”Gör Skåne till ett pilotlän för en ungdomsvänligare arbetsmarknad!”

Johan Linander, distriktsordförande för Centerpartiet Skåne:

”Gör Skåne till ett pilotlän för en ungdomsvänligare arbetsmarknad!”

Den globala ekonomiska krisen drabbar alla, men allra värst är det för de unga som nyligen kommit ut på arbetsmarknaden eller som är på väg ut. Sverige har EU:s näst högsta ungdomsarbetslöshet och situationen för unga på andra sidan Öresund, i Danmark, är mycket bättre. Medan ungdomsarbetslösheten i Sverige är över 20 % så är den 8,7 % i Danmark. Frågan man måste ställa sig är varför?

– Vi i Centerpartiet Skåne vill se en flexiblare och ungdomsvänligare arbetsmarknad. Dagens turordningsregler i LAS tvingar arbetsgivare att säga upp ungdomar som givetvis inte kunnat vara lika länge på arbetsplatsen. När nu inte moderaterna i alliansregeringen orkar med att reformera turordningsreglerna nationellt så föreslår vi att Skåne ska bli ett pilotlän med en ungdomsvänligare arbetsmarknad inklusive avskaffade turordningsregler, säger Johan Linander, distriktsordförande för Centerpartiet i Skåne.

– Vi vill också att åldersgränsen för starta-eget-bidraget ska tas bort. Varför måste man vara 26 år för att vara en god entreprenör? Även tremånadersregeln i jobbgarantin för unga måste plockas bort. Att behöva vänta i nästan 100 dagar är inte rimligt. Det behövs mycket snabbare insatser för att unga inte ska gå in i en passiv arbetslöshet, menar Linander.

– Utöver en flexiblare arbetsmarknad så är de danska lärlingsutbildningarna också en viktig faktor till lägre ungdomsarbetslöshet, även en sådan satsning bör ingå om regeringen vågar göra Skåne till ett pilotlän för en ungdomsvänligare arbetsmarknad, avslutar Johan Linander.

This entry was posted in Pressmeddelanden. Bookmark the permalink.

5 Responses to ”Gör Skåne till ett pilotlän för en ungdomsvänligare arbetsmarknad!”

 1. z999 says:

  Min synpunkt på det, vi har ju diskuterat LAS här i en annan tråd. Kapitalism förutsätter att var och en i systemet får lön efter vad den personen producerar. Kapitalismens brister gör att vissa kan tanka ut löner/bonuslöner som inte motsvarar deras produktivitet, samma sak när folk tankra ut bidrag utan att vara produktiva. Socialism bygger på tanken att kompensera skevheter i kapitalismen och får ett övertag eftersom den ger ett falskt intryck av att vara mer moraliskt riktig liksom alla andra idéer som är till för att kompensera skevheter i system. Det hela har lett till ett system och tankegångar där man tror att äldre automatiskt är mindre produktiva och att de då ska skyddas mot en cynisk arbetsgivare med hjälp av lagar som LAS. Jag tror att man ska väga in hela vårat sätt att se på ålder när man diskuterar såna här frågor. Lagregleringar som tvingar arbetsgivare att tänka mindre produktivt, som LAS, ska man vara försiktiga med. LAS kan inte vara den perfekta lösningen för trygghet på äldre dar, det måste finnas andra sätt som är effektivare.

 2. Ola says:

  Vad du glömmer är att Danmark har en fungerande A-kassa.. du vet den ni slog sönder i Sverge…
  Menar du oxå att arbetstagarna i Skåne är mindre värd än övriga Sverge…. Undrar vilket län som söker undantag för att slippa hastighetsbegränsningar på vägarna. Du tycks ju vilja ha olika lagar län för län

 3. Nisse Nilsson says:

  Med all respekt Johan så tycker jag att du och centern har lite för stora förhoppningar på att alla ska start eget och kunna leva på det. Jag är absolut inte negativ till småföretag, mina föräldrar var småföretagare och vi behöver fler företagare, men man måste ha en bra affärsidé. Det finns inte utrymme för hur många syltkokare och sommarkaféer som helst utan man måste ha en affärsidé som kan fungera på en marknad med hård konkurrens för det är så verkligheten ser ut. Det är en tuff verklighet som blir en chock för många som inte kan förstå varför alla säger att deras hemkokade sylt är så god men sedan inte köper den. Förutom affärsidén måste man också kunna göra upp en enkel budget för sin verksamhet och veta vilka skatter avgifter man ska betala och vilka andra regler som gäller. Skatteverket gör sitt bästa för att informera nya företagare men det är långt ifrån alla som intresserar sig för den viktiga biten och i ärlighetens namn kan man inte säga att det är särskilt enkla regler. Tyvärr kommer det som en chock för många att det inte bara är skatt de ska betala på sina inkomster utan även egenavgifter. Jag stöter alltför ofta på människor som har stort engagemang för någon verksamhet men som egentligen inte har en aning om hur de ska kunna tjäna pengar på den och alltför ofta slutar det tyvärr med att de står med en massa skulder.

  mvh

 4. Z999, vi tycks ju næstan vara øverens i den hær frågan.

  Ola, Sverige har en internationellt sett førmånlig a-kassa. Centerpartiet har också føreslagit en høgre a-kassa under en øvergångsperiod i kombination med att vi skapar en flexiblare arbetsmarknad.

  Nisse, jag håller helt med dig om att det krævs mycket før att starta ett framgångsrikt føretag. Vi satsar också pengar på att ge mer hjælp i uppstartningsfasen.

 5. z999 says:

  “Nisse, jag håller helt med dig om att det krævs mycket før att starta ett framgångsrikt føretag. Vi satsar också pengar på att ge mer hjælp i uppstartningsfasen.”

  Just nu tror jag inte att nånting hjälper att få folk att starta eget. Jag själv backade också.

Leave a Reply

Your email address will not be published.