Tillbaka i tjänst

Nu är jag tillbaka. Det har varit 3,5 underbara månader som föräldraledig men ändå känns det bra att vara tillbaka. Nu väntar en mycket stressig tid fram till sommaren, maj är alltid en riksdagsmånad med hård belastning, men alla som vill kontakta mig i min egenskap som riksdagsledamot som inte gjort det tidigare pga föräldraledigheten är nu självklart välkomna att ringa eller maila.

Vi, jag och min fru, har nu också bestämt oss för hur vi ska fördela föräldraledigheten framöver. Sussi kommer att vara ledig till och med januari nästa år och därefter kommer jag att vara hemma hos våra tjejer till och med juni. Även om vi inte kommer att vara hemma precis lika länge så kommer vi att fördela föräldrapenningdagarna exakt lika. Känns bra att leva som man lär. Även om jag inte förespråkar någon delad föräldaledighet som tvingar föräldrarna att vara hemma lika länge, så tycker jag givetvis det är bra när papporna tar sitt fulla ansvar.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Tillbaka i tjänst

 1. Ola says:

  Varför anser du att föräldraförsäkringen ska vara “kollektivistisk” i sin utformning, som den är idag, och inte individuell, vilket känns mer naturligt på många sätt. Vi har ju innt längre någon sambeskattning mellan makar, som det var en gång i forntiden, och jag och min bror kunde inte skriva våra tentor tillsammans och dela på resultatet.

  Ett steg i rätt riktning är ju att ta upp den Isländska varianten där 1/3 av dagarna tillhör mamman, 1/3 tillhör pappan och dessa kan inte lämnas över till den andra, och 1/3 kan föräldrarna dela upp mellan sig som de önskar. Minskad valfrihet, ja, men försäkringar ska väl ändå vara individuella i Alliansens Sverige. Det ska väl inte va så svårt att få med Alliansvännerna på. Det är väl ingen av dom andra som skulle ha något problem med att skippa ett kollektivistisk system?

 2. Björn says:

  Välkommen tillbaka! 🙂

 3. site admin says:

  Jag är övertygad om att föräldrarna själva vet bättre än några riksdagspolitiker hur föräldraledigheten ska fördelas. Alla familjer ser inte likadana ut och har inte samma förutsättningar. I vårt fall passar det att dela jämnt men jag känner en del familjer där det varit helt omöjligt för den ena föräldern att ta ut halva ledigheten, det gäller inte minst egenföretagare. En stelbent kvotering skulle i de familjerna enbart innebära att barnen får vara hemma kortare tid med föräldraledig förälder.

 4. Leffe says:

  Det handlar väl inte enbart om att papporna ska ta sitt ansvar, utan att vi också ska få ta del av förmånen att få vara med våra barn på heltid under en period, något som vi betalar mycket skatt för att möjliggöra (i snitt mer än kvinnorna) samtidigt som mammorna tar sitt försörjningsansvar genom att arbeta?

 5. Leffe says:

  Just ja, nu när du är tillbaka i tjänst, kan du inte berätta lite här i bloggen om skillnaderna mellan att vara riksdagsman nu jämfört med tiden i opposition?

  Är det mer eller mindre givande nu?
  Relationen till (s) – är den annorlunda?
  Hade du en “friare” roll i opposition?
  Får ni löpande info från regeringen, eller är det ni som matar regeringen med idéer, uppslag och argument?
  Etc etc

 6. site admin says:

  Leffe du har givetvis helt rätt i att vi pappor inte ska se det som ett lagligt tvång utan som en underbar möjlighet.

  Återkommer till din andra kommentar/önskemål senare när jag har mer tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.