Veckans klipp på Coop Forum

Jag skriver inte detta för att jag tror att Coop Forum är sämre än ICA, Willys, Netto eller någon annan mataffär, men jag blev så upprörd när jag var och handlade tidigare idag att jag måste skriva om det i alla fall.

Det är sällan som jag har gott om tid när jag är och handlar, men idag hade jag faktiskt det, och det var tur det. Det var en stor annons om “Veckans klipp” på benfri kotlett och ekonomisk som jag är så tänkte jag köpa de max två paket/hushåll som man fick köpa. Jag plockade upp en paket på 1 270 gram och en på lite över 1 kg. Jag kände direkt att 1 kg-paketen vägde mer än den som var märkt med 1 270 gram. Jag gick bort till grönsaksavdelningen och vägde paketet, 796 gram. Nästan ett halvt kilo fel.

Jag gick tillbaka till köttavdelningen och frågade vem som var ansvarig för köttet. Tjejen som jag träffade sa att hon kunde svara om jag hade någon fråga. Jag berättade att jag hade kontrollvägt köttet och den som var märkt med 1 270 gram bara vägde 796 gram. Hon blev lite skärrad och försökte förklara det med att paketen var färdigmärkta när de kom till butiken. Det bryr jag mig inte om, jag vill inte bli lurad i alla fall. Jag kunde inte göra så mycket mer men sa tydligt att jag tyckte de skulle ta ut alla paketen med benfri kotlett för kontrollvägning för att inte kunderna ska bli lurade. Hon höll med.

Jag gick en runda till i affären och köpte bland annat en ny utomhustermometer. Den första jag fick tag i kunde bara mäta minus 20 grader. Snacka om tillverkning i något land som inte har svenskt klimat. Men sedan hittade jag en bättre som dessutom var på extrapris. När jag egentligen var klar så gick jag tillbaka till köttavdelningen för att kolla om de tagit ut köttet som jag klagat på. Men inte alls, det låg kvar och hur många som handlat och blivit lurade är det ingen som vet. Riktigt dåligt.

När jag hade betalt och packat ner varorna så tittade jag ovanligt noga på kvittot (i själva verket brukar jag inte alls titta, men idag hade jag tid och var ovanligt misstänksam mot allt). Tror ni inte att de slagit in ordinarie pris på min utomhustermometer och jag hade fått betala 50 kr för mycket. Jag sa till direkt i kassan, men då kunde han inte ge mig en 50-lapp tillbaka utan då var jag tvungen till att ställa mig i en ny kö till någon slags “klagoavdelning”.

Illa, illa. Ni förstår säkert att jag inte var speciellt positivt inställd till Coop Forum när jag lämnade affären.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Veckans klipp på Coop Forum

 1. Det påminner om Oline Stigs berättelse i Sydsvenskan:

  “Jag kan tala om en sak. Jag har fördomar mot Malmöbor. I alla fall mot den äldre generationen. Jag bodde ett år i Malmö och har Personlig Erfarenhet. Här är två exempel på den malmöitiska folksjälen som jag brukar berätta för förtjusta stockholmare. Ett. […]

  Två. Jag hittar en grönstrimmig Herrgårdsost i Konsums ostdisk och går, som en god medborgare, för att meddela personalen att osten är möglig.

  ‘Ente alla väll’, fräser affärsbiträdet.”

  Jag tycker vi saknar arbetsetik. Förr i tiden sa de i alla fall att det var en del av det “japanska undret”: alla är lika stolta över sitt arbete och nitiska i det, från städare till överchef. Vi borde ha mer av det här.

  Men jag tror definitivt att arbetsgivarna mycket är skulden här. Lunds kommun behandlar t ex vårdare styvmoderligt (ingen flextid t ex, även när det skulle gå; vårdare anses inte heller behöva en kommmunal e-mailadress eller tillgång till dokument på det interna nätverket) och därmed känner man att man inte behöver ta samma ansvar – för Någon Annan ska ju göra det. Det blir också en tro på överhet.

  I centerpartiet har vi alla fall inskrivet idéer om den i praktiken lite mer vuxne läraren i vårt kommunala valprogram för skolan i Lund. Flextid är en idé.

 2. Mange says:

  Trevlig anekdot från en tråkig vardags-situation. Jag har en annan berättelse, när vi ändå talar om arbetsetik:

  Det var en gång en man som talade till folket i TV. Vill minnas att det var i ett ganska viktigt tal. Kanske var det i slutskedet på en valkampanj. Mannen i rutan lovade visst alla svenska medborgare att man ABSOLUT inte hade för avsikt att sälja ut våra stora akutsjukhus till privata intressen. Med facit i hand kan dessa medborgare konstatera att han nog inte riktigt höll sig till sanningen…en felmärkning kanske man kan kalla det…

  Kunde inte låta bli att tänka på just denna historia när jag läste din, ack så upprörande, men kanske aningen mindre betydande berättelse.

