Lätt att kräva att andra ska göra saker

Min gamla trätobroder Thomas Bodström dyker upp som gubben i lådan. Idag har han kommit på att Sverige borde bojkotta invigningen och avslutningen vid OS i Peking. Jag vet att han är en stor idrottsälskare och jag förvånar mig över hans utspel. Kan tänka mig att han suttit i kläm mellan sin egen uppfattning och de som tycker att sossarna ska kräva total bojkott, då har han kommit på den mesiga kompromissen att bojkotta de mer ceremoniella inslagen.

Problemet är att Bodström gör samma fel som de som kräver att Sverige ska bojkotta OS i Peking helt. Nämligen att politiker inte ska styra idrotten. Inom fotbollen är det oerhört tydligt. Om en regering lägger sig i det minsta så är UEFA och ibland FIFA snabbt ute och hotar om utestängning. Senast hände det Spanien. Om det är en total bojkott av ett land, som t.ex. mot Sydafrika under apartheiden, då är det en annan sak eftersom FN fattat beslutet och alla bör följa.

Jag tycker att det skulle vara vansinnigt dumt om Sveriges politiker skulle sitta och styra SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) och SOK:s representanter har också varit ute idag och påpekat att det är enbart SOK som kan fatta beslut om någon som helst bojkott. Inte några politiker.

Det retar mig också när politiker som i andra sammanhang jobbat för att t.ex. hjälpa svenska företag att komma in på den kinesiska marknaden sedan sitter och tycker att idrottsmännen ska bojkotta OS i Peking pga brott mot mänskliga rättigheter. Det är dubbelmoral. Både den nuvarande och den gamla S-regeringen, som Bodström ingick i, var lika flitiga Kinaresenärer, gärna med stora medföljande näringslivsdelegationer. Så länge som politiker så gärna vill tjäna in pengar till statskassan med hjälp av den extrema kinesiska tillväxten, oavsett alla avrättningar och andra brott mot mänskliga rättigheter, så ska de inte sitta och kräva att andra ska agera.

Jag har och kommer att fortsätta arbeta för tibetanernas mänskliga rättigheter och till verkligt självstyre av sitt land. Jag har åkt till och upplevt detta fantastiska land som kineserna försöker förändra enligt sina kommunistiska principer. Jag har sett det religions- och kulturförtryck som pågår i Tibet. Samtidigt ska man inte blunda för att hur olika allting är i Kina. Vi sitter gärna i västvärlden och tycker till om hur det borde vara i andra delar av världen, men vi kanske också ska inse att alla våra värderingar och lösningar på problem inte alltid är det som passar i andra länder och inte heller passar andra länders folk. Med detta vill jag inte försvara några som helst brott mot mänskliga rättigheter.

OS i Peking kommer att bli en stor idrottsfest. Jag hoppas att så många svenskar som möjligt får uppleva ett OS på plats (jag var i Sydney 2000 och det var en fantastisk upplevelse) och samtidigt se en del av Kina. Det som i längden kommer att hjälpa tibetaner och demokratin i Kina är ett ökat utbyte med omvärlden och i samband med detta tydliga påpekanden om de mänskliga rättigheter som Kina undertecknat och ska följa.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Lätt att kräva att andra ska göra saker

 1. steelneck says:

  Jag rekommenderar dig att läsa artikeln Att fabricera siffror av “Blogge”. Han sågar papegojmedia vid fotknölarna samtidigt som han argumenterar vilket bra verktyg OS är för att öppna upp slutna stater och bidra till att göra dem “människovänligare”. Kina går ju faktiskt åt rätt håll – till skillnad mot vissa (än så länge)demokratiska stater. Ja han går så långt att han anklagar “våra” chefredaktörer för att bidra till att motverka Kinas demokratisering! Å han gör det med ord som anstår en forskare vid humanistiska fakulteten i Lund. Han har fö. skrivit en lång rad artiklar på sin blogg om konflikten Kina/Tibet, artiklar som borde få vilken chefredaktör som helst att skämmas.

 2. Jag är inte forskare i Lund, utan programmerare. Men det hindrar inte att jag har rätt.

  Och det gläder mig att en riksdagsledamot som Johan har en mer nyanserad syn på saken än den som framförs i medier.

 3. site admin says:

  Vi är helt överens om att fakta ska vara rätt. Just hur västvärlden fabricerar “fakta” om Kina är något som de kinesiska företrädare som vi (som åkte till Tibet 2005) träffade i Peking och Lhasa tog upp. Samtidigt ska man vara medveten om att kommunistregimen i Kina är extremt vana vid att själv fabricera fakta så att det passar deras syften. Att det t.ex. skulle finnas över 92 % tibetaner i Tibet är totalt felaktigt. Efter att ha varit där kan jag med säkerhet säga att så inte är fallet. Jag skulle gissa på att det är 50/50, men i Lhasa är det stor övervikt av icke-tibetaner. Vilka siffror som gäller lär inte offentliggöras.

  Blogge, jag undrar var du fått ifrån att Dalai Lama vill ha en tibetansk armé? Det är inte vad han själv säger. Han vill ha verklig autonomi, men säger att Kina ska behålla utrikes- och säkerhetspolitiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.