Blir så förbannad

De allra flesta mailen som jag fått före och efter riksdagens beslut om signalspaning har varit i en god ton. De flesta som engagerat sig i frågan, och det är många om man ser till antalet mail, förstår att man påverkar bäst genom att använda sakliga eller möjligtvis känslomässiga argument för sin ståndpunkt.

Jag tycker att det är bra att fler engagerar sig och hoppas att vi som riksdagsledamöter oftare får en dialog med engagerade medborgare inför de beslut vi ska fatta.

Men så finns det personer som tror att de uppnår någonting genom att hota, hata och förnedra. Den typen av mail ignorerar jag nästan alltid. Jag har inga problem med att alla människor inte håller med mig, och i signalspaningsfallet så har jag ju inte heller varit med och fattat något beslut, men jag har problem med när någon blandar in mina barn.

Jag har öppnat alla mail i den hasighet jag hunnit och idag öppnade jag ett som var fullständigt oacceptabelt. Mina ögon fastnade direkt på ordet barn och därför läste jag hela mailet.

“Må era fula jävla ungar få cancer” gör mig riktigt illa berörd. Säg vad ni vill om mig, men den jävel som blandar in mina barn för att han inte gillar beslut som jag fattar (och som jag inte ens har fattat) har gått över alla gränser.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Blir så förbannad

 1. Erik says:

  Håller helt med dig. Vem är du som skrev detta till Johan som önskar barn olycka för deras förälders handlingars skull? Du kanske tycker att vi ska låta barn ärva sina föräldrars skulder och ska sätta brottslingars barn i fängelse också?

 2. JörgenL says:

  Låter mest som nåt en frustrerad 14-åring skulle kunna kläcka ur sig, låt oss hoppas att så är fallet.

  Om det finns vuxna människor som skriver så, så är det inte utan att man nästan lutar åt hr. Felténs tankar om mognadstest innan röstning…

  Nåväl, jag ska inte vara cynisk över mänsklighetens dumhet, då blir man bara deprimerad.

  Snarare är det en personlig tragedi för alla dem som bär på så mycket ilska och hat inom sig att de bara går runt och letar efter anledningar att släppa ut det.

  John Cleese skrev en populärpsykologisk bok ihop med sin “shrink”, Robyn Skynner, “Livet, och hur man överlever det”, där de skriver ganska mycket om olika grader av psykisk hälsa och hur man kan se och dra slutsater om det i livet runt om kring sig. Den är inte bara bra som psykologibok, den är dessutom rolig.

  Jag nämner den eftersom den gav mig en aha-upplevelse om det politiska hatet när jag läste den första gången.

  Bland annat så pratar de en del om paranoida personlighetstyper. Inte den psykiska sjukdomen, utan personlighetsdraget att vilja projicera alla onda egenskaper på andra människor och inte vilja se dem hos sig själv. En oförmåga att se sina egna brister och vara tvungen att hela tiden upprepa hur dåliga andra är för att kunna må bättre själv.

  Såna människor går ofta och bär på hat och ilska, har uppblåsta egon, och behöver hata för att må bra. I den mån de organiserar sig politiskt så hamnar de i sekter långt till höger eller vänster där de kan sitta och odla sitt hat, och titt som oftast, när inte den yttre fienden räcker, börja hata varandra.

  Där tror jag förklaringen till såna som din brevskrivare finns, om det nu inte bara är en omogen unge, förstås.

  Till dem som har upprörda känslor efter FRA-lagen kan jag bara säga: Det finns ibland anledning att hata, när man personligen drabbas av onda handlingar, men att hata politiker som på sitt sätt har goda uppsåt och tror att de gör bra saker är inte produktivt. Ilska och besvikelse kan vara motiverat, men att förändra åsikter kan man bara göra genom kommunikation.

  Och om man vill kommunicera med någon så funkar det inte att inleda med “Jag hatar dig!”, eller “Du borde ha stryk!”. Då har man liksom satt sig på blocklistan redan från början.

 3. BBA says:

  Känner du dig hotad av e-posten ska du polisanmäla. Att skriva om det på bloggen lär inte hjälpa. Ingen av dem som läser eller kommenterar här har något till övers för sådana metoder, så det är att slå in öppna dörrar, och är lätt att se som ett försök att smita undan sakfrågan.