  Tänk att ödet drabbar så urskiljningslöst…och att arbetsetiken verkar lika avlägsen hos en topp-politiker som hos en stackars charkuterist på Coop…

 3. site admin says:

  Jaha, och vem säljer ut landets “stora akutsjukhus till privata intressen”?

  Men om du talar om att stopplagen tas bort så är det självklart om man tror på det grundlagsskyddade kommunala självstyret. Ingen kan väl påstå att Reinfeldt eller någon annan politiker någonsin sagt att vi skulle låta den stopplag vara kvar som vi kritiserat så hårt.

  Din version låter väldigt mycket som sossarnas, och sossarnas beskrivning av alliansens politik stämmer förvånandsvärt sällan med sanningen.

  Och talar vi om att låta fler aktörer än landstingen bedriva sjukvård så tycker jag att det är lika självklart. Fråga socialdemokraterna i Skåne. Simrishamns sjukhus upphandlades och las ut på entreprenad under den borgerliga ledningen 1998-2002. När det var dags för ny upphandling under den gångna mandatperioden 02-06, när socialdemokraterna satt vid makten i Region Skåne, så valde sossarna att fortsätta med entreprenad. Varför? Jo, för att människorna på Österlen är så otroligt mycket mer nöjda med sjukhuset idag än när det drevs av landstinget.

  Och försök inte göra sken av att jag skyller på tjejen i affären. Hade hon känt att hon hade befogenheten att plocka bort köttet så hade hon gjort det. Problemet är självklart på en högre nivå inom företaget.

 4. Mange says:

  Tjena Johan!

  För det första tycker jag som du att man absolut kan och bör släppa in andra aktörer än landstinget för att bedriva sjukvård. Definitivt. Men absolut inte akutsjukhusen, och det lovade faktiskt Reinfeldt att man inte skulle göra. Nog är det väl på gång och att så ska bli fallet med Karolinska, eller??

  För det andra är jag inte sosse. Har aldrig varit och kommer nog aldrig att bli det heller. Särskilt inte nu när man förmodligen väljer Sahlin som partiledare.

  För det tredje tycker jag nog fortfarande att du lät en aning bitter och sur mot tjejen på Coop(och inte på hennes överordnade). Därmed inte sagt att du inte har rätt, men det är ju onekligen väldigt intressant att jämföra det med ett exempel i en betydligt högre division. Eller?? För visst måste du hålla med om att det inte riktigt hålls vad det lovades i valrörelsen??

 5. site admin says:

  Simrishamns sjukhus är inget stort sjukhus, men de har viss akutmottagning, sk närakut. Det fungerar hur bra som helst. Under förra borgerliga ledningen i Region Skåne, 1998-2002, så hade vi också både Helsingborgs lasarett och Ängelholms sjukhus på sk intraprenad. De var alltså i självstyrande bolag, men ägda av Region Skåne. Helsingborgs lasarett är stort även om det inte är något universitetssjukhus, men det fungerade bra.

  Om KS ska upphandlas på entreprenad vet jag inte. Det är Stockholms läns landsting som bestämmer det och inte vi i riksdagen. Om SLL tänker göra det så har de tagit på sig ett svårt uppdrag, men om de lyckas så tror jag att både patienter och skattebetalare kan vara nöjda.

  Beklagar om det kunde uppfattas som att jag klagade på någon enskild på Coop. Jag uppfattade tjejen som att hon höll med mig om att de borde plocka ut köttet för att inte några kunder skulle bli lurade, men jag tror att problemet var att hon inte hade befogenheten att göra det.

  Jag tycker inte att vi i Centerpartiet brutit några vallöften och jag tycker inte heller att något brutits av det som alliansen skrev i valplattformen och liknande dokument. Det är relativt ofta som media försöker hitta valsvek, men det handlar oftast om tolkningar. Det är snarast sällsynt med tydliga valsvek. Annika Billström och trängselskatten är självklart ett lysande undantag.

 6. Mange says:

  Håller absolut med dig om medias hantering av politiken. De skriver väl mest det som de tycker/tror kanske kan uppröra medborgarna. Inte så mycket av den gamla klassiska vidarebefodringen av fakta. Kanske är det den nya melodin, som klingar fint i samklang med dagens dokusåpa-mentalitet…

  Är väldigt glad att Billström bröt det nämnda vallöftet, by the way…

Leave a Reply

Your email address will not be published.