Tyska åklagare väljer att inte väcka åtal för fildelning för privat bruk

Det var en intressant nyhet som dök upp i DN idag. Hur många gånger har vi inte hört att Sverige skulle vara paradiset på jorden för fildelare och att svenska lagstiftares “slappa attityd” mot fildelningen skulle vara alldeles unikt i västvärlden. Tydligen var det inte så. Åklagarna i fem tyska bundesländer anser att fildelning för “mindre belopp inte leder till kommersiell skada för upphovsmännen” och väljer att lägga sina resurser på fildelning för kommersiellt bruk.

Jag har utvecklat mina tankar på “Karin, PM och Leos blogg“. Bloggen är en tjuvstart på det som ska bli “Newsmill“.

Rubriken “Tillåt fildelning för privat bruk” är dock något missvisande. Det är inte det som har hänt i de fem tyska bundesländerna, vad som skett är att åklagarna valt att gå ut med att åtal inte kommer att väckas för fildelning för privat bruk upp till en viss nivå. Det är det som jag tar ställning för i mitt inlägg.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

19 Responses to Tyska åklagare väljer att inte väcka åtal för fildelning för privat bruk

 1. floodis says:

  Johan, tror du verkligen själv på den idén?

  Jag menar, vi som fildelar har hittills inte brytt oss om några lagar och regler ni har infört, varför skulle vi börja bry oss nu och faktiskt fildela inom de gränser ni sätter? Eller för den delen följa några andra lagar och regler ni inför?

  Mitt råd är: slösa inte massa tid och skattepengar på meningslösa utredningar, möten, sammanträffanden osv om de enbart handlar om att begränsa fildelningen. Det kommer inte att funka.

  Släpp alla tankar på att sätta begränsningar och hitta istället en helt ny och kreativ inriktning för fildelningsfrågan. Just nu ser ni olaglig fildelning som ett problem och söker hur ni ska kunna begränsa problemet. Det är först när ni ser den olaglig fildelning som en möjlighet som ni faktiskt kommer kunna påverka fildelarna. Tills dess är ett nedsläckt internet det enda som kanske kommer lösa det ni ser som ett problem (finns fler sätt att byta musik än genom nätet).

 2. Sven says:

  Fildelning är inte en möjlighet, utan ett hinder för kreativitet.

 3. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  “Just nu ser ni olaglig fildelning som ett problem och söker hur ni ska kunna begränsa problemet. Det är först när ni ser den olaglig fildelningen som en möjlighet som ni faktiskt kommer kunna påverka fildelarna.”

  Hear, hear!

 4. site admin says:

  Åsikterna är uppenbarligen delade. Även denna fråga är väldebatterad, så jag ska hålla mig till en aspekt.

  Frågan är om man vill arbeta i den befintliga verkligheten eller inte. Nu finns det en lagstiftning som innebär att all fildelning är olaglig, oavsett om det är för privat bruk eller inte, och det finns ingen majoritet i riksdagen för att ändra denna lag. Ska jag som rättspolitisk talesman för Centerpartiet då lägga förslag som inte kommer att få majoritet och därmed inte kunna ändra någonting, eller ska jag komma med förslag som möjligtvis skulle kunna få gehör och därmed förbättra situationen i rätt riktning?

  Jag är en politiker som vill förändra, det tror jag också att väljarna förväntar sig av mig.

  Centerpartiets förslag på en upphovsrättskommission är just ett förslag för att försöka hitta en ny och kreativ inriktning för fildelningsfrågan.

  Mer i frågan kan ni se och höra imorgon bitti 7:15 på TV4. Jag sitter då i morgonsoffan och debatterar med Henrik Pontén.

 5. Jörgen L says:

  En ny och kreativ inriktning ÄR att inse att man inte kan ha en lagstiftning som, i syftet att skydda en viss industrigren för strukturrationalisering, lägger sig i vad en privatperson får skicka till en annan privatperson utan att pengar byter ägare. I synnerhet som denna påstådda skada inte ens kan påvisas.

  Det är lag som av resursskäl aldrig kan upprätthållas med rättssäkra metoder, eller, om den inte upprätthålls, minskar respekten för lagstiftningen i allmänhet.

  Privat fildelning utan kommersiellt intresse ska betraktas som en form av privatkopiering, inte som kommersiell exemplarsframställning.

