Inte min bästa dag under föräldraledigheten

Det känns verkligen inte bra när ens eget parti kompromissar bort en ståndpunkt som man slagits hårt för. Jag har valt att inte ge någon enda kommentar under dagen även om tidningar, radio och TV har ringt flitigt, det papegojliknande svaret har varit att Annie Johansson har ansvar för fildelningsfrågan under min föräldraledighet. På ett sätt har det varit skönt att slippa försvara kompromissen, men å andra sidan hade jag gärna fått förklara mig. Nu har jag hamnat både i Rapport och i Svenska Dagbladet bara med hänvisning till vad jag sagt tidigare.

Jag vet hur politikens spelregler ser ut. Samarbetar man med andra så måste någon, eller oftast alla mer eller mindre, ge med sig när det krävs kompromisser mellan olika åsikter. Den här gången var det tre partier mot ett, vi stod fullkomligt ensamma i försvaret mot utlämning av IP-adressidentiteter till upphovsrättsinnehavare. Hade Centerpartiet inte varit hårda i förhandlingarna så hade förslaget varit mycket sämre, men jag kan givetvis inte ändå säga att jag är nöjd med utfallet. Jag tycker fortfarande att det är fel att upphovsrättsinnehavare lättare ska kunna få ut identiteten bakom en IP-adress än vad polisen har. Det finns ett starkt skäl till varför det krävs fängelse i en eventuell dom för att polisen ska kunna få ut vem som står bakom en IP-adress och det skälet stavas integritet.

Jag har haft insyn och viss påverkan i förhandlingsspelet bakom kulisserna, men i slutet tog förhandlingarna en trist vändning och det var en lika tråkig som överraskanade nyhet när jag fick höra om överenskommelsen för några dagar sedan. Jag kan också ha synpunkter på hur tillfälliga situationer har utnyttjats av andra för att få fram kompromissen. Jag fick tidigt höra att frågan skulle dras fram när jag gick på föräldraledighet och sedan skedde de avgörande förhandlingarna just vid de tillfällen när våra i frågan två mest kunniga tjänstemän var bortresta av olika anledningar. Jag har inga bevis för att dessa tillfälligheter medvetet utnyttjats, jag kan inte påstå med någon säkerhet att resultatet annars blivit annorlunda och det är ingen ursäkt. Det är bara en liten bild av hur förhandlingsspelet kan se ut.

När det gäller själva förslaget så tycker jag snarast att det är tragikomiskt att de som ser nyktrast på betydelsen av det är Antipiratbyrån. De inser precis det som jag försökt framhålla gentemot de politiska motståndarna, att de som vill vara anonyma ändå lätt kan använda nättjänster som gör det omöjligt att se vem som finns bakom en IP-adress. Doktoranden Daniel Westman framhåller också en viktig sak, att en skärmdump inte får räcka som bevisning. En tredje insiktsfull kommentar i SvD-artikeln kommer från Computer Swedens Sverker Brundin som menar att lagändringen inte kommer att förändra fildelarnas beteendemönster nämnvärt eftersom det fortfarande är högst osannolikt att “råka ut för” att det egna IP-numret kommer upp i domstol för eventuell utlämning, ungefär lika osannolikt som att polis och åklagare ska dra upphovsrättsbrottet inför domstol.

Min slutsats är att det är en dålig kompromiss, även om jag inte vet vad som legat i andra vågskålen. Gårdagens nyhet om att regeringen vill ha höghastighetståg fick mig dock att höja på ögonbrynen, det har inte varit moderaternas favoritinvestering tidigare. Det är i grunden fel att upphovsrättsinnehavare ska kunna få ut identiteten bakom IP-adresser enklare än rättsväsendet kan. Det är ett integritetskränkande förslag som inte klarar proportionalitetsbedömningen. Hade fildelningen varit ett stort samhällsproblem så hade toleransen för att göra intrång i integriteten varit högre, men så är inte fallet. Men med detta sagt så tror jag ändå inte att förslaget kommer att förändra speciellt mycket. Kanske väljer fler att surfa anonymt vilket gör det svårare för polisen att utreda allvarliga brott som begås via Internet, något som jag och Jonas Birgersson pekade på i en debattartikel för 1,5 år sedan. Kanske ändrar de som får “varningsbrevet” om att IP-adressutlämning sker sina vanor, kanske även deras kompisar, men i övrigt tror jag att fildelningen fortsätter som vanligt. Piratpartiet med flera försöker hävda att det är ett katastrofalt förslag för alla ungdomar som gillar musik och film, men det är självklart också politisk taktik, sådana effekter tror inte ens IFPI på.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

23 Responses to Inte min bästa dag under föräldraledigheten

 1. Thomas says:

  Ett ord: svikare!