  För övrigt, tycker du det är konstigt om människor är besvikna på dig och ditt parti, och att det finns vissa frågor där det är svårt att ta ett nederlag med gott humör med hänvisning till de “demokratiska spelreglerna”? Vi vet att att du inte varit med och fattat några beslut i veckan, men en av anledningarna till att det överhuvudtaget kunde fattas något beslut den här gången var att du och centern svängde om totalt i frågan efter valet. Det väljarförakt som visades upp är svårt att överse med. Inte bara väljarförakt förresten, utan förakt på ett nästan personligt plan t.ex här på bloggen. Budskapet var ju i stort sett att nu när du väl fått de djupare insikterna förklarade för dig av de stora grabbarna så var det nödvändigt att byta till en diametralt motsatt åsikt. Exakt vilka djupa insikter det var som fick dig att byta åsikt var tydligen för hemligt och för kvalificerat för att kunna förklaras för oss naiva lantisar med halm i håret som inget begriper.

  Det är mycket möjligt att många av dem som nu är helt desillusionerade över hela den svenska politiken skulle ha en annan syn om bara någon kunde förklara signalspaningslagens nödvändighet med någorlunda vettiga argument. Men det har varken du eller någon annan tyckt vara mödan värt. Det får du nog finna dig i att kritiseras för och ställas till svars för en lång tid framöver.

 4. site admin says:

  Mailskrivaren har inte skrivit under med sitt namn utan med “Tungurknifur”. Vilket tyder på att personen inte är ett barn, tror nämligen inte att så många av dagens 14-åringar sett den utmärkta filmen Korpen flyger från mitten av 80-talet.

  Jag känner mig inte hotad och ser inget brottsligt i “Må… få cancer”. Men det gör mig likväl illa berörd när en sådan idiot skriver något om mina barn.

  Om jag får hotbrev som jag tycker att det finna anledning att ta på allvar så skriver jag knappast om det här på bloggen utan då kontaktas polisen genom riksdagens säkerhetschef.

  BBA, du har helt rätt i att jag “smitit undan sakfrågan” den här gången. Det har jag dessutom varit helt öppen med. Instämmer verkligen i att försvarsministern, försvarsdepartementet eller FRA själva borde ha kunnat ge mycket bättre exempel på hur viktig signalspaningen varit historiskt och hur viktig den är idag. Det tror jag skulle ha kunnat ge en något annorlunda debatt. Om inte annat hade de väl kunnat prata om hur Danmarks situation har förändrats efter Muhammedkarikatyrerna och att det egentligen är mer eller mindre en slump att det är Danmark och dansk tryckfrihet och inte Sverige och svensk tryckfrihet som blivit måltavlan för fundamentalister.

 5. Erik Hultin says:

  Trots att min besvikelse över centerpartiets sätt att hantera denna fråga är enormt stor så måste man ändå skilja på saker och ing. Lite distans, helt enkelt. Hot, okvädingsord och liknande kommer aldrig någonsin att leda en debatt eller en politik framåt (eller åt något håll förutom i möjligen någon negativ nedåtspiral).

  Några av oss har faktiskt satt igång med en kampanj för att förändra saker och ting istället. Om det lyckas eller ej får vara osagt, men om det inte gör det så har vi bara alternativet att lämna partiet kvar. Att lämna det parti som har det bästa partiprogrammet är inte heller så kul, men om man inte följer det…..

  Vi har satt igång ett upprop för att återföra Centerpartiet på en bana som är centerpartistisk snarare än någonting annat. Om vi lyckas så vinner vi och alla centerpartister, och om det misslyckas så har i alla fall vi gjort vårt bästa. Uppropet finns på Centeruppropet.

 6. Adkiller says:

  Vissa väljer att hota och önska livet ur meningsmotståndare. Ni som gör det har missat en aspekt här i livet, man kan faktiskt lära sig av en som inte delar sin uppfattning och om man hotar tror jag att man helt missar denna möjlighet. Hellre mothugg än mesiga jasägare.
  Därför vill jag passa på att önska samtliga i Johan Linders familj en helt underbar sommar och ett friskt liv.
  Ja, jag har haft cancer och andra sjukdommar så jag vet hur det är att ha det. Gäller även mig närstående.

 7. Eponymous says:

  Men nu har även liberala centerpartister någonstans att gå
  http://centeruppropet.se/

 8. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  Mailet du fick är helt oacceptabelt. Sådant ska man inte acceptera. Punkt.

  Vi är många som med vår kunskap och insyn försöker få politikerna att inse vad de håller på att göra (avskaffa integriteten och demokratin).

  Tyvärr finns det ett litet fåtal som tar till hårda ord när de känner att politikerna inte lyssnar, samtidigt som politikerna avskaffar demokratin. Jag försvarar inte på något sätt de som gör det, men samtidigt kan jag förstå det till en liten gnutta. Det är frustration, det är uppgivenhet, det är panik. Politikerna måste börja lyssna.

