Så var regeringen klar

Nog var det en del överraskande namn. Jag hade inte ens gissat rätt på vilka fyra centerpartister det skulle bli. Maud, Eskil Erlandsson och Åsa Torstensson var självklara, men den fjärde blev Andreas Carlgren. Han har varit en av mina politiska förebilder och jag tycker att det är riktigt, riktigt bra att han kommer tillbaka till politiken som miljöminister.

Bland moderaterna var det också en hel del som hickade till när de hörde “utrikesminister Carl Bildt“. Men jag tror att de allra flesta är överens om att det är den starkaste utrikesminister som alliansen kunde hitta. Faktiskt den enda som kan matcha Jan Eliasson som jag tycker är fantastiskt duktig.

Jag blev också lite förvånad över att det är Anders Borg som blev finansminister och inte Mikael Odenberg. Han blev istället försvarsminister. Anders Borg känner jag bäst från gymmet. Han är minst sagt vältränad. Andra moderata överraskningar var Maria Borelius som handelsminister och Cecilia Stegö Chilò som kulturminister. Fast jag är tveksam till om det ska stå ett (m) efter Cecilia Stegö Chilò. Hon är inte medlem i moderaterna och det ryktas att hon röstade på Centerpartiet i valet.

En hel del av er som skrivit kommentarer här på bloggen har anledning att vara nöjda med att det blev Beatrice Ask och inte Johan Pehrson som blev justitieminister. Johan är helt utanför regeringen, vilket är lite överraskande för mig. Istället blev det Cecilia Malmström (EU-minister) och Nyamko Sabuni (integrations- och jämställdhetsminister) som tog de två fp-posterna bredvid de självklara Lars Leijonborg (utbildningsminister) och Jan Björklund (skolminister).

Bland kristdemokraterna lyser överraskningarna helt med sin frånvaro, delvis för att de bara fick tre ministerposter. Det blev Göran Hägglund som socialminister, Mats Odell som finansmarknadsminister och Maria Larsson som folkhälsominister. Mats Odell är tillsammans med Beatrice Ask och såklart Carl Bildt de som är kvar från den borgerliga regeringen 1991-94.

Skåne fick två ministrar. Tobias Billström som migrationsminister, han är dessutom yngst i regeringen med sina 32 år (född 73), och Cristina Husmark Pehrsson som socialförsäkringsminister. Hon är dessutom äldst tillsammans med Mats Odell med 59 år fyllda i år.

10,5 moderater, 4,5 centerpartister (räknar Cecilia Stegö Chiló som hälften var…), 4 folkpartister och tre kristdemokrater. 12 män och 10 kvinnor. Inget att klaga på även om det inte blev exakt hälften kvinnor och hälften män.

Totalt sett är jag mycket nöjd, det är en alldeles utmärkt regering. Nu gäller det att leverera!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

18 Responses to Så var regeringen klar

 1. Modeord says:

  Vad är det de ska “leverera”? Ska de bli brevbärare?

 2. site admin says:

  Vad sägs om politiska förslag som ska leda till resultat i fråga om fler jobb, färre i utanförskap och större valfrihet i välfärden?

 3. Johan Folin says:

  Min största lättnad är att Johan Pehrson är helt ute ur bilden. Lite tråkigt att du inte blev tillfrågad bara. Stegö-Chilò är väldigt spännande.

  Hur gammal är den här regeringen i förhållande till avgående s? genomsnittsålder?

 4. svensson says:

  Bra! att Johan Pehrson INTE kom in. Beatrice Ask ger ett rätt öppet, lite ödmjukt intryck – viktiga komponenter i en bra justitieminister.

 5. Ja, det är riktigt positivt att det var Beatrice Ask, och inte Johan Pehrson, som fick justitieministerposten! Pehrsons antydningar om att (med husrannsakningar?) stärka upprätthållandet av den nuvarande synen på upphovsrätten var obehagliga.

  Men borgerliga politiker har ju tjatat mycket om att införa en riktig Öresundsminister. Jag hittar 1300 träffar på Google och de flesta tycks handla om folk som vill att posten instiftas. Nu kom man till makten. Med det blev ingen minister som fick det som huvudtitel i alla fall.

  Den som tidigare närmast kallades Öresundsminister är Berit Andnor, Socialminister och “Nordenminister”. Ska man gå efter det – det ska man nog inte – så blir Göran Hägglund Öreundsminister. Tjosan. Vem skulle annars ligga bra till att ha det som område?

  F ö: två skåningar av 22 statsråd. Fattigt. Bara understryker ännu mer vikten av ett starkt Region Skåne som kan arbeta för skånska frågor.

 6. Jag kan ju förresten tillägga att regeringsförklaringen ( http://www.regeringen.se/content/1/c6/07/02/32/bcc6951a.pdf ) inte innehöll ett ord om Öresundsregionen. Det närmaste var att prata om “Norden och Östersjöregionen”. Men till skillnad från Öresundsregionen/Skåne-Själland (utvecklingen vital för hela Sverige, menar jag) nämndes i alla fall Ukraina!

