Säger sossarna nej till 55 miljarder?

Pernod Ricard betalar 55 miljarder för Vin & Sprit, mer än någon expert förväntat sig. Socialdemokraterna, med Thomas Östros i spetsen, har tidigare kritiserat försäljningen, bland annat för att det skulle vara fel att sälja bolag som ger så stor utdelning åt staten. I år ger V&S 800 mkr i utdelning. Om statsskulden skulle amorteras med 55 miljarder så skulle räntekostnaden minska med 2,2 miljarder. Kommer socialdemokraterna att vidhålla sin kritik, eller kommer de att medge att de hade fel? Ska bli intressant att följa om Sahlin och Östros fortfarande tycker att spritproduktion är en uppgift för svenska staten, även om det inte finns ekonomiska motiv för att behålla V&S.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Säger sossarna nej till 55 miljarder?

 1. Ola says:

  Du säger att utdelningen var 800 mkr. Men det intressanta är ju vad vinsten är. Vet du vad den var för år 07 och vad den varit dom sista åren.
  Sedan måste man ju veta vad avskrivningarna varit och hur mycket återinvesteringar det varit. Så det hela är svårt veta och går då inte veta som du räknar enbart på utdelningen. Jag personligen tror inte vi får veta om det var bra eller dåligt förrän om några år. Mycket beror ju på om dom flyttar fabriken till ett annat land om några år.

 2. Vad som förvånar mig är att man väljer att få 80% av köpeskillingen i dollar och bara 20% i euro. Finns det ingen i regeringen som kan nationalekonomi?

  Dollarn skall man ju för fasicken *sälja* så snabbt man någonsin kan, inte acceptera som köpeskilling. Idioter!

  Trofan att Pernod blev överlyckliga när de kunde betala det mesta med en massa värdelösa dollar, som de annars hade haft stora svårigheter att bli av med. Vad heter “Die dumme Schweden” på franska…?

 3. microslav says:

  Vilken valuta staten får betalt i är tämligen ointressant eftersom staten har samma valutor i sin utlandsskuld. Eftersom V&S-intäkten enligt Riksgälden används till amorteringar på just utlandsskulden så tar det ut varandra. Även här har alltså regeringen tänkt till på ett utmärkt sätt, vilket ju inte tycks gälla kommentatorerna på de här sidan. Men de är väl sura för att det faktiskt är en bra affär på alla sätt. Dessa sossar…

 4. site admin says:

  Ola, en jämförelse kan inte utgå från vad bolagen kan komma att bli värt någon gång i framtiden. Staten har fått ut ett oerhört bra pris för V&S, det tycks alla bedömare vara överens om.

  Björn, märkligt att inga experter på tidningarnas näringslivssidor reagerat på att regeringen är “idioter” för att det blev den aktuella dollar/euro-mixen. Eller så kanske det är som Microslav skriver…

  Socialdemokraterna har varit väldigt tysta angående försäljningen. Det smärtar väl dem att det blev ett så bra pris. Kritiken blir också svårare av att LO-förbundet Livs är positiva till försäljningen.

  Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Tomas Eneroth visar dock sin nationalistiska sida i en intervju i SVT när han inte längre vänder sig mot själva försäljningen utan mot att det är till ett franskt bolag. Man kan också fundera på hans negativa försäljningsslutsatser “i en nedåtgående konjunktur”. Om det nu skulle vara så att en eventuellt nedåtgående konjunktur i Europa skulle drabba spritförsäljningen (tyvärr visar historien det omvända, i kärva ekonomiska tider sups det mer) så är det väl bra att bolaget säljs innan konjunkturnedgången skulle sänka priset och det är väl inget som säger att V%S skulle klara en nedgång bättre med staten som ägare än med Pernod Ricard.

