Nya kollegor i justitieutskottet

Nu börjar det bli klart vilka personer som ska sitta i vilka utskott. För egen del har jag såklart tittat lite extra på vem de nya kollegorna i justitieutskottet är.

“Min” nya utskottsordförande blir Thomas Bodström. Kanske inte så överraskande eftersom socialdemokraterna fick ordförandeskapet i JuU (principen har varit att allianspartierna tagit över de ordförandeskap som den gamla majoriteten hade och tvärtom). Vice ordförande blir Inger Davidsson (kd). När jag hörde att kd fått viceordförandeskapet så trodde jag att det skulle bli Peter Althin, men han får nöja sig med en ordinarieplats.

Mest överraskande var ändå att Johan Pehrson slutar helt i utskottet. Han har blivit gruppledare för folkpartiets riksdagsgrupp och kommer att sitta i socialutskottet istället för JuU. Cecilia Wigström från Göteborg tar folkpartiets enda ordinarie plats i JuU. Inte heller Torkild Strandberg (förmodligen KS-ordförande i Landskrona om några veckor och slutar då i riksdagen) eller Karin Granbom fortsätter i JuU.

För Vänsterpartiet tar Lena Olsson från Dalarna ordinarieplatsen. Hon är helt ny i riksdagen. Deras tidigare ledamot Rolf Olsson från Göteborg slutar i riksdagen. För Miljöpartiet är det Mehmet Kaplan som går direkt in i JuU istället för Leif Björnlod som åkte ut när mp inte fick något mandat i Värmland.

Vem som ska sitta i JuU för moderaterna och vilka de övriga socialdemokraterna är har jag inte hittat. Återkommer imorgon när utskotten är valda.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Nya kollegor i justitieutskottet

 1. Well says:

  Finns en del intern kritik mot Kaplan:
  http://konline.rfsl.se/o.o.i.s?id=55&article_id=99877

 2. site admin says:

  Tycker det var ett svagt inlägg. Att dra slutsatsen “Mehmet Kaplan är muslim alltså är han homofob” tycker jag definitivt inte om. Han som skrivit inlägget verkar inte direkt stå för miljöpartiets grundläggande värderingar.

  Men om Mehmet Kaplan uttrycker några homofobiska åsikter i justitieutskottet kommer jag givetvis att förmedla det här på bloggen.

 3. Well says:

  Ärligt talat vet jag inte, noterar bara att Kaplan fått intern kritik av en annan miljöpartist för just detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.