”Vilka idrottsevenemang prioriterar regeringen?”

Johan Linander (c) riksdagsledamot, om regeringens nej till friidrotts-VM:

Centerpartiet vill ha en aktiv idrottspolitik. I det ligger viljan att satsa på stora internationella evenemang, så som VM och OS. I regeringsförklaringen framgick också att Alliansregeringen har för avsikt att verka för att Sverige ska få stå värd för fler stora internationella idrottsevenemang.

Den första december ska ansökan om att arrangera friidrotts-VM 2011 eller 2013 vara inlämnad. Något som Göteborgs stad och Svenska Friidrottsförbundet var beredda att göra. Att regeringen säger nej till att vara medfinansiär innebär att det blir omöjligt att arrangera mästerskapen i Sverige.

– Frågan är på vilket sätt regeringen konkret kommer att arbeta för att uppnå målet om att Sverige ska stå värd för fler internationella idrottsevenemang med bakgrund av detta beslut, säger Johan Linander riksdagsledamot för Centerpartiet.

Johan Linander kommer därför att lyfta frågan på Centerpartiets riksdagsgrupp idag, tisdag eftermiddag.

This entry was posted in Pressmeddelanden. Bookmark the permalink.

4 Responses to ”Vilka idrottsevenemang prioriterar regeringen?”

 1. Björn says:

  Jag vet inte riktigt om jag håller med om att staten skulle vara med och sponsra en tävling med 200 mkr, eller mera. Orsaken till detta är:

  1) Vilken tävling som helst når en begränsad del av befolkningen via intresset – och om intresset skulle styra tilldelningen av resurser så skulle det vara mera befogat att sponsra tävlingar i dataspel eftersom 90 procent av befolkningen spelar dataspel i olika former medan kanske bara 30 procent av befolkningen är intresserad av friidrott.

  2) Som marknadsföringsåtgärd kan man nå en större nytta genom andra verkningsmedel än tevesänd friidrott genom riktade kampanjer i press i de länder man vill nå en publik, snarare än att hoppas på att många av den tredjedel av befolningen i de länderna som kan tänkas vilja titta på friidrotts-vm från Sverige skulle komma hit.

  Bara i ljuset av marknadsföringsvärdet på de satsade miljonerna blir det motiverat att ha ett friidrotts-vm, och om man ser till ränta på det satsade kapitalet skulle jag kunna organisera en betydligt mycket mera effektiv kampanj mot rika länder med många resvilliga turister.

 2. site admin says:

  Om ett friidrotts-VM beräknas ge en miljard i ökade skatteintäkter så borde det inte vara så svårt att säga ja. Självklart kan inte regeringen räkna in en sådan ökning i budgeten, så de 200 mkr måste tas som en kostnad, men oavsett så borde blicken höjas något. Har svårt att tro att en dataspelstävling skulle dra lika stor internationell publik till Sverige…:-)

  I sak har jag tagit upp frågan på riksdagsgruppen idag. Jag fick en positiv respons och vi ska nu försöka lyfta upp frågan till regeringen igen.

  Jag fick dock också höra att friidrottsförbundet inte gjort sin ansökan till regeringen som är brukligt. Normalt ansöks om ett garantibelopp, dvs att staten ska stå för en förlust upp till ett visst belopp, men den här gången ansökte friidrottsförbundet om 200 mkr i rena pengar. Det förstår jag att regeringen har svårare att bifalla. Om en sådan summa skulle satsas så måste staten också få inflytande och bli medarrangör, men det var nog inte friidrottsförbundets tanke.

 3. Björn says:

  Ställer svenska staten upp med 200 mkr till en dataspelstävling så skulle jag nog visa dig att utfallet kan bli väl så lukrativt – med tanke på alla företag som vill vara med och “vinna” de dataspelsintresserade. 🙂

  Poängen är bara att dataspel inte ses på som sunt och uppbyggeligt, medan friidrott gör det av tradition. Att sedan dataspel kan vara en betydligt större intellektuell utmaning än vad idrott är en fysisk utmaning, är en poäng som inte brukar gå hem riktigt. Idrottsintresserade offentliga företrädare brukar bara fnysa åt detta. 😉

  Så därför har vi en seriös debatt om “oj vad trångsynt regeringen är som inte ger 200 mkr till friidrotts-vm” medan en begäran om detsamma till ett dataspels-vm bara skulle fnysas åt. Möjligtvis skulle det generera artiklar i Aftonbladet om att uppmuntra datorspelsberoende.

  Och det behöver ju inte vara just dataspel. Det kan vara en oktoberfest för Stockholm (nej, inte Vattenfestivalen II), det kan vara vad som helst som traditionellt inte ses på som sunt och uppbyggeligt för kropp och själ.

 4. site admin says:

  Tja, du kan ha vissa poäng. Men jag hävdar nog ändå att ett friidrotts-VM eller för den delen OS till Sverige skulle ge mångfalt mycket mer publicitet, besökare och dessutom uppskattas av en större del av svenska folket. Även om många spelar dataspel någon gång ibland så är det ytterst få som besöker en sådan tävling, och för den delen betalar upp emot tusenlappen för att vara åskådare under en dag. Tror också att TV-rättigheterna inte kommer att bli riktigt lika lukrativa och reklamplatserna på “arenan” blir nog inte heller riktigt lika dyra…

Leave a Reply

Your email address will not be published.