Socialdemokratiska lögner om tullen

(Insändare publicerad i Skånska Dagbladet 22/2.)

Det var med stor förvåning som jag läste sju socialdemokraters debattartikel om tullen i SkD den 18 februari. Eftersom jag är föräldraledig från riksdagsuppdraget så hade jag tänkt lägga politiken till sidan under våren, men nu när barnen somnat för kvällen så kan jag inte låta bli att skriva några rader i alla fall.

Jag och Centerpartiet i Skåne är oroade av den interna rapport ”Budget i balans” som tagits fram av Tullverket och som föreslår att Trelleborg ska bli utan fast tullbemanning. Vi menar att det behövs en ordentlig tullkontroll vid hamnen i Trelleborg för att inte minst narkotikan ska kunna stoppas vid gränsen. Det är precis som de socialdemokratiska skribenterna skriver den självständiga myndigheten Tullverket som tagit fram förslaget, men efter det hävdar socialdemokraterna att den borgerliga regeringen dragit in ett anslag med 25 mkr och därför är skyldiga till rapportens förslag.

Hur mycket får man vrida på sanningen utan att ljuga? En fråga man måste ställa sig allt för ofta när man följer den socialdemokratiska oppositionspolitiken i riksdagen. Sanningen är att ett tillfälligt anslag på 25 mkr som fanns 2006, men också 2007 i den borgerliga regeringens första budget, försvinner i år 2008. Men samtidigt ”glömmer” socialdemokraterna att skriva att den borgerliga regeringen höjde tullens anslag från 1 380 mkr 2006 när socialdemokraterna hade regeringsmakten, till 1 473 mkr 2007 när alliansen tagit över. Vi ökade alltså anslaget med nästan 100 miljoner kronor i vår första budget. Vidare ”glömmer” de att skriva att tullens personkontrollerande uppgifter minskar genom att Estland, Lettland, Litauen och Polen nu är medlemmar i Schengen.

Till och med tullarnas fackliga organisation har förstått att förslaget om neddragning i bl.a. Trelleborg inte beror på besparingar från regeringens sida. ”Det är med bestörtning TULL-KUST konstaterar att Tullverket trots ett ökat budgetanslag i en rapport föreslår stora neddragningar i verksamheten.” Så sa TULL-KUST:s ordförande Björn Hartvigsson när förslaget kom, och jag kan bara hålla med.

Johan Linander, Stora Rödde
Föräldraledig riksdagsledamot

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

2 Responses to Socialdemokratiska lögner om tullen

  1. Hej! Jag har som sagt en lite annan åsikt i den här frågan, som man kan läsa på http://www.maltelewan.com/blog/2008/03/trelleborg-utan-fast-tullbemanning.html .

  2. site admin says:

    I den frågan är vi verkligen inte överens. Jag tycker definitivt inte att vi ska ha öppna gränser för narkotika, vapen, utrotningshotade djur m.m. Så länge som det finns införselgränser för alkohol så behöver även det kontrolleras. Däremot ska det inte finnas personkontroll, de personer som finns inom Schengen ska också kunna röra sig fritt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.