Självklart utnyttjar oppositionen situationen

För några dagar sedan publicerades en Sifo-undersökning som visade vilket stöd alliansregeringens olika statsråd har. Reinfeldt och Carl Bildt hamnade i topp med 3,4 och totalt sett har den nya regeringen betydligt högre betyg än vad Göran Perssons hade. Att Carl Bildt har högt betyg förvånar nog ingen och lika självklart är det att oppositionen nu försöker utnyttja Vostok Nafta-affären för att sänka hans popularitet. Vi hade samma strategi mot Bodström. Han var s-regeringens klart populäraste minister, och hade till och med högre betyg än vad Reinfeldt och Bildt nu har, och det var viktigt för oss att inför valet 2006 få ner hans popularitet. Jag vill inte påstå att vi lyckades, utan han lyckades nog mest själv med hjälp av det ena integritetskränkande förslaget efter det andra. Men självklart gjorde jag vad jag kunde för att hjälpa till.

Ulrica Messing påstår, utan att säga det, att Carl Bildt lovat Vostok Nafta hemliga motprestationer och kräver garantier från Reinfeldt att så inte är fallet. Miljöpartiet påstår, utan att säga det, att Bildt blivit mutad och anmäler honom till riksenheten mot korruption. (Riksenheten mot korruption är en enhet under Åklagarmyndigheten och vad jag förstår går det inte att anmäla direkt dit, utan vill miljöpartiet att enheten ska göra en utredning så får det gå den vanliga vägen genom en polisanmälan, men jag är inte helt säker.)

Jag tycker att det är bra om hela affären utreds så att Carl Bildt kan bli rentvådd från den svartmålning som pågår. Och helt ärligt, vem skulle sagt nej till att helt lagligt få behålla sina optioner och tjäna nästan 5 mkr? Dessutom är det löjligt att göra sken av att det skulle finnas några löften om motprestationer. Möjligtvis skulle oppositionen kunna ifrågasätta om Carl Bildt kan vara objektiv i frågor kring Vostok Nafta/Gazprom eftersom att han suttit i dess styrelse och med all sannolikhet är mycket positiv till företaget just av den anledningen, men att bibehållandet av optionerna skulle ändra på hans sedan tidigare positiva bild av företaget är inte logiskt. Att han dessutom känner de som leder Vostok Nafta skulle kunna påverka hans objektivitet, men det är inte lika intressant att rikta in sig på varken för oppositionen eller för media.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Självklart utnyttjar oppositionen situationen

 1. Hej!

  Kan ju bara hålla med dig. Det intressanta är om han skall få sina miljoner eller inte. En fråga att loda lite djupare i är ju om det kanske var så att herr Bildt var tvungen att kliva ur alla sina internationella styrelser för att ha möjlighet att bedriva ett trovärdigt ministerarbete, svar ja. Det har han också tydligt gjort.

  Jag blir bara illamående av bristen på seriositet hos oppositionen iden här frågan. Sen om det kommer stå “Bildt 5 miljoner rikare” på nån första sida. Då rubbas mitt förtroende för media också rejält.

  Här är ett inlägg i samma ämne som kompleterar ditt.
  Peter Dunder – Höna av en fjäder

 2. site admin says:

  Svenska Dagbladet tyckte tydligen det var intressant att jag ärligt säger att vi skulle utnyttjat motsvarande situation på samma sätt för att göra det till en politisk affär om det varit en socialdemokratisk minister. Detta säger jag givetvis inte för att försvara sossarna utan för att få ut bilden av att det är ett politiskt spel som Messing och miljöpartiet håller på med.

Leave a Reply

Your email address will not be published.