F.d. kulturministrar protesterade.

Läste på text-tv att tre f.d. socialdemokratiska kulturministrar idag har protesterat mot den borgerliga regeringens förslag att återinföra inträde på alla statliga muséer för vuxna. Det var Marita Ulvskog, Leif Pagrotsky och Pär Nuder som stod utanför några muséer i Stockholm och Göteborg och delade ut flygblad mot alliansförslaget.

Jag hittar inte något om det på de stora tidningarnas nätsidor, och det kanske är lika bra för trion. Det känns aningen överdrivet att protestera mot ett förslag som är en återgång till den situation som fanns fram tills för mindre än två år sedan. Var det katastrof med inträde på muséerna för två år sedan? I så fall var det den dåvarande socialdemokratiska regeringen som var ansvarig för den katastrofen.

I sak så är tycker jag att det är helt rätt att återinföra en avgift på de 20 statliga muséer som nu haft fritt inträde sedan 1/1 2005. För det första är ingenting gratis, någon betalar, och finns det inget inträde så är det vi alla som betalar via skattsedeln. Jag tycker att barn och ungdomar ska få gå in gratis, men vuxna bör ha en mindre inträdesavgift. För det andra så var det orättvist att det i princip bara var Stockholmsmuséer som var avgiftsbefriade. 16 av de 20 muséer som är gratis ligger i Stockholm. Visst kommer det många från övriga Sverige och besöker Nationalmuseum m.m. Men helt klart gynnade fritt inträde-beslutet de som bor i Stockholm mest.

Detta har jag också skrivit om i en motion.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to F.d. kulturministrar protesterade.

 1. Kulturälskare says:

  hmmm…med alliansens löften om att ha 1000 kronor mer kvar av sin lön varje månad, kanske det skulle vara ok med att återinföra entréavgifter på muséerna, eftersom man då kanske skulle ha råd att betala. Nu är det ju så att det bara var ett luftslott med det löftet. Höjd avgift till a-kassan från 100 kr till 476 (för just kulturarbetare!!), slopad avdragsrätt för fackavgiften, kraftigt försämrade förhållanden vid sjukskrivning osv. gör ju att det hamnar på ett stort minus i plånboken istället, och si då har vi inte längre råd att gå på våra fantastiska muséer. Och nu talar jag alltså INTE om de som bor i dyra villor (som naturligtvis enligt den gamla klassiska högerpolitiken är de som verkligen tjänar på frysta taxeringsvärden och framtida borttagande av fastighetsskatten…), utan om de vanliga människorna med låg lön och hyresrätt, med en ekonomi så pressad att de faktiskt är mycket pengar med en hundring i månaden. Så att hmmm…det kanske ändå inte är en så dum idé att vi faktiskt delar lika på bördan som det hederliga skattesystemet ska symbolisera…eller?

 2. site admin says:

  Visst kan det finnas någon enstaka person som faktiskt hamnar på “minus” trots jobbavdraget, jag kan åtminstone inte svära på att det inte är så, men å andra sidan vet jag att de allra flesta får mer i plånboken med alliansens politik. Även om man går på något av de 20 statliga muséerna någon gång ibland.

  Skulle vara intressant att veta vilka personer som gått mer på muséerna efter fritt inträde-reformen. På något sätt misstänker jag att det inte är en majoritet av “de vanliga människorna med låg lön och hyresrätt, med en ekonomi så pressad att de faktiskt är mycket pengar med en hundring i månaden”.

 3. kulturälskare says:

  Intressant att du väljer ordvalet att “någon enstaka person” hamnar på minus. Detta symboliserar, tycker jag, den fantastiska övertro alliansen verkar ha till sin jobbpolitik. Ska bli mycket intressant att på lång sikt se om det verkligen blir några av de positiva effekter ni så hett förespråkar. Kan ju var värdefullt att då komma ihåg allt som sades i valrörelsen från alliansen…

  Det påvisar även er inställning till hur många människor som lever på existensminimum. Ni verkar hämta siffror från egna källor till det mesta ni refererar till. Och kom nu inte och säg att det är just de människorna ni tänker förbättra för med er politik. I Finland har man gjort nästan exakt det ni föreslår för att öka jobben. Det har nu visat sig att det nästan inte blev några nya jobb. Det som hände var(och det har många statsvetare redan sagt om era förslag) att de som redan har bra jobb fick högre löner istället. Alltså, situationen för de som jag syftade på i mitt förra inlägg, har ju bara förvärrats eftersom ni så kraftigt försämrat deras livlinor, plus att antalet låglönejobb möjligtvis ökat något. Detta sammantaget visar ju bara på att ni inte riktigt har koll på alla människors verklighet, utan enbart ser till de som redan har det ok.

  Sedan undrar jag om jag verkligen läste rätt i ditt inlägg om vilka som utnyttjat gratisinträdena. Hoppas att du inte menar det som det verkar, för annars har du en riktigt överlägsen syn på vilka som skulle tänkas vara intresserade av att ta del av våra olika kulturyttringar…och det kan du väl ändå inte ha…

Leave a Reply

Your email address will not be published.