades Lunds kommunfullmäktigeordförande Lennart Ryde (m) avgå pga rattfylleri. Tror inte att det var grovt rattfylleri, men eftersom han var på väg till ett uppdrag som kf-ordförande så tvingades han avgå (eller avgick självmant, minns inte).

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ingen bra C-dag 2

  1. z999 says:

    Jag håller inte med om att det är en politikerskandal. Jag ser det som en personlig tragedi även om jag anser att förtroendevalda ska ta fasta på det ordet “förtroende”. För C som parti så vore det värre om han kom med något uttalande som kunde tolkas som att han tycker att rattfylleri är ok. Jag kan förstå iofs att andra centerpartister blir lite besvikna när sådant där händer men samtidigt tycker jag att förtroendevald inte innebär något övermänniskoideal.

  2. Visst har du rätt i att det snarare är en personlig tragedi, men för Ovanåkers befolkning är det en politikerskandal när deras högsta ansvariga politiker kör rattfull.

  3. Ola says:

    Tycker det viktiga är att nu alla inom partiet ställer upp för han. Det går aldrig att försvara fyllekörningar men att blanda ihop politiken och det han personligt ställt till med är fel tycker jag.

  4. Självklart ska han ha stöd, men det blir automatiskt ihopblandat eftersom förtroendeuppdrag bygger just på förtroende. Jag vill inte säga just nu om mitt förtroende är så skadat att jag inte tycker att han ska sitta kvar, det beror som sagt på hur allvarligt rattfylleriet är.

Leave a Reply

Your email address will not be published.