 2. Ni i Alliansen är ett stort skämt, kom ihåg vad Fredrik Reinfeldt sa i den senaste valdebatten “man skall inte jaga en hel ungdomsgeneration”.

  Vad gör ni nu????????

  Exakt det han lovade att ni inte skulle göra, lagstiftningen ÄR och KOMMER ALLTID ATT VARA ett beställningsjobb av IFPI, MPAA, RIAA = Film och Musikindustrin. De har sagt till er att så här skall ni lagstifta och ni har bara likt dumma fån gjort så, ni är ett skämt!!!

 3. Thomas says:

  Du kan ju självklart radera obekväma kommentarerna efter eget behag, men faktum kvarstår: Du är en svikare i den här frågan. Principlös. Om du skyler över det så är du även en hycklare. Valet är ditt.

 4. site admin says:

  Thomas, jag raderar inga inlägg som inte innehåller förtal eller liknande. Däremot kontrolleras inläggen innan de publiceras. Du får gärna förklara dig hur jag har svikit. Eller du har missat att jag är föräldraledig och inte har varit delaktig i beslutet?

  Daniel, jag håller med dig om att Reinfeldts uttalande i valdebatten inte överensstämmer med det faktiska handlandet. Men om du pekar ut alliansen i motsats till socialdemokraterna blir det inte rättvisande. Göran Persson hade också liknande uttalanden och inte har det märkts i sossarnas åsikter varken före eller efter valet. För övrigt var det Thomas Bodström som godkände sanktionsdirektivet.

 5. Inya says:

  En mycket olycklig kompromiss. Jag undrar vad som har vunnits på att försaka enskilda användare av internets integritet.
  Vidare ställer jag mig frågande till användandet av IP-adresser som ett handfast bevis. Om någon otillåtet använder sig av mitt trådlösa nätverk, och denne någon gör något olagligt, hur kan jag hållas ansvarig? Vi har föraransvar och inte ägaransvar vad det gäller bilrelaterade brott i Sverige, du kan eventuellt bli dömd för medhjälp till trafikförseelser om du var drogpåverkad när du lånade ut din bil, men det är inte du som ägare som är ansvarig för t.ex. en fortkörning om det inte var du som ägare som framförde bilen. Det finns ingenting som säger att det är jag, som “äger” mitt IP-nummer är användaren av internet och därigenom nedladdningen eller vad som råkar vara det brottsliga i just det fallet.
  Hur kan en abonent alltid vara ansvarig för vad som sker på abonemanget?
  Utöver detta så oroar det mig att det skall bli lättare att begära ut användaren bakom ett IP-nummer, om det görs lättare i ett fall kommer det snart vara “nödvändigt för effektiviteten i vårt arbete” eller något liknande att få reda på vem som äger vilket IP-nummer av helt andra orsaker. Jag finner det för oroande.

  Vidare är jag lite orolig över att en branch får en gräddfil i vårt rättssamhälle. Varför ska musik- och filmbranchen inte behöva gå via polis och åklagar, när alla andra måste göra det? Återigen, ger vi en grupp rätten så är risken att fler grupper kommer “behöva” detsamma.

  Väl mött,
  Inya

 6. Jag vet att det röd/gröna blocket också är några fegisar, precis som ni i alliansen. En liten pikant detalj i detta svek mot folket är att just MPAA’s (Amerikanska filmindustrin, de som krävde att Piarte Bay skulle stängas) jurist Monique Wadsted och Thomas Bodström är bekanta genom att de pluggade samtidigt !

  Det skrek ministerstyre men ingen har gjort något, jag anser att du återigen skall KU-anmäla Thomas Bodström!!!