  Det fanns heller inte ord om federalism, regionalt självstyre, kommunalt självstyre i allmänhet, lokaldemokrati eller något liknande. (Då användes ändå 6447 ord i regeringsförklaringen denna gång mot 2873 ord 2002.) Ibland undrar jag varför jag ens själv röstar på centern…

  Men ok, ibland växer sådant här fram med tiden, när praktiska frågor ska lösas. Då kanske ett nytt annorlunda perspektiv börjar skönjas. Detta är dock en dålig start ur regionens synvinkel, det ska sägas.

  Till sist, vad hände med Mauds så hårda krav på varannan damernas i regeringen? Det blev inte så. Kvinnor blev bara 10 av 22 statsråd.

 7. site admin says:

  Jag har hört att snittåldern i den nya regeringen är 47 år. Vet inte hur det såg ut i Perssons regering. Kan nog ha varit ungefär detsamma, men det fanns nog fler som både var förhållandevis yngre (t.ex. Lena Hallengren) och äldre (t.ex. Jan Eliasson).

  Jag vet inte vem som är tänkt som ansvarig för nordiska frågor. Kan tänka mig att samma minister blir ansvarig för Öresundsfrågorna. Man kan väl hoppas på Tobias Billström, som Malmöbo har han kunskap om behoven för ökad Öresundsintegration.

  Håller med om att det saknades en del i regeringsförklaringen. Tror inte att Reinfeldt och regeringen kommer att göra så mycket innan grundlagsutredningen och ansvarskommittén är färdiga med sitt arbete. Jag, och säkert du Malte, har mer bråttom, men på något sätt är det ändå acceptabelt att avvakta de utredningar som pågår.

  2 av 22 ministrar är skåningar. Skulle man utgå från befolkningsandelen så skulle vi ha 2,85 ministrar. Så dåligt är det inte. Jämför med andra delar av landet. Eftersom Stockholm är oerhört överrepresenterat, som vanligt, så är alla andra delar av landet underrepresenterade. Hela Norrland har en och det är Maud. Dessutom är Beatrice Ask ursprungligen från Härjedalen.

  När det gäller jämställdheten så blev det 12-10 till männen, men å andra sidan är 12 av ministrarna intresserade av män medan bara 10 är intresserade av kvinnor…

 8. site admin says:

  Det blev inte Tobias Billström som fick ansvar för Öresundsfrågorna (och övriga Nordenfrågor) utan den andra skåningen Cristina Husmark Pehrsson.

 9. MB says:

  Pust. Vi slipper Johan Pehrson.

 10. Sven says:

  Malte är tyken. Närmare en jämställd minister ärn 10-12 kan man inte komma om det inte är helt jämställt. Milimeterrättvisa är aldrig något som ska eftersträvas. men nr det uppkommer så är det välkommet.

 11. Ja, att vi slapp Pehrsson var ju mycket trevligt får man säga.
  Jag känner mig liksom lite glad och upprymd idag. Olofsson som näringsminister och Carl Bildt(!) som utrikesminister, denna oerhört duktiga retoriker som inte tar någon skit, vare sig från politiska motståndare eller journalister. En av sveriges duktigaste nationelkonomer, Anders Borg som finansminister, Beatrice Ask, som har grillat Bodström i EU-nämnden som justitieminister. Vi har äntligen representation av öppet homo- och bisexuella, vi har en afrikansk kvinna på en ministerpost. Vi har en god fördelning av män och kvinnor.
  Men framförallt, vi har ett antal starka ministrar, som är intelligenta, talföra och pålästa inom sina ämnen!
  Det skall faktiskt bli en helt underbar brytning med det ministermoras av svaga ministar som präglade Perssonministären.
  Det känns som att jag kan andas igen!

 12. Leffe says:

  Det ser riktigt starkt ut – nu kommer nästa spännande steg, fösta budgeten!

  Kul att det i prinip helt saknas på förhnd utpekbara “svaga” ministrar, Reinfeldt tycks sakna Perssons behov av personlig dominans.

  Den här regeringen har onekligen helt unika möjligheter att faktiskt åstadkomma stora och positiva förändringar för Sverige – på många områden.

 13. Jag har nu faktiskt skrivit långa blogginlägg om både Tobias Billström och Cristina Husmark Pehrsson. Kanske lite trivia ni inte visste (mer i blogginläggen, kolla länken i mitt namn ovan): att nordvästskåningen Husmark Pehrsson varit mycket aktiv i att hindra broavgifterna från att sänkas och t o m ifrågasatt att de sydvästskånska vägarna fram till bron skulle vara gratis. Hon har vidare skrivit att “alkoholskatterna [bör] sänkas till dansk nivå. Omedelbart.”

  Och att Billström var den som stod bakom motionen om en Skånehymn i regionfullmäktige 2000 och att han i en enkät förespråkade att nationalstaten skulle upplösas året efter. Idag vill han avskaffa landshövdingämbetet.

 14. Håkan says:

  Hade väl bara behövts att Maud O talat sig varm för ytterligare en kvinna så hade det blivit elva kvinnor och elva män (om jag räknat rätt). Personligen hade jag föredragit Lena Ek framför Carlgren eller varför inte Helena