 5. Ola says:

  Nu är det ju blandat bland bedömarna om det var ett bra pris. Och dom säger ju oxå att det först i framtiden går att veta. Jag vet ju inte om det är en bra försäljning men det måste ju regeringen ha ansett. Det är ju dom som bedömmer om det är någon framtid för företaget. Och hur stor riskerna är att det flyttas till ett annat land. Så jag tycker det är svårt ta ställning i nuläget om det var bra för Sverige.

 6. site admin says:

  Så där värst blandat tycker jag inte att det är. Länka gärna till någon oberoende expert som inte tycker att det är ett bra pris.

  Med resonemanget “man vet aldrig vad som händer i framtiden” borde samtliga för landet viktiga företag förstatligas. Välkommen till Nordkorea…

 7. Johan, kan du länka till någon enda artikel som nämner dollar/euro-mixen? Jag såg den skymta förbi som hastigast i en overheadbild från presskonferensen, men har inte sett siffrorna nämnda någonstans.

  Och att gammelmedias så kallade ekonomiexperter fortfarande inte har fattat att dollarn numera befinner sig i ett fritt fall (alltså inte de vanliga fluktuationerna) är väl ändå ingen nyhet? Dessa experter brukar ju till och med ha mindre rätt i sina spådomar än den som singlar slant.

  Jag tycker att priset var väldigt bra — om det hade varit helt och hållet i euro, vilket ju är Frankrikes egen valuta. Så om du inte förstår varför Pernod korkade upp skumpan efter att de lyckats prångla ut en massa värdelösa dollar från sin USA-marknad, så är det bara att beklaga.

 8. Och signaturen “microslav” bör kanske ta en grundkurs i nationalekonomi. Den svenska statsskulden är i en enda valuta, den svenska kronan. Hade vi i svenskar inte varit så dumma, och våra politiker så fega, att vi tackade nej till att gå över till euro, så hade den svenska statsskulden varit i euro i stället, vilket vi nu ser hade varit en enorm fördel.

 9. Nisse Nilsson says:

  Fakta om statsskulden från Riksgäldskontorets hemsida.
  Statsobligationer & statsskuldväxlar inkl. swappar 54,0%
  Realobligationer 20,0%
  Privatmarknadsupplåning 5,9%
  Utländsk valuta inkl. swappar 20,2%

  Om inte svenska folket hade varit kloka nog att säga nej till euron hade vi haft ett helt annat ränteläge de senaste åren och indirekt fått finansiera stater som saknar budgetdisciplin t.ex. Frankrike.

 10. site admin says:

  Anledningen till att jag inte kan länka till någon som skriver om dollar/euro-mixen är just att ingen skrivit om den. Anledningen till att ingen skrivit om den är att den inte är anmärkningsvärd. Hade det varit så “idiotiskt” som du tycks tro så hade någon annan också noterat det. Jag har nog trots allt större förtroende för “gammelmedias ekonomiexpeter” än för dig Björn.

  Även jag önskar att svenska folket sagt ja till euron, men jag tror inte att man ska dramatisera vad som hade hänt vid ett ja eller vad som har hänt efter folket sa nej.

  Jag är inte ekonom och statsskuldens sammansättning är verkligen inte min fråga, men min spontana fundering är hur Sverige skulle kunna låna upp till statsskulden enbart i svenska kronor?

 11. Det är ju faktiskt ganska anmärkningsvärt, att högsta beslutande instans när det gäller Sveriges nationalekonomi, riksdagen, inte har ens de mest elementära kunskaper om det ämne de fattar beslut om.

  Kanske skulle en obligatorisk nybörjarkurs vara ett krav på alla ledamöter? Då kanske vi skulle se färre huvudlösa beslut.

 12. PS. Sedan ett par dygn tillbaka så fungerar inte RSS på din blogg, Johan. Är du medveten om detta? DS.

 13. site admin says:

  Du kan vara trygg med att det finns mycket goda kunskaper inom nationalekonomi i riksdagen, men det betyder inte att jag som enskild ledamot har det. (Tror dock jag ligger en bra bit över “normalsvensson” i alla fall.)

  Tack för upplysningen, ska kolla upp det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.