Begränsade brottsregisterutdrag för ungdomsledare

Måste snart ta en närmre titt på min huvudkudde, men måste först kort konstatera att DN idag skriver om begränsade brottsregisterutdrag för ungdomsledare. Precis detta som jag ställde en fråga till Beatrice Ask om för ett par veckor sedan. Har även fått det något avvaktande svaret.

Till skillnad från de som utrett frågan så tycker jag inte att det ska vara obligatoriskt för den som vill bli ungdomsledare att lämna brottsregisterutdrag. Däremot tycker jag att det ska vara möjligt att få ut ett begränsat utdrag som bara visar relevanta brott för den som behöver lämna ett utdrag för att kunna bli ungdomsledare. Idag måste ett fullständigt utdrag lämnas som innehåller alla brott, även sådana som inte överhuvudtaget kan vara relevanta för att bli och vara en duktig ungdomsledare.

This entry was posted in General, Sport. Bookmark the permalink.

6 Responses to Begränsade brottsregisterutdrag för ungdomsledare

 1. Rhodin says:

  Är det inte också så att det kan finnas före detta kriminella som vill ge nåt tillbaks till ungdomar så dom inte hamnar i samma skit som de själva gjort? Visst, har man förgripit sig på barn, så har man förverkat sin rätt att nånsin jobba med barn, men i övrigt undrar jag om den här trygghetsnarkomanin egentligen leder till nåt positivt.

 2. Daniel, jag håller helt med dig om att de som tidigare dömts för brott absolut ska få en ny chans. Däremot tycker jag inte att de som t.ex. dömts för våldtäkt på barn ska få en chans att arbeta på dagis. Visst kan det hända att de fått behandling och inte längre skulle begå övergrepp på barn, men det är ändå olämpligt att de ska jobba på dagis. Jag tror även att det skulle vara olämpligt för en f.d. alkoholist att jobba som bartender.

  När det gäller ungdomsledare så är det så redan idag att en del klubbar som tar in ledare utifrån som de inte känner vill se utdrag ur brottsregistret. Då tycker jag att det är bättre att de endast får se ett begränsat utdrag med relevant information än hela utdrag där allt oväsentligt också finns med.

 3. Nan says:

  Jag måste säga att jag inte ser detta som huvudproblemet med alla utdrag ur register som arbetsgivare kräver. Det stora problemet är både arbetsgivare som kräver att man lämnar ett utdrag (som man då är tvungen att begära själv), annars får man inte jobbet, och försäkringsbolag som vill ha rätt att, utöver att titta på utdraget, även lagra det under obegränsad tid, annars får man inte (olycksfalls- eller tjänstepensions-) försäkringen. Speciellt det senare är ett otyg, jag har själv kommit på mig själv med att tänka att jag får vara försiktig med vad jag tar upp för krämpor med läkaren (nej, de är egentligen inga allvarliga saker) eftersom det senare kan hamna hos försäkringsbolagen.

  Det som behövs är lagregler som begränsar vilka uppgifter arbetsgivare och försäkringsbolag överhuvudtaget får befatta sig med. Eftersom man som enskild inte kan påverka villkoren.

 4. Nan, vi är alldeles överens om behovet av tydligare begränsningar för vad försäkringsbolag ska få begära ut och lagra. För vissa försäkringar kan jag förstå att t.ex. försäkringstagarens hälsotillstånd är viktigt, men att de sedan får lagra och i vissa fall till och med ge sig rätten att lämna ut uppgifterna är inte okej. Den som vill ta en försäkring har inget att välja på och då är det inte längre ett riktigt fritt val.

  Det är svårare att reglera vad en arbetsgivare får be den arbetssökande om, men visst går det om man vill. Jfr med graviditet. Avgränsningen är inte enkel. När det gäller dagispersonal (jag har själv tre barn på dagis) så har jag all förståelse för att man vill kontrollera om den sökande tidigare dömts för övergrepp mot barn.

  En annan sak som diskuterats är utlämnande av var sexualbrottsdömda bor som sker på några siter, även svenska sådana. Det är jag mycket skeptisk till. Frågan jag ställer mig är om jag skulle ha någon nytta av sådan information, eller om det i själva verket är tvärtom. Ponera att vi får veta att det finns en man som dömts för våldtäkt på barn för sju år sedan som bor några kilometer härifrån. Vad ska vi då göra? Flytta? Inte låta barnen vara ute och leka själv? Inte låta barnen leka med kompisar som bara bor några hundra meter från den tidigare dömde?

  Inga av de här begränsningarna är rimliga. I själva verket tror jag att en sådan information skulle försämra våra liv, inte förbättra. Att gå och vara orolig för saker som man inte direkt kan påverka är bara onödigt och försämrar livskvaliteten.

 5. Uffe says:

  Jag tror det här med utdrag ur brottsregistret borde regleras på något sätt, för ur in synvinkel håller det på att överanvändas.

  Lek med tanken att jag söker ett jobb, och arbetsgivaren vill se ett utdrag ur mitt brottsregister. Lek vidare med tanken att jag dömts för tex rån, men jag kommer inte i mitt jobb att ha med kontanter eller pengar att göra. Hur stor är dock sannolikheten att jag blir erbjuden jobbet?

  För min del har jag inte hittills blivit avkrävd utdrag ur brottsregistret, men vet precis vad jag skall göra den dag det inträffar: jag skall be att få se motsvarande för styrelseordförande, VD och ekonomichef. Motiveringen är att dessa tillsammans (och var för sig) har förmågan/möjligheten att få företaget att gå omkull eller sluta betala min lön. Oavsett vilket blir jag utan min inkomst. Jag tar alltså en risk genom att arbeta åt detta företag, och om jag inte får se utdrag enligt mina önskemål tar jag en potentiellt större risk. Och arbetsgivaren kan inte, tycker jag, på ett trovärdigt sätt hävda att jag inte har rätt att begära det, om de själva först har begärt att få se utdrag ur mitt brottsregister…

 6. Uffe, kul tanke, men du lär inte få jobbet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.