  Ni i alliansen ville inte ens en gång då Gustav Fridolin ville väcka åtala emot Thomas i KU för ministerstyre och hur han bedragit er i riksadegn och haft en annan agenda i EU

  Läs Alternativ till Bodströmsamhället
  – om kriget mot terroristerna, piraterna och pedofilerna http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175665269 och Marschen mot Bodströmsamhället
  Hur justitieministerns dubbelspel hotar våra grundlagsfästa fri- och rättigheter http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175666227

  Läs dessa helt underbara skrifter och gör oss en tjänst KU-anmäl Thomas Bodtsröm nu!!! Samtidigt kan du KU-anmäla Ask för att hon bara hakat på det Thomas började.

 7. Perty says:

  Vad jag tycker är lite läskigt är att det verkar vara mycket rävspel. Jag kanske är naiv men det var ju bara härrom veckan alliansen förlorade en omröstning pga av slarv eller vad man ska kalla det.

  Och nu detta, en kompromiss där de som har koll utmanövreras eller missar viktiga delar.

  Usch och fy. Och detta är ju bara en liten detalj i politiken.

 8. site admin says:

  Inya, jag håller i stort med dig. Men det blir inte så att abonnenten blir strikt ansvarig för vad som sker.

  Daniel, du får vara lite mer påläst innan du kritiserar. Jag KU-anmälde Thomas Bodström. KU:s granskning ledde dock inte till någon prickning, de kunde med andra ord inte få fram att han utfört ministerstyre. Man ska komma ihåg att om det handlar om hela regeringens beslut så är det inte ministerstyre.

  Jag tror inte att Gustav Fridolin ville väcka åtal mot Bodström. Fridolin (junior, som han hette när jag först lärde känna honom) är duktig och jag har mycket svårt att tro att han ville använda Konstitutionsutskottets allra grövsta åtgärd mot Bodström. KU kan väcka åtal i HD mot ett statsråd, men det har inte skett i modern tid. Hade Fridolin haft sådana planer så hade det nog fått så pass mycket uppmärksamhet att jag hört talas om det.

  Perty, visst är det “rävspel”, ibland riktigt fullt sådant. Den där förlorade omröstningen förstår jag mig inte heller på. Det kan ha varit så att voteringsanläggningen krånglade för det var en hel rad ledamöter från m, fp och kd (ingen c) som efteråt meddelat att de avsett rösta ja men blivit noterade som frånvarande. Utskottet kan ta upp frågan igen och då blir det “rätt”.

 9. steelneck says:

  voteringsanläggningen krånglade

  Vilket företag står bakom mjukvaran i anläggningen?

  Förstår du allvaret i frågan ovan?

 10. Utskottsdokument
  2005/06:86B Justitieminister Thomas Bodströms styrning av polis och åklagare

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=10&dok_id=GTA186B

  Läs och begrunda

 11. Thomas says:

  Du har svikit eftersom du före valet profilerade dig på att vara en progressiv röst i frågan för att efter valet konsekvent lägga dig platt när det hettar till. Din huvudfunktion är att agera alibi för att ditt parti och alliansen ska kunna köra på som tidigare. Du är därför en del av problemet. Om du verkligen menade vad du sagt i frågan tidigare så borde du nu inse läget och avsäga dig dina uppdrag. Men det gör du inte. Så agerar en svikare.

 12. Martin says:

  Vi har tidigare sett hur APB har hanterat personuppgifter och hur lite respekt de har för människor integritet, vi får ju inte glömma att de företräder företag var syfte är att tjäna pengar, på vilket sätt gynna det rättsäkerheten att ge dessa människor mer befogenheter än polisväsendet? Att inte tro att detta skulle missbrukas är bara naivt och kommer att leda till ytligare distansering mellan fildelare och upphovsrättshavare.

  Krig mellan upphovsrättshavare och fildelare kommer också leda till att tekniken utvecklas (som i alla krig) och snart så kommer krypterad trafik (typ AES 256bit) vara vanligt där spårning av användare inte längre är möjlig. Dessa verktyg som skapat av personer med integritet i syfte kommer med all säkerhet att missbrukas av andra personer med betydligt större skäl att gömma sig, typ pedofiler och annan organiserad brottslighet. Detta kommer inte vara syftet men bli konsekvensen av ett ökat tryck från i form av lagar var syfte är att kriminalisera något som större delen av vår befolkning tycker at legitimt.