  Alla de skäl som finns bakom rätten att framställa privata kopior gäller också för privat fildelning.

 6. Jörgen L says:

  Förresten, Johan, tro inte ett ögonblick att vi förlåter centern för FRA-lagen bara för det här inlägget, brevhemligheten är bra mycket mera värd än gratis film… 😉

 7. site admin says:

  Jörgen, tro inte ett ögonblick att Centerpartiet slutar att bedriva politik på alla områden för att signalspaningslagen debatteras.

 8. Donsan says:

  Linander – Jag bara undrar varför du plötslig kan acceptera det tyska sättet men inte vågar föreslå att all fildelning på icke kommersiell basis bör lagliggöras i Sverige? – Är du måhända rädd att stötta dig med dom amerikanska särintressena om du har allt för radikala ideer eller har du några som helst rationella och hållbara argument för din slappa medlöparhållning? – Upplys oss gärna om dessa i så fall.

  Dessutom verkar du av allt att döma ganska okunnig om hur dagens fildelning verkligen går till. – Du skriver apropå det tyska förslaget Jag är alldeles övertygad om att väldigt många svenskar har betydligt mycket mer än 3000 låtar eller 200 filmer i sin dator

  Du som uttalar dig med en sådan pondus i frågan borde känna till att man med bittorrent aldrig fildelar sådana mängder – Med bittorrent-tekniken laddar man endast hem några få låtar och filmer åt gången – och på samma gång delar man då “bits and pieces” av de filer man för ögonblicket laddar ner till andra användare – Följaktligen går det inte att avgöra om man har laddat ner/upp mer eller mindre än 3000 låtar under en vecka- en månad eller ett år.

  FYI: http://www.dessent.net/btfaq/

 9. Donsan says:

  Nu finns det en lagstiftning som innebär att all fildelning är olaglig, oavsett om det är för privat bruk eller inte, och det finns ingen majoritet i riksdagen för att ändra denna lag.

  Om en lag uppenbarligen är fel och som har misstolkats och missbrukats av i huvudsak amerikanska särintressen – borde man då följa den? – Den helt missriktade upphovsrättslagen måste ändras genast! – Behåll den för att vad den var avsedd för – nämligen som ett skydd motkommersiellt intrång men släpp all fildelning som sker helt utan vinstintressen fri!!!

  En bra politiker bör kämpa för vad han tror på och inte snegla på eventuella majoriteter. – Alla stora samhällsförändringar har börjat med en individ som tror på sin sak eller som börjat sin kamp mot en orättvisa.

  I have a dream!!!

 10. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  Jörgen, tro inte ett ögonblick att Centerpartiet slutar att bedriva politik på alla områden för att signalspaningslagen debatteras.

  Sant. Fast vad spelar de andra områdena för roll, när man har avskaffat grundläggande demokratiska rättigheter i Sverige….

 11. site admin says:

  Donsan, det hade varit trevligt att träffa “de amerikanska särintressena” någon gång. Du verkar ju ha så bra koll på dem så du kan kanske tipsa mig om vem det är jag ska träffa…

  Sedan förstår jag inte hur du menar, skulle det inte gå att veta hur många låtar eller filmer man har i datorn? Jag skriver (precis som du själv citerat): “Jag är alldeles övertygad om att väldigt många svenskar har betydligt mycket mer än 3000 låtar eller 200 filmer i sin dator.”

  “En bra politiker bör kämpa för vad han tror på och inte snegla på eventuella majoriteter”

  En bra politiker ska kämpa för vad han eller hon tror på. Men att aldrig ha i åtanke hur man kan nå resultat vore ett mycket märkligt arbetssätt. Var i samhället, överhuvudtaget, går det att ha en sådan inställning till sin omgivning?

 12. Donsan says:

  Linander
  Dom “amerikanska särintressena” – som du hellre verkar lyssna till – representeras i Sverige i första hand av Antipiratbyrån och Ifpi. – Det borde du väl veta eftersom det inte är direkt någon hemlighet för dem som är någorlunda insatt i frågan. – Dessa särintressena har ostört kunna härja i Sverige sedan de lyckades ta ned Napster för ungefär 10 år sedan –

  Du är väl inte heller okunnig om att Bodström beordrade tillslaget mot TPB efter hot och påtryckningar från USA och hela den skandalösa och partiska utredningen av Roswall därefter – eller att amerikanska agenter undervisade blivande svenska poliser i konsten att jaga fildelare?

