Vilket skitsnack av Monica Green (s)!

Vid riksdagens frågestund i torsdags så ställde socialdemokraten Monica Green en oerhört oförskämd fråga till statsrådet Mats Odell (kd). Det var inte en politisk fråga utan enbart ett sätt att kasta skit på honom. Jag blev upprörd när jag hörde frågan och blev för det första lite förvånad över att talmannen godkände frågan och för det andra förvånad över att Odell svarade henne. Det hade varit ett bättre alternativ av Odell att inte svara istället för att svara när han var upprörd. Att låta ilskan styra var orutinerat av den annars rutinerade ministern.

Jag blev onekligen chockad när jag läste följande artikel i DN.

Monica Green har skrivit till talmannen och beklagar sig över att Mats Odell svarade på hennes otrevliga fråga på ett otrevligt sätt. Vad hade hon förväntat sig? Men det värsta av allt är att Monica Green försöker få det till att Mats Odell besvarat henne som han gjorde för att hon är kvinna och talar dialekt. Va? Lägg av. Så löjligt. Han hade svarat precis lika otrevligt även om det varit en man från Stockholm som ställt en så oförskämd fråga. Var fick hon förresten “han är arrogant för att jag talar dialekt” ifrån?

Sådana som Monica Green förstör för jämställdheten när hon försöker använda “han använder manliga härskartekniker mot mig” enbart i syfte att svartmåla någon man som hon inte tycker om. Då blir det fler som inte tar verklig kritik mot manliga härskartekniker på allvar.

Klarar inte Monica Green av att ta dumma, oförskämda och arroganta svar så får hon låta bli att ställa dumma, oförskämda och arroganta frågor. Så enkelt är det.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vilket skitsnack av Monica Green (s)!

 1. Sydsvenskan tycks delvis hålla med Green. Men de försöker ju alltid hitta åsikter som kan uppfattas som politiskt korrekta. Jag har kollat på Riksdagens hemsida för att hitta protokollet men hittills gått bet…

 2. site admin says:

  Sydsvenskan har rätt i att Odell var “stursk” (inte ett ord jag använder dagligen), men de glömmer totalt bort frågeställarens mycket oförskämda frågor. Bara för att det är riksdagens frågestund så betyder det inte att riksdagsledamöter kan ställa vilka frågor de vill och förvänta sig att statsråden svarar snällt.

  Det hela handlar såklart om att socialdemokraterna inte accepterar den borgerliga politiken som innebär att vård kan ges minst lika bra om inte bättre i privat regi som i landstinget. Men att Mats Odell, som inte har ansvar för de frågorna i regeringen, skulle vara med på regeringssammanträdena och rösta på ett visst sätt bara för att han är delägare i ett vårdföretag som hans föräldrar startade för länge sedan är absurt och löjligt.

  Här är hela diskussionen:

  “Anf. 91 MONICA GREEN (s):

  Herr talman! Jag har en fråga till Mats Odell.
  Det gäller en fråga till kommunministern. Jag undrar om man kan lita på kommunministern. Jag tycker att man får olika bud från Mats Odell, bland annat när det gäller frågan hur han hanterar lämpligheten av egna ekonomiska intressen samtidigt som man ska sälja ut vården, som Mats Odell och den borgerliga regeringen aviserat.

  För några veckor sedan påstod Mats Odell att det gjorts en utredning och att han inte alls var jävig när han ska sälja ut sjukvården. Enligt TV 4-nyheterna var utredningen hemligstämplad och gick inte att få ut. I dag kan vi ta del av medierna och se att Mats Odell erkänner att någon utredning aldrig funnits.

  Kan man lita på någon i den borgerliga regeringen? Kan man lita på Mats Odell i frågan?

  Anf. 92 Statsrådet MATS ODELL (kd):

  Herr talman! Det är alltid bra om man bygger sina frågor på fakta. Det föreligger tydligen ett missförstånd från Monica Greens sida. Det finns inga planer på att jag ska ha något som helst ansvar när det gäller att sälja vårdföretag.

  Anf. 93 MONICA GREEN (s):

  Herr talman! Med det svaret blir man ännu mer orolig för att Mats Odell ska sälja ut sjukvården, privatisera sjukvården. Att han har egna ekonomiska intressen inom vårdföretag verkar han ta mycket lätt på. Med den nonchalansen i svaret känns det än mer otryggt.

  Han har ena stunden sagt att det finns en utredning på departementet men att den är hemligstämplad. Några veckor senare säger han att det aldrig har funnits någon utredning. Det är mycket allvarligt. Man kan inte lita på kommunministern i det fallet. Jag undrar om vi kan göra det fortsättningsvis också, särskilt när han ger så nonchalanta svar till mig.

  Anf. 94 Statsrådet MATS ODELL (kd):

  Herr talman! Jag vet inte vilka gränsvärden Monica Green har för nonchalans, men jag kan upprepa mitt svar. Jag har inte något som helst ansvar i regeringen eller i något landsting eller i någon region för att sälja sjukvårdsföretag. Är det uppfattat?

  Anf. 95 MONICA GREEN (s):

  Herr talman! Jag tycker att det är allvarligt att kommunministern väljer att fortsätta att missförstå. Han säger att det är missförstånd. Han säger att det har varit en utredning som har varit hemligstämplad om att han inte är jävig. I dagens tidningar kan man läsa att det egentligen inte funnits någon utredning. Det är allvarligt att man inte kan lita på Mats Odell i frågorna.

  Anf. 96 Statsrådet MATS ODELL (kd):

  Herr talman! Jag kommer uppenbarligen inte längre med Monica Green. Hon nöjer sig inte med svaret att jag inte har någonting med utförsäljning av vårdföretag att göra.

  Den utredning som Monica Green talar om är den där jag bad juristerna på Finansdepartementet att undersöka huruvida jag kan vara kvar som delägare i ett familjeföretag som mina föräldrar startade för 50 år sedan. Svaret på det var att det inte finns någon generell jävsituation.

  Däremot kommer jag att inför varje ärende, liksom varje statsråd som äger aktier eller annat, tillsammans med juristerna granska om jag kan delta i ärendet. Det sker fortlöpande.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.