  Respekt för er som sätter sig emot dessa förslag dock så känns ibland kampen tröstlös då upphovsrättsindusting vet hur dom ska arbeta med politikerna. Att det är en industi med enormt mycket pengar gör det hela inte lättare för hur mycket vi än pratar om demokrati kan vi inte frångå faktumet att pengar är makt.

 13. Daniel says:

  Jag röstade på Centern i förra valet, som det enda kvarvarande liberala och integritetsvärnande partiet i Riksdagen. På punkt efter punkt har ni svikit och hänvisat till komprimisser, vilka hjärtefrågor har ni egentligen? KD vågar sätta hårt mot hårt om en så sketen sak som vårdnadsbidrag som ingen annan i alliansen vill ha, medan ni fegar ur gång på gång. Jag hatar att säga det, på samma sätt som jag hatar enfrågepartier, men PP får min röst i EU-valet, sen får vi se.

 14. site admin says:

  Steelneck, det händer då och då att voteringsanläggningen inte fungerar. Mindre ofta sedan förra sommaren då anläggningen byttes ut. Men ska jag vara helt ärlig så tror jag oftast att det är talmannen som trycker på fel knapp (då går det inte att rösta alls och det löser sig snabbt). Att någon missar att rösta händer såklart, men i det aktuella fallet var det så pass många att det känns osannolikt att alla de skulle ha missat att trycka på knappen (så svårt är det inte att hinna med). Men ur demokratiskt hänseende så är det inte så allvarligt, har det blivit fel så rättas det till, i värsta fall genom en ny omröstning. Jag är övertygad om att talmanskollegiet har koll på vad som egentligen hände.

  Daniel, det du länkar till är Fridolins KU-anmälan (vi KU-anmälde båda samma sak, oberoende av varandra). Det har ingenting med att väcka åtal att göra.

  Thomas, menar du att jag lagt mig platt för att jag är föräldraledig? Menar du att jag skulle valt att inte ta min del av föräldraledigheten eftersom sanktionsdirektivsfrågan skulle kunna komma upp under den tiden? I så fall tycker jag nog att du har fel värderingar. De överensstämmer åtminstone inte med mina prioriteringar här i livet…

  Skulle jag avsäga mig riksdagsuppdraget för att mitt parti ingått en kompromiss som jag inte uppskattar under min föräldraledighet? Tycker nog att du överdriver väldigt mycket. På vilket sätt skulle min ersättare (som skulle ta riksdagsplatsen) göra ett bättre jobb i de frågor som du nu tycker ska prioriteras högre? Samma ersättare som just nu tjänstgör för mig och har ett betydligt större ansvar för kompromissen än vad jag kan ha? Logik?

  Skulle alla riksdagsledamöter avsäga sig uppdraget för att deras parti väljer en kompromisslinje som de inte gillar så skulle alla avgå under en mandatperiod. Självklart är det så att vi inte alltid är överens. Men som i livet i övrigt så är det ett givande och tagande. Ibland känns det jobbigare, som vid det här tillfället.

  jag tycker nog det skulle vara betydligt värre om alla inom ett parti alltid tycker likadant. Genom att det finns olika åsikter så företräds medborgarna på ett bättre sätt och det blir också bättre beslut genom att argumenten slipas mot varandra.

  Martin, jag håller helt med dig. De argument som du tar upp har jag också lyft. Du har helt rätt i att lobbyingverksamheten varit mycket intensiv. Jag har nog träffat olika grupper vid minst 20-25 tillfällen, allt från Piratbyrån till Förläggareföreningen. Men gentemot mig har de inte lyckats, jag tycker fortfarande att det är ett i grunden felaktigt förslag.