  Jag har då aldrig sett/hört dig ifrågasätta alla lögner – skräckpropaganda och förlustsiffror dessa organisationer gång på gång presenterer och som har tillbakavisats av både inhemsk och utländsk forskning. – Men jag antar att du aldrig har satt dig i sådana petitesser?
  http://www.idg.se/2.1085/1.104838 (Fildelning inget hot mot biobranschen)
  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_478175.svd (Fildelning minskar inte skivförsäljningen)
  http://arstechnica.com/news.ars/post/20070212-8813.html (P2P effect on legal music sales “not statistically distinguishable from zero”)

  På tal om “objektiva utredningar”: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_356354.svd (Möjligheterna till laglig fildelning håller på att utredas av regeringen. Men nu kommer anklagelser från flera håll att justitiedepartementets direktiv är påverkade av den amerikanska skivindustrin.)

  Hur mycket man har på sin hårddisk har ingen betydelse – frågan gällde hur mycket man fildelar – Antalet låtar och filmer man eventuellt har på sin harddisk hör inte till saken. – Förresten är det inte första gången Tyskland har visat vägen i fildelningsfrågan – något du har missat? – http://arstechnica.com/news.ars/post/20070802-file-sharing-is-a-petty-offense-say-german-prosecutors.html eller att EU:s generaladvokat Juliane Kokott kommit fram till att datoranvändarnas integritet väger tyngre än upphovsrättsinnehavarnas intressen: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_255417.svd

  Som politiker må du kanske vara “resultat inriktad” – men jag (och säkert många andra med mig) har större respekt för en politiker som Karl Sigfrid – som klart och tydlig deklarerar var han står och inte fegar som du. – Du borde ha modet att göra detsamma istället för att vela – å ena sida si men å andra sidan så.

  Om våra folkvalda hellre viker sig för utländska särintressen vem kan vi hoppas på att värna våra demokratiska rättigheter?

 13. Donsan says:

  Och Linander
  Det enda raka är att lagliggöra all fildelning på ideella grunder!! – Vilken medelbegåvat och okorrumperad människa som helst – som har satt sig in i frågan – måste komma till den slutsatsen – Det finns helt enkelt inga hållbara argument för en fortsatt jakt på helt vanliga svenska jobbare – studenter och tonåringar som inget annat gör än att – helt utan vinstintressen delar filer med varandra.

  Om du är av en annan åsikt – redovisa då för dina skäl! – om du har några?

 14. site admin says:

  Jag förstår att du inte följt min blogg så länge, men jag har skrivit om flera av de artiklar och rapporter som visat på fildelningen ej negativa sidor.

  Intressant att alla aom inte vill lagliggöra fildelning är korrumperad… Med den debattstilen så är jag inte speciellt intresserad.

 15. Donsan says:

  Linander
  Är det allt du kan komma med – när jag har bemödat mig att svara på dina “frågor”? – Fel på min debattstil – yeah right!

  Vad annars kan man kalla Alliansens absoluta vägran att ens lyssna på dem som förespråkar fri (icke kommersiell) fildelning och uppbackning av – javisst – dom amerikanska särintressena? – Jag kan då inte komma på ett annat ord än korrumperat – och även ordet facism (staten och kapitalet i allians mot medborgarnas demokratiska rättigheter) har föresvävat mig.

  På tal om debattstil – din är minst sagt undanglidande – och sedan förvånas man i dina kretsar över det rådande politikerförakter

 16. site admin says:

  Korrupt och facist… Ursäkta, men att jag inte vill svara på sådana kommentarer betyder inte det minsta vad gäller vilja att debattera. För övrigt verkar ditt politikerförakt inte minska det minsta över att jag säkert svarat dig 25-30 gånger redan.

 17. Jörgen L says:

  Jag kan förstå din reaktion Johan, även om jag inte uppfattar det som att det var just DIG personligen som Donsan avsåg.

