Nationell polis

Idag har det varit en del media kring att en arbetsgrupp inom Centerpartiet inför vår stämma i maj föreslår att landets 21 länspolismyndigheter slås samman till en nationell polismyndighet. Efter att jag pratat med TT så blev det en del uppföljningar och jag var bl.a. med i Rapport.

Lika viktigt, men inte lika uppmärksammat, är att vi samtidigt som vi föreslår en nationell polismyndighet också föreslår en större lokal förankring för polisen. Med lokala polisnämnder där polis, kommun inklusive skola och socialtjänst, näringsliv, föreningsliv och medborgarföreträdare kan mötas. Det behövs också en snabbare uppföljning av brottsutvecklingen och en flexibel organisation som kan möta en oönskad utveckling vad gäller de s.k. vardagsbrotten.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Nationell polis

 1. cnab says:

  Hej Johan! Knepigt bara att få det här att gå ihop med Centerns tidigare budskap: Decentralisering. Men det går nog, om man gör rätt! Här kommer två förslag:

  I den lilla kommun där jag bor finns ungefär 15.000 invånare. Innan polisen förstatligades (på 60-talet?) så fanns en dygnetruntbemannad(!) polisstation med fyllcell i centralorten. (Därifrån är det väl max 6 mil till kommungränserna.) På polisstationen – som idag naturligtvis är stängd – fanns civilanställd personal för telefonsvarandet och pärmbärandet, det fanns promenerande ordningspolis, (modell Sigge Furst), trafikpolis och det fanns t.o.m. en kriminalavdelning! Totalt var det runt 15 pers som jobbade på stationen. Snacka om att dessa hade lokal kännedom! Sket det sig duktigt – vilket som tur är aldrig hände mig veterligt – fanns “Statspolisen” alltid att tillkalla som hjälp och förstärkning. Riksmordkommisionen t.ex. En svartmålad “radiobil” med roterande rödljus och sökarlykta på taket väckte uppståndelse.

  Jag var alldeles för ung och har heller aldrig läst in mig på vilka argumenten var att AVkommunalisera polisen, vilket alltså var vad som hände. Så särskilt bra blev det i alla fall inte med länsindelningen och RPS på parnassen i Stockholm. Har jag fattat rätt att den tanke ni är inne på är att återinföra kommunaliseringen med i kommunen boende poliser uppbackade av statspolis när det kniper? Kanske inte så dumt?

  Och varför i samma andetag ta sig en funderare på att göra tvärtom med en helt annan idioti från det gamla 60-talet – det är dags att AVkommunalisera skolorna!

  Vore kul om du käftade emot eller höll med, Johan!

 2. Vi vill inte ha kommunala polismyndigheter, men vi vill ha större kommunal/lokal förankring. Därför föreslår vi lokala polisnämnder och att det ska finnas polis i alla kommuner med ansvarig polischef. Håller helt med dig om betydelsen av lokal förankring.

  Däremot vill jag inte förstatliga skolorna, de ska förbli kommunala.

 3. z999 says:

  Vi har nu ett polisiärt orostillfälle på G. Tennis mellan Israel och Sverige. Vänsterpöbeln i Sverige ska Åka dit och demonstrera mot matchen. Om en enda oskyldig person skadas på något sätt eller om enskild egendom skadas så kommer inte jag längre att ta något förslag angående polisen från borgerliga som seriöst.

 4. Malte Lewan says:

  Sjukt. (Vi i centern ska ju decentralisera och regionalisera.) Jag räknar som en följd av detta (och FRA och IPRED) med att sitta mandatperioden ut i min nämnd och att sedan lämna partiet. Jag bloggar om saken på http://www.maltelewan.com/blog/2009/03/centern-vill-nationalisera-polisen.html

 5. z999 says:

  Tjaha, då har polisen gullat färdigt med vänsterpöbeln för den här gången, helt enligt direktiven ovanifrån. Jag kan förstå att afa fyller en funktion för riksdagen eftersom dom slår ner opinionen mot invandringspolitiken och det kan ju vara bra när det inte längre räcker att strunta i att ta debatter och andra åtgärder mot de som tycker fel.

 6. z999 says:

  Sten Andersson, Sd, har kommit med ett förslag som borde vara det enda riktiga. Avskaffa alla bidrag till vänsterextrema rörelser och de som stöder dem, inklusive SSU och vänsterns ungdomsförbund. Fast att den “borgerliga” regeringen ens kommer att bry sig om problemet är väl helt otänkbart.

 7. Malte, jag har svarat på din blogg. Hoppas att du tänker om. En starkare lokalt förankrad polis och en polisorganisation som går att styra tror jag egentligen inte att du är emot.

  z999, 100 omhändertagna och 8 gripna kallar inte jag för att “gulla”. Sedan är vi överens om att Afa är en organisation som inte har respekt för demokratin. Hur man definierar vilka som är vänsterextrema eller som “stöder dem” är svårt, men jag kan hålla med om att organisationer som respekterar demokratin inte heller ska ha kommunalt stöd.

 8. z999 says:

  Linander:
  Så här blev det till slut

  När man kollar på bilderna från “demonstrationen” så ser man att vänstern inte behöver bry sig om lagar som gäller för vanliga människor, som maskeringsförbudet till exempel. Att det gick relativt lugnt tillväga beror på afa och inte på att polisen hade bestämt det. Eller lugnt och lugnt, jag kan tänka mig hur rubrikerna hade sett ut om det var extermhögern som hade betett sig motsvarande.

 9. Polisens taktik är likadan för vem som än ställer till med kravaller. I det stora hela är dagens lugnare taktik bättre än den som t.ex. användes vid Göteborgskravallerna 2001, men jag förstår att många blir upprörda över att polisen inte ingriper snabbare och mer bestämt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.