  Jag kan också konstatera att de inte är nöjda med det som nu presenterats. Så sent som idag fick jag en gemensam skrivelse från Ifpi, Förläggareföreningen, Dataspelsbranschen och Filmfolket med rubriken “Lång väg kvar för svensk upphovsrätt”. De beklagar att Centerpartiet fått genom kravet på att kasta Renforsförslaget om Internetavstängning i papperskorgen. De menar att Internetoperatörerna måste ta ett mycket större ansvar för att stoppa upphovsrättsbrotten.

  Daniel, PP-kampanjen “säg att du tidigare röstade på Centerpartiet men nu tänker rösta på Piratpartiet” har avslöjats för länge sedan. Om alla som säger att de röstade på Centerpartiet i förra valet verkligen hade gjort det så hade vi varit betydligt större…

  Angående vårdnadsbidraget så kan jag påpeka att Centerpartiet drev det redan på 90-talet (om inte ännu tidigare). Sedan lämnade vi förslaget, men det som nu genomförs, att kommunerna får en möjlighet att genomföra kommunala vårdnadsbidrag har vi aldrig varit motståndare till. För folkpartiet har det nog varit svårare att komma över.

 15. Nan says:

  Johan, jag måste nog säga i den här frågan så är jag nog benägen att hålla med dig att centern ensamt inte kunde göra så mycket mer, förändringarna måste in i EU-parlamentet. Så, jag lutar nog att rösta på just PP där, eftersom de har en realistisk chans att komma in där (till skillnad från riksdagen) och det ger dem en plattform för att argumentera mot upphovsrättslobbyn på ett ställe det kan göra skillnad. Men i nästa riksdagsval blir det nog C igen.

  Jag är däremot djupt besviken på C:s agerande i FRA-frågan. Beklagligtvis känns ordet svek betydligt mer berättigat där, eftersom det är en rent nationell fråga. Tyvärr ser jag inget realistiskt alternativ för att stoppa den, så i framtiden kommer det i Sverige vara möjligt att enkelt köpa bredbandsavlyssning för uppskattningsvis någon eller några tiotusen per objekt. Lysande tider stundar för kriminella gäng.

 16. steelneck says:

  Linander (14): Men vänta nu, vad är det du säger? Om man varje gång säkert kan se att det blev fel och då rätta till det, då behövs ju inte systemet eftersom man ändå vet hur var och en röstade. Så varför har man då systemet? Jag köper således inte ditt resonemang. Visst, om en röstning gått käpprätt åt pipsvängen, då kanske det är uppenbart att den måste göras om. Men har man som ugångspunkt att det kan bli lite fel genom “tryckfelsnisse” och därmed regelmässigt accepterar en viss mängd fel, då har man öppnat dörren för manipulation om systemet möjliggör det. Låt säga att någon ha möjlighet att via en dator manipulera en liten del av resultaten, och ledamöterna och talmanskollegiet regelmässigt avfärdar det som “tryckfelsnisse”, då har vi en attack på demokratin av absolut grövsta tänbara sort. Så, är det någon som har koll på systemet? Är det ens möjligt att granska det (sluten källkod)? Vilken redundans har röstningsförfarandet, är knapptryckandet det enda så finns ingen redundans. Men om systemet bara används för att snabbt få fram resultatet och ni efter röstningen också skriftligen redovisar hur ni röstat, så finns ju något mer handfast som manuellt kan räknas. Så hur går det till? Jag anar något fruktansvärt allvarligt, och jag hoppas verkligen att min farhåga är ogrundad.

 17. Daniel says:

  Ok, that’s it, simpel Trelleborgare som jobbar i Lund, skrev in Federleys namn på blank C-sedel i senaste riksdagsvalet. Tacken är att min lokala riksdagsman tror att jag är någon sorts piratparti-kampanj när jag påpekar skillnaden mellan utlovad och verklig politik. Jag finner det märkligt att man som bloggande riksdagsman anser sig kunna ta så lätt på de engagerade medborgare som tar sig tid att leta reda på och kommentera politiken som “ens” parti för. Tittar man på antal kommentarer här och på andra riksdagsbloggar är det ju inte speciellt många är intresserade av politik, sorgligt nog genererar Ullas generiska kattblogg #47 både fler träffar och kommentarer än de flesta riksdagsbloggar.