  Men är hårda ord konstruktiva? Nej.

  Däremot så är kunskap och debatt konstruktivt. Tyvärr så lyssnar politikerna inte längre på det heller.

 9. Micke says:

  Ibland, och det är inte ofta, blir jag verkligen arg. Johan, jag hoppas verkligen att du anmäler personen!!!

  Man har skrämt upp svenska folket med skräckhistorier om en att en myndighet skall läsa alla mail, sms och gud vet allt. Det finns ingen teknik som kan göra det, tack och lov. Det man kommer att göra är, liksom polisens, vid misstanke om brott, begära tillstånd att avlyssna eller läsa personers mail konversation. Är inte fru Andersson eller herr Nilsson involverad i en grupp eller organisation med syfte att attackera oss, så finns det naturligtvis inget att oro sig för. Men “spionerna” tittar efter kända grupper / organisationer och “letar” efter nyckel ord. Får och ger tips till andra underlättelse organisationer. Håller ett vakande öga på terrorismen. Det jag oroar mig är hur USA styr oss med sina paranoida idéer, att FRA kanske inte vågar stå upp mot NSA eller CIA. Det är i huvudsak dom som bestämmer takten i kampen mot terrorismen. Kanske det är terrorismen som är det stora segrarna i detta, ett av deras syften är just att skrämma skiten ur västvärlden, piska upp en stämning som tvingar oss att satsa på just sådana lösningar som FRA.

 10. site admin says:

  Tack för ert stöd. Nu är jag inte lika upprörd längre, även om jag fortfarande tycker att det är för jävligt att blanda in barnen. Jag var mest arg när jag precis läst mailet och då bloggade jag direkt. Kanske inte alltid det smartaste, men jag tror att en någorlunda spontan blogg vinner i läsvärdhet i längden.

  Någon anmälan blir det inte. Dels för att jag inte anser att det är något olagligt i mailet, “Må..få cancer” är inte i närheten av “Jag ska se till att…dör”, och dels för att jag som liberal anser att det ska vara högt i tak för vad man får skriva och tycka.

  Jag vet dock att personen i fråga även mailat andra ledamöter och det är möjligt att någon annan anmält honom (om det nu är en man, på något sätt utgår man/jag från det).

 11. Oscar Swartz says:

  Det är väl bara att visa varför signalspaning skulle vara viktig då. Det finns ju nämligen inget i utredningarna som visar det och era argument hittills har ju varit infantila. Dina också Johan. Trupper i Afghanistan! Legoknektar vet vad de gör och kan inte kräva att vi alla skall avlyssnas för att de vill ut i världen. Frågan har inte utretts. Man har frågat “Vad skall vi göra med FRA?”, inte “Vad skall vi göra för att skydda Sverige från eventuella hot, och vilka faror finns det med att vidta olika åtgärder?”. Sedan de där utredningarna började göras har våra liv flyttat ut på nätet. Det handlar inte på något vis om att göra samma sak som man tidigare gjorde i luften. Ingen har utrett frågan alls. Men om du nu har evidensen och kan visa att åtgärden är proportionerlig så är det väl bara att skriva det då.

 12. site admin says:

  Oscar, eftersom jag är föräldraledig så försöker jag att undvika att överhuvudtaget argumentera kring förslaget. Det kanske är därför du uppfattar mina “argument” som infantila.

  Angående utredningar så utredde bland annat den s.k. 11 september-utredningen FRA:s roll och föreslog utökade befogenheter. Den utredningen utgick knappast från “vad ska vi göra med FRA” utan just från “vad skall vi göra för att skydda Sverige från eventuella hot”.

  Men jag ska ge dig rätt i att man alltid kan utreda frågor ännu bättre. Det tog dock ändå ca tio år från det att “problemet” med förflyttning från etern till kabel togs upp tills ny lagstiftning är på plats. Man kan fråga sig varför socialdemokraterna nu kräver ytterligare utredning när de inte själv tillsatte någon sådan under alla sina regeringsår. Svaret stavas taktik.

 13. Nan says:

  > “vad skall vi göra för att skydda Sverige från eventuella hot”

  Det är väl iofs inte något att invända mot att FRA-verksamheter dyker upp som möjliga lösningar, men man måste ha glömt att utreda OM det löser problemet. Om man behandlade frågeställningen ordentligt skulle jag säga att svaret inte gärna kan bli annat än (angående signalspaning i kabel), “Nej, vi måste spåna vidare.”. Jag skulle säga att med till visshet gränsande sannolikhet finns det (mycket) effektivare sätt att använda pengarna. Detta helt oaktat integritetsfrågorna och inverkan på näringslivet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.