Fortsatt arbete i justitieutskottet

Ikväll har vi haft årsmöte med Centerpartiets riksdagsgrupp. Det är på årsmötet vi fattar beslut om utskottsplatser och andra personval som ska göras i riksdagen.

Jag fick fortsatt förtroende som rättspolitisk talesman och kommer att fortsätta fyra år till i justitieutskottet. Det blir självklart en annan roll i majoritet, inte minst gäller det arbetet mot justitiedepartementet och Beatrice Ask. Det ska bli mycket intressant.

Jag kommer även att vara andra ersättare i civilutskottet (sammanslagning av bostads- och lagutskottet). Det innebär att jag kan fortsätta med de upphovsrättsliga frågorna. Min nya skånska riksdagskollega Lennart Pettersson blir ordinarie i CU.

Utöver mina “gamla roller” har jag också blivit ordinarie i Nordiska Rådets svenska delegation (tidigare ersättare) och första ersättare i EU-nämnden. Internt har jag blivit ordförande i en av våra fyra ständiga kommittéer. Den hette tidigare Säkerhetskommittén men heter nu Kommitté öppenhet och trygghet, men fortfarande är det kommittén som samordnar JuU, FöU, UU, KU och EUN. Kommittéordförandeskapet innebär också att jag sitter i riksdagsgruppens förtroenderåd, det är gruppstyrelsen och består av sex ledamöter.

I övrigt valde vi Roger Tiefensee till ny gruppordförande efter Åsa Torstensson som ju blivit infrastrukturminister. Kenneth Johansson blir ordförande i socialutskottet, Sofia Larsen ordförande i utbildningsutskottet och Claes Västerteg vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Det blev ingen ordförande eller vice ordförande post för mig, men jag är ändå mycket nöjd med det utökade ansvar som jag fått inom riksdagsgruppen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Fortsatt arbete i justitieutskottet

 1. Grattis då!

  Och som ordinarie i Nordiska Rådets svenska delegation kanske du kan pådrivande för att stoppa gränshinder inom Norden. Jag syftar på de som satts upp av telefonoperatörer, posten, banker och transportföretag (det senare framför allt Öresundskonsortiet, men på ett lite annat plan också transportföretag som låter rabatter ta slut vid gränsen).

  Jag ser personligen ingen anledning att något av dessa gränshinder ska finnas i någon utsträckning. En nollvision på detta område som antingen uppfylls eller inte.

 2. site admin says:

  Självklart har jag tagit platsen i Nordiska Rådet för att jag tycker att det nordiska samarbetet är viktigt, men i synnerhet är det Öresunsintegrationen jag brinner för.

  Vi har numera två ledamöter i NR och min kollega blir Stefan Tornberg från Luleå. Skåne och Norrbotten, stora olikheter, men också likhet i upplevda gränsbarriärer. Haparanda-Torneå har varit en fungerande gränsregion längre än Öresundsregionen (om det nu är en fungerande gränsregion), men fortfarande finns det stora barriärer i Torne Älv på samma sätt som i Öresund.

 3. Eh – Civilutskottet har förlorar upphovsrättsfrågorna till näringsutskottet. Så nej du får inte längre upphovsrättsfrågorna.

  Pressmeddelande från riksdagen från den 13 september:

  “Skillnaden blir att bostadsutskottets ansvar för frågor om bl.a. länsstyrelserna flyttas till konstitutionsutskottet och lagutskottets ansvar för immaterialrätten, dvs. upphovsrättsliga frågor m.m., flyttas till näringsutskottet. Civilutskottet tar över vissa anslagsfrågor för konsumentpolitiken som tidigare beretts av näringsutskottet.”

 4. site admin says:

  Det var som… Tack Anders, jag hade inte en aning om detta. Men jag ska nog försöka få ta debatterna i kammaren i alla fall. Däremot kan jag inte vara med på utskottsbehandlingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.