Strömavbrott? Då slår vi sönder stan!

Man undrar hur grabbarna tänkte igår. Det blev strömavbrott i delar av Göteborg och då samlades stora ungdomsgäng som sedan slog sönder dagis, en bank, äldreboenden och flera skolor. Dessutom kastade de sten på poliserna som kom dit. Varför? Vad hade dagiset gjort? Vad hade barnen som inte har något dagis att gå till idag gjort?

Idioter är det första ord som dyker upp i mitt huvud. Samtidigt är det intressant att fundera på vilka mekanismer som sätter igång kravallerna. Det enkla svaret är att killarna kände att det totala mörkret skulle skydda dem från att bli upptäckta, men det är ju mer komplicerat än så. Även om det blir strömavbrott tänker jag aldrig på att slå sönder äldreboenden. Men varför finns den kopplingen hos de som igår kväll slog sönder ruta efter ruta?

Min enda tolkning är att de egentligen skulle vilja slå sönder dagis och skolor varje dag, men tog chansen just igår eftersom de trodde sig vara skyddade av mörkret. Varför det finns ett sådant hat mot samhället att man ger sig på kommunala byggnader är inte lätt att svara på. Och oavsett vad anledningen är så bör de dömas och tvingas betala för sin skadegörelse.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Strömavbrott? Då slår vi sönder stan!

 1. RJIH says:

  Då får du nog definiera hat närmare tycker jag.

  Jag kan tänka mig en viss frustration hos ungdomarna, inte nödvändigtvis direkt riktat mot omgivningen, utan även och/eller mest med sig själva.

  Tidsvis kan det vara svårt att bli av med denna känsla, och om då ett tillfälle ges där alla “spelregler” är glömda för ett ögonblick, och ett par personer kommer på den briljanta idén om att vandalisera, så kan säkert händelserna eskalera till bra mycket större proportioner än från början tänkt, i och med all hets, adrenalin, grupptryck och liknande som uppstår. Just going with the flow.

  Detta i alla fall om jag får lov att projicera mig själv för en stund. Jag skulle säkert kunna ta och likna det till varför många gärna upplever ett fyllerus. Dvs. en annan variant, om än en dålig sådan, för att komma undan sin egen skit.

 2. site admin says:

  Självklart spelar grupptrycket en stor roll, men frågan är varför några tror att “spelreglerna” ändras för att det är strömavbrott.

Leave a Reply

Your email address will not be published.