Middag hos ambassadøren

Nu har jag varit på middag hos Sveriges ambassadør i Køpenhamn. Det var fri sittning så jag satte mig vid samma bord som ambassadøren och vår nordiska samarbetsminister Cristina Husmark Pehrson. Man får ta de chanser som ges att påverka ministern och lyssna på ambassadøren.

Vi hann prata om ganska mycket under middagen, men framførallt handlade det såklart om nordiska frågor. Jag frågade bl.a. ambassadøren om han mærkt av den senste diskussionen kring sociala avgifter før grænsgångare.

(Det handar om att en dansk arbetsgivare som har anstællt en svensk betalar normalt danska sociala avgifter, men om svensken har några som helst extrainkomster i Sverige så tvingas den danska arbetsgivaren att betala svenska sociala avgifter før hela inkomsten.)

Ambassadørens svar var att det har påverkat och fler dansk arbetsgivare ær mer skeptiska till att anstælla svenskar. Mycket beklagligt eftersom vi har arbetsløshet i Skåne medan det finns arbetskraftsbrist i Køpenhamnsområdet.

Vår nordiska samarbetsminister satt och lyssnade både på frågan och svaret. Hon hade givetvis hørt om problemet tidigare, men det kan inte skada att uppmærksamma henne ytterligare på att vi verkligen behøver løsa problemet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Middag hos ambassadøren

 1. Hej Johan!
  Precis samma problem som finns i Öresundsregionen har vi i gränstrakterna mellan Jämtland och Tröndelag. I norska Lierne finns stort behov arbetskraft – och många från Hotagen i norra Krokom arbetar där. Men exempelvis Lierne bakeri har problem just med att företaget måste betala full svensk arbetsgivaravgift (32 procent) om arbetstagaren har inkomster även på svensk sida av gränsen – medan den norska, nedsatta, arbetsgivaravgiften är 5,2 procent. Och den gäller om arbetstagaren arbetar heltid och inte har inkomst i Sverige.
  Detta är självfallet ett stort problem som måste undanröjas snabbt. Utan den här typen av gränshinder finns det annars goda utvecklingsförutsättningar i den här glesbebyggda gränsregionen. (Särskilt om vi i Sverige lär av Norges framgångsrika distriktspolitik och geografiskt differentierar arbetsgivaravgifterna.)

  Med hälsning från ett vintrigt Rödön!

  Håkan

 2. site admin says:

  Hej Håkan, trevligt att høra ifrån dig. Det finns ett EU-direktiv om sociala avgifter om jag har hørt att några “skyller på”. Men det direktivet får enskilda lænder gøra undantag från, så det ær bara upp till Sverige, Norge, Danmark och Finland att ordna problemet.

 3. Hej igen!
  Erik Bartnes, senterpartist från Nord-Tröndelag (för övrigt far till statssekreteraren Inge Bartnes), arbetar med att försöka finna vägar för att undanröja bland annat detta gränshinder. Vad jag förstår har emellertid regeringarna hittills inte varit särskilt intresserade av att finna en lösning. Det måste vi få en ändring på!

  Håkan

 4. Johan!
  Glömde i förra meddelandet att hälsa från min fru, Maria Söderberg som blir kommunstyrelsens ordförande i Krokom från årsskiftet, att hon tycker att det är mycket bra att du arbetar för att få bort de här gränshindren. Krokom och Strömsunds kommuner samarbetar med Lierne och Röyrvik i GIM för att få till stånd en lösning.
  För Krokoms kommun är det oerhört viktigt att samarbetet över gränsen mot Lierne fungerar väl – och för att det ska bli så bra som möjligt är det viktigt att hinder av den här typen undanröjs.

  Håkan

Leave a Reply

Your email address will not be published.