Regionalisera SVT

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regionalisering av en av SVT:s två kanaler.

Motivering

Sveriges Television är landets viktigaste informationsspridare och påverkar det politiska beslutsfattandet mer än någon annan media. SVT styrs från Stockholm med ett huvudstadsperspektiv som tyvärr ger en snedvriden bild av Sverige. Sverige är så mycket mer än Sergels Torg och Riksdagshuset.

Det är en fara för förtroendet för public service om inte hela landet och hela landets befolkning har samma möjlighet att uppmärksammas. Redan idag är det många människor runt om i landet som är uppretade över den Stockholmsfixering som SVT sägs stå för. Den lokala Stockholmsdebatten i Stadshuset får utrymme som om det vore av riksintresse, medan Västra Götaland, Region Skåne och övriga landet i princip aldrig uppmärksammas förutom i de korta regionala sändningarna.

Det pågår en positiv regionaliseringsprocess i Sverige, även om den går alldeles för långsamt. Ett viktigt steg i denna regionalisering bör vara att göra statstelevisionens ena kanal regional. Låt utgångspunkten vara regionala sändningar och undantaget gemensamma nationella sändningar i en av SVT:s två kanaler. På det sättet kan vi få Public Service för hela Sverige.

This entry was posted in Riksdagsmotioner. Bookmark the permalink.

2 Responses to Regionalisera SVT

 1. Uno says:

  Vad har hänt med denna motion?
  Det är ju stor skandal att SVT använder sina medel på det sätt som görs. 55% av programmen skall göras utanför Stockholm!
  Då låter man ett Stockholmbolag (med manskap) åka ut och göra program utanför Stockholm. Det var väl inte tänkt så?
  Ett flagrant exempel är ju “Riket” som gjordes av Malmö TV i Polen av personal från Stockholm. Därigenom räknas detta program in i de 55%.
  Dessutom om något händer i Göteborg läser man upp nyheten och går ut och intervjuar människor i Stockholm vad de tycker om detta problem. Det finns massor av exempel på detta.

 2. site admin says:

  Motionen ligger i kulturutskottet och jag tror inte att den är behandlad ännu. Eftersom jag nu är föräldraledig så har jag lite sämre koll än vanligt på vad som händer i riksdagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.