  Men för att återgå till the question at hand, som jag skrev till Annie (6 kommentarer på hennes postning om detta, woho public outrage!), inte ett enda liggande/pågående integritetskränkande förslag har ni stoppat, även om ni dock mildrat den värsta tokigheten (någon cred skall ni ha). Vad värre är, det har lagts åtminstone tre nya förslag från denna regering som är i princip lika illa som Bodströms tidigare påfund, det aktuella förslaget, FRA, samt förslaget om att polisen skall få ta del av abonnentuppgifter från personer som ej är brottsmisstänkta (http://www.rod.se/politikomraden/rattsvasende/Enklare-for-polisen-att-spara-internetanvandare/). Hur tusan kan ett parti som säger sig värna personlig integritet vara så flat? Och gällande valet 2010, Klassiskt Liberala Partiet kanske? Yay, för att rösta på 200-röstspartier, men i nuläget känns det faktiskt som om inget parti i riksdagen ens delar 50% av mina åsikter (C leder fortfarande!), men så blir kanske när alla utom V försöker vara centerextremister och trängas med Gösta Ekman medan man själv stannar kvar på den liberala kanten (nej, ingen jäkla höger-vänsterskala).

 18. site admin says:

  Nan, om vi ponerar att det finns möjlighet för ett parti utöver de vanliga riksdagspartierna att ta plats i Europaparlamentet så hoppas jag att Junilistan åker ut och Piratpartiet kommer in. Det skulle vara ett bra byte. Tyvärr finns det väl större risk att Sverigedemorkaterna tar Junilistans plats.

  Du får nog förklara vad du menar med att det kommer att finnas möjlighet att köpa bredbandsavlyssning.

  Steelneck, du behöver inte vara orolig. Det är offentligt hur varje ledamot röstade och vi kan kontrollera så att vi blivit registrerade rätt. Det vanligaste är nog att någon trycker på ja- eller nej-knappen men gjort det någon tiondels sekunds för tidigt och därmed inte blivit registrerad. Det är ändå slarvigt eftersom man kan se både i bänken och på ljustavlan om grön, röd eller gul lampa har tänts.

  Jag har nu också kollat upp vad som egentligen hände och det var några moderater, en folkpartist och en kristdemokrat som “satt och sov” (alternativt tryckte för tidigt eller på något annat sätt tryckte utan att bli registrerad) och därför vann oppositionsförslaget med en rösts marginal. Det handlar om att mediekoncentrationen i Sverige ska utredas (gjordes för tio år sedan, men oppositionen tycker att det behövs igen). Ingen allvarligare fråga och regeringen kommer att bli tvingad att tillsätta en sådan utredning.

  Daniel, sorry om jag avfärdade dig som ytterligare en som bara skriver att de röstat på Centerpartiet och nu ska rösta på Piratpartiet. Du använde nästan exakt samma ordföljd och formulering så jag drog väl en förhastad slutsats.

  Federley kandiderade för övrigt inte för Södra Skånes valkrets så han hade inte kunnat bli invald. Du borde ha tagit den riktiga C-valsedeln och kryssat förstanamnet istället…:-)

  Du har fel i att vi inte stoppat några integritetskränkande förslag. Det mesta som vi lyckats med i alliansens förhandlingar kan och ska vi inte gå ut med (vi hade inte blivit så glada om de andra tre partierna efter förhandlingar gått ut och sagt att Centerpartiet ville genomföra X-förslaget men fick ge sig), och vi får leva med att du och andra tror att vi inte gör något. Men en fråga offentliggjordes i samband med den senaste, beklagliga, kompromissen, nämligen att vi fått genom att Renforska förslaget om avstängning från Internet inte ska genomföras.

  När det gäller buggningen och åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott så fick jag med väldigt mycket av Centerpartiets åsikter. Underrättelseplikten, den nya Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, totalförbud att bugga redaktioner, starkare misstankegrad för tvångsmedel i förebyggande syfte och att lagarna blev tidsbegränsade kallar jag inte att vi inte lyckades förbättra integritetsskyddet och rättssäkerheten. Detta blev också offentligt eftersom frågan var bordlagd och de tidigare ingångsåsikterna var offentliga.

 19. Nan says:

  > Du får nog förklara vad du menar med att det kommer att finnas möjlighet
  > att köpa bredbandsavlyssning.