  Om jag får omformulera grundfrågan så här istället:

  Ser du inte det som ett problem när stora företag spenderar stora mängder pengar på att bedriva lobbying gentemot politikerna för att få till lagstiftning som passar just deras syften? Exempelvis kan man väldigt tydligt se detta i EU-parlamentets behandling av telekomdirektivet. Där lades det en massa ändringsförslag av några ledamöter som uppenbarligen är i någon mening “köpta” av medieindustrin, med enda syfte att öppna upp för vidare nationell lagstiftning som skulle kunna tvinga operatörerna att filtrera trafik på medieindustrins uppdrag.

  Facism är ett för starkt begrepp, men korporativismen, som är en viktig del i facismens ideologiska grund, visar definitivt sitt fula tryne i sådana sammanhang. En demokrati där de multinationella företagen beställer lagstiftning till nackdel för majoriteten av väljarna.

  Jag påstår inte att det finns en majoritet korrupta politiker eller att vi redan idag har ett de facto facistiskt styrelsesätt, men jag tycker inte heller att riskerna med de tendenser som syns ska underskattas.

  Därför tycker jag inte heller att du ska undvika grundfrågan genom att bli förolämpad Johan. Det vore intressant att veta om du ser dessa tendenser som ett problem, och vad du tycker man ska göra åt det.

 18. Donsan says:

  Tack Jörgen – Vår vän Linander verkar vara lite snarstucken – eller så försöker han undvika att svara i sak.

  Jag har i alla fall försökt klargöra var Linander hittar dessa amerikanska särintressena – som om han inte visste det från början.

  Jag har också visat att Linander inte har några som helst argument att komma med varför han inte klart och tydligt vågar ta ställning för en fri icke kommersiell fildelning – annat än hans ursäkt att det inte finns en majoritet för en sådan lösning i riksdagen – hellre en medlöpare än en förkämpe för oss vanlige medbörgare alltså.

  Jag förstår din frustration Linander – det måste vara svårt för dig att inse att vi som kämpar för fri icke kommersiell fildelning har rätten på vår sida – men att du utav en eller annan anledning inte kan – vågar eller vill erkänna det.

  Och ja – min debattstill måhända är frän – men rak på sak – i motsatts till dina fega undanglidnigar. – Men visst – det är ju politikernas uppgift att debattera så att vit blir svart – krig blir fred – upphovsrättsintrång blir stöld – värna amerikanska särintressenas inkomster och makt blir en kamp för ” våra kulturarbetare” etc.

  Ett annat exempel på ert slingrande/myglande är att det har krävts en folkstorm innan ni politiker i Centern tog till er kritiken om FRA – Men än är ni inte villiga att verka för att inga kablar alls skall få tillåtas dra från våra ISPs direkt till FRAs datorer utan ni håller fortfarande på att trixa och mygla med “expertutalanden” mm så att lagen i stort skall gå igenom i alla fall. – Berätta Linander samverkar inte FRA med USA i deras “krig mot terrorism”? – Oooops – plötsligt blir hela FRA myglet mycket lättare att förstå så fort man ta med USA faktorn med i ekvationen.

 19. site admin says:

  Jörgen, jag tycker inte att det är konstigt att stora multinationella företag, stora internationella ideella organisationer, små nationella intresseorganisationer eller enskilda människor vill påverka oss som fattar beslut som kan beröra dem. Det konstiga är att det tyvärr finns politiker som inte kan hantera lobbyismen och göra en egen bedömning av alla de argument som finns för och emot. Dessa politiker ska givetvis inte väljas om.

  Själv har jag (i just upphovsrättsfrågan alltså) träffat båda sidor vid flera tillfällen. T.ex. Antipiratbyrån, IFPI och Förläggarföreningen, men också såväl Piratbyrån som Piratpartiet. Rent generellt kan jag väl säga att de som representerar upphovsrättsintresset varit betydligt mer missnöjda med mina svar. På ett seminarium som Förläggarföreningen anordnade så blev jag och Karl Sigfrid mer eller mindre utbuade av Sveriges samlade förlagschefskår. Men det tar jag utan problem. Om man gör som många av mina kollegor (både inom oppositionen och alliansen) och bara åker och pratar med människor som är på den egna politiska sidan så får man kanske en skön känsla av bekräftelse, men man får knappast nya insikter, träning på argumentationen eller “motståndarnas” respekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.