Hundägaren är problemet

Idag presenterade jordbruksminister Eskil Erlandsson “kamphundsförslaget” som ska lämnas till lagrådet för granskning. Det är glädjande att den linje jag propagerat för vunnit. Jag vet att det har funnits de som ropat högt efter ett kamphundsförbud, men Eskil och jordbruksdepartementet har kommit fram till det kloka ställningstagandet att det är hundägare som är problemet och inte kamphundar.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Hundägaren är problemet

 1. Mange says:

  Vilken megamiss, alltså!!! Synd att ni inte inser innan det händer för mycket olyckor att ni tar ett stort felaktigt beslut!!! Men det får väl framtiden visa. Hoppas bara inte alltför många blir alltör skadade under tiden…

 2. site admin says:

  Det kommer säkert att bli fler skadade av s.k. kamphundar, men det kommer alldeles säkert bli ännu fler skadade av Golden Retrievers (flest olyckor med skadade personer händer nämligen med just Golden Retrievers). Dags för förbud?

 3. site admin says:

  Mange, hur tycker du förresten att man skulle gjort med alla de hundar av raser som kallas kamphundar som aldrig någonsin skadat någon. Skjuta dem? Vilken kompensation skulle vara lagom till ägarna som får sina hundar tvångsavlivade?

 4. Mange says:

  Johan, minns du inte att vi hade ganska lång debatt här på din blogg för ett tag sedan om just detta? Allt jag skrev där gäller fortfarande. Orkar faktiskt inte ta det igen…förutom det dumma med Golden Retrivern – det sker ju naturligtvis mest olyckor med den hundrasen som är mest vanlig. Och – hur du än misslyckas med en hund, kan du ALDRIG få en vanlig hund att göra lika mycket skada som en kamphund, som är framavlad för detsamma.

  Till sist – vad föreslår du själv för kompensation till de vars barn blir lemlästade av en kamphund, eller ännu värre till de som mister sitt barn på grund av ett kamphunds-angrepp? Varför ska man alltid sätta offren i andra hand?

 5. site admin says:

  Du svarar inte på min fråga. Ska alla s.k. kamphundar, även de som aldrig någonsin skadat någon, skjutas? Vad jag vill ha sagt är att det inte är så lätt som du vill göra det till att stifta en sådan förbudslag. För mig är det fullkomligt förkastligt att besluta att fullt friska hundar ska skjutas, eller avlivas på annat sätt. Hur känns det för de personer som älskar sina hundar och som tvingas att avliva dem?

  Din motfråga haltar eftersom det redan finns sådana regler som du efterfrågar. Alla hundägare har strikt ansvar för sina hundar. Om nu någon skulle skadas av en “kamphund” så utdöms skadestånd på samma sätt som om personen skulle skadats av en Golden Retriever. Vad jag ville ha sagt med “det dumma med Golden Retrivern” är att ingen ska tro att kamphundar står för alla “hundangrepp” i det här landet, i själva verket är nio av tio anmälda “hundangreppsskador” av andra raser än kamphundar (kamphundarna står för 1 % av alla hundar i Sverige, så visst är de överrepresenterade).

  Men den lag som du efterfrågar och som skulle innebära avlivning av alla kamphundar skulle kräva nya regler för kompensation till ägarna. Eller du menar att de får skylla sig själva att de skaffade hund av fel ras och att de bara ska acceptera att staten beslutar att deras hund ska avlivas?

 6. Mange says:

  Ja, just så drastisk dristar jag mig till att vara när det gäller kamphundar. Det blir en övergångsperiod när vissa måste avlivas, men sedan löser man det lätt genom att inte föda upp fler. Som jag tidigare sagt anser jag det inte finnas någon som helst anledning att inneha en kamphund. Det samma säger jag angående alla andra vapen som dödar.

 7. Petboll says:

  Hoppas “mange” aldrig kommer till någon maktposition.
  Vore synd om en sådan RASist får utrota vissa raser..
  Blir det med Cyklon B då eller?
  /
  Amstaff.blogdog.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.