Ny opinionsundersökning

Efter varje opinionsundersökning måste tidningarnas rubrikmakare hitta något intressant och den här gången var det tydligen svårt. Sifos augustiundersökning gav spridda skurar. Först när jag läste om undersökningen på text-tv var rubriken ungefär: “Kd kraftigt framåt i ny undersökning”, sedan blev det “Sd närmar sig riksdagsspärren” och läser man Svd.se är rubriken: “Alliansen tar in på vänsterblocket”.

Man skulle kunna tro att det hänt mycket intressant i den här undersökningen, men sanningen är snarare att det inte hänt något speciellt. Visst har Kristdemokraterna tagit ett ordentligt kliv uppåt över 4 %-spärren, Sverigedemokraterna ökar med låga 0,3 % och är nu bara 0,3 % från spärren, och alliansen har tagit in lite drygt 2 % på vänstersidan, men inget är väl så spännande att det är värt att varken bli glad eller nervös över.

Just nu verkar det som om alla väntar på att något skulle hända, men som jag ser det så följer opinionen sin normala gång. Kristdemokraterna fick uppmärksamhet vid sitt riksting, även om det inte var enbart positivt så påminns väljarna om varför de tidigare röstade på kd och när Sifo ringer upp några dagar senare så blir svaret åter kd. Sverigedemokraterna fick uppmärksamhet i samband med misshandeln av SD Ungdoms ordförandes sambo i slutet av perioden då Sifo ringde runt, och den lilla extra uppmärksamheten kan säkert ha gett den lilla uppgången på 0,3 %.

Mona Sahlin fick ett ordentligt ryck uppåt i samband med att hon blev vald till partiordförande, men sedan har hon varit osynlig och opinionen faller tillbaka till ett mer “normalt” läge. Inget konstigt alls. Fredrik Reinfeldt har hållit en alltför låg profil och moderaterna tappar lite varje mätning.

För Centerpartiets del så går vi och väntar på ett ryck uppåt, men ärligt talat så har vi inte gjort så mycket för att få det där rycket. Centerpartiet har inte synts så mycket i media som vi skulle behöva. Men när septemberundersökningarna presenterats så har vi nyligen haft riksstämma med förhoppningsvis mycket uppmärksamhet, så då skulle jag tro att vi klättrar uppåt något snäpp. Även folkpartiet har sitt landsmöte i september (6-9/9 i Västerås) och då väljs Jan Björklund till ny partiordförande. Lita på att folkpartiet kommer att se ett märkbart ryck i opinionen efter den uppmärksamheten.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ny opinionsundersökning

 1. JörgenL says:

  Jag antar att du vet vad jag tycker ni ska föreslå för att få lite mediatäckning… 🙂

 2. site admin says:

  Kan ana det…

  Jag går och hoppas på att EG-domstolen ska komma fram till rätt beslut i frågan om upphovsrättsinnehavaras möjlighet att få ut identitet bakom IP-adresser. Skulle åtminstone vara en positiv nyhet att presentera på området.

  (Du “R” som skrev en lång kommentar om en muslimsk skola, skriv gärna kommentarer på det som mina inlägg handlar om istället. Kommentarfunktionen är inte till för att göra långa utläggningar om något helt annat. Jag hade inte plockat bort din kommentar enbart av den anledningen, men eftersom du hävdade att en namngiven person hade terrorismkopplingar så var jag tvungen att radera kommentaren.)

 3. R says:

  Jag förstår inte det juridiska. Att ha anknytning till personer som är terroristfinansiärer eller tillhör ett sådant nätverk är inte brottsligt. Det kan föranleda att man blir intagen till förhör som vittne, men det är inte brottsligt.

  Du borde ha skrivit att kommentaren var intressant och sedan lämnat informationen vidare. Nu när du tagit bort kommentaren vet jag att du är helt ointresserad av att bekämpa sådant, trots att du sitter i justitieutskottet. Det betyder att du släpper fältet fritt för farliga aktiviteter. Ingen idé att rösta på dig.

 4. z999 says:

  Du skriver om varför olika uppgångar och nedgångar sker och sedan “inget konstigt med det”. För dig som politiker kanske det är naturligt men jag tycker att det är mycket märkligt i alla fall. Det handlar ju om att välja för att man antingen vill förändra eller bevara nåt.

  Omval i kommunerna i och med att sverigedemokraterna kommer in beror på att de sju riksdagspartierna inte vill ha någon dialog/diskussion eller något som helst samarbete med sverigedemokraterna. Om det är jämt mellan blocken så ger det naturligtvis problem. Vårt demokratiska system förutsätter ju diskussioner och jämkningar.

  Det kan ju annars verka lite underligt att kommunisten (?) Lars Ohly +vänstern ses som ok av borgerliga folkvalda men inte sverigedemokraterna.

 5. site admin says:

  Resultat i enstaka opinionsundersökningar beror mer på vilka partier som haft mycket mediatid än att de tillfrågade gör väl genomtänkta analyser av vem de egentligen akulle rösta på. Det är i vart fall min erfarenhet och åtminstone en av anledningarna till opinionsinstituten räknar om på diverse sätt innan resultat av undersökningar presenteras. Säkert någon annan som i detalj kan beskriva hur det går till.

  För mig har rätten för kommuner att utlysa extraval absolut inget med sd att göra.

  R min blogg är inget utrymme för allmänt tyckande om vad som helst, och det har ingenting med att göra vad jag tycker i frågan. Jag har juridiskt ansvar för allt som står på bloggen.

 6. R says:

  Linander, då kan jag alltså räkna med att du för upp de saker som stod i kommentaren i riksdagen då? Där hör de nämligen hemma. Eller vågar du inte det?

 7. site admin says:

  Varför skulle jag inte våga tala om kopplingar mellan religiösa friskolor och religiös fanatism? Detta diskuteras redan. Du länkade själv till Uppdrag Granskning som gjort ett reportage på området.

  Redan idag ser Utbildningsdepartementet på frågan om religiösa friskolor. Det har ju inte minst blivit aktuellt efter Plymouthbrödernas tillstånd att starta en skola.

 8. R says:

  Skolverket har redan mörkat dessa kopplingar i sin utredning av Al-Salamskolan i Örebro. Skolan finns fortfarande kvar. Konstigt att ingen tidning vill skriva om hur länge dessa kopplingar mellan Malmö och Örebro pågått. Inte heller du, som tog bort kommentaren och nu säger att andra redan sköter diskussionen i Utbildningsdepartementet. Eftersom Skolverket är remissinstans, så är det oroväckande att du överlåter den diskussionen till en myndighet som mörkar.

 9. site admin says:

  Skolverket och Utbildningsdepartementet är knappast samma sak. Religiösa friskolor diskuteras politiskt, inte i någon myndighet. Det finns ingen rädsla och det finns ingen vilja att “mörka” varken från min sida eller från andra politiker. Min riksdagskollega som är ordförande för Riksdagens utbildningsutskott, Sofia Larsen, är för övrigt från Örebro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.