  På samma sätt som man köper annan hemlig info. Så fort avtappningsmöjligheterna är installerade så går de att missbruka.

  Känner du till avlyssningen i Grekland via Ericssons AXE-växlars avlyssningsinterface? Det fascinernade i denna historia är, utöver att det blivit allmänt känt, att man inte ens hittade någon att skylla på. I de flesta fall kan man hitta den som missbrukat systemet (som då drabbas av att förlora sitt jobb, men man lägger normalt locket på för att inte drabbas av dåligt rykte). Men missbruket förutsätter att infrastrukturen, avlyssningskoden, finns på plats.

  Priset för att få någon att missbruka systemet går att estimera från upplevd upptäcktsrisk, enkelhet att missbruka systemet och konsekvenserna vid upptäckt.

 20. Daniel says:

  Jo, jo, jag vet att jag inte kunde rösta in Federley, men legala proteströster är också ett sätt 🙂 – jag kollade faktiskt runt om det fanns någon kryssbar kandidat på den lokala centerlistan men hittade ingen passande tyckte jag (kommer inte riktigt ihåg hur/var/varför) men antagligen läste jag inte din blog, då hade du troligen fått mitt kryss (på den tiden i alla fall, heh heh).

 21. site admin says:

  Jag tror absolut inte att det finns sådan korruption på FRA. Dessutom hävdar jag bestämt att upptäcktsrisken är hög. Men i grunden finns det en risk, det ska inte förnekas.

  OK Daniel, nu gillar jag dig bättre…:-) Får försöka “återvinna” dig.

 22. Nan says:

  > Jag tror absolut inte att det finns sådan korruption på FRA. Dessutom
  > hävdar jag bestämt att upptäcktsrisken är hög.

  Ämnet om FRA-anställda är mer perfekta än andra lämpar sig absolut inte för offentlig diskussion, men inte riktigt poängen.

  Om jag sammanfattar IEEE-artikeln, man lyssnade via myndighetsinterfacet, men det var inte via polisen och man hittade aldrig vem som lyssnat på de c:a 100 regeringsmedlemmarna och andra makthavarna under ungefär 1 års tid. Detta då den var väl dold, så övervakningsmjukvaran inte hittade den, vilket i förbigående nämndes att den gör I NORMALA FALL AV OAUKTORISERAD AVLYSSNING. Det framgick inte vilka konsekvenser “normala fall av oauktoriserad avlyssning” fick, men jag har liksom inte hört om några livstidsstraff för det.

  Upptäcktsrisken (den upplevda, inte den verkliga) spelar bara roll om man kan binda någon till det och straffrisken är avskräckande. Om man tittar på möjligheten att skaffa fram annat sekretessbelagt material så fungerar det ju inte avskräckningen så förfärligt bra på andra håll i samhället.

  Problemet är att kriminella fuskar. Som att de kanske inte ens försöker dyrka upp låset på framdörren.

 23. JörgenL says:

  Nu börjar det bli lite tydligare vart lagstiftningen kommer att leda.

  När det gäller TPB målet så kräver skivbolagen 625000/album, och då handlar det ändå bara om medhjälp.

  Såvitt jag kan se det så är väl den som faktiskt delar ut ett album hållande till större skada en den som förmedlar en länk?

  Ska vi alltså gissa på att det inom kort efter den aviserade lagstiftningen kommer att dyka upp hot om civilrättsliga stämmningar hemma hos tonårsföräldrar med skadeståndskrav i storleksordningen 1 miljon per album? Med erbjudande om att göra upp “i godo” för, ska vi gissa 20-30 tusen?

  Högt nog för att det ska vara en bättre affärside än att ge ut nya skivor, men lågt nog för att folk ska knyta näven i fickan och slanta upp pengarna även om de är oskyldiga, hellre än att riskera villan för att ta strid för sin rätt.

  Fattar Ask & c/o att det är det här lagstiftningen kommer att resultera i, eller är de så rent ut sagt korkade att de tror att mediaindustrin tänker använda detta till att skicka vänliga brev och be folk att sluta fildela?

Leave a Reply

Your email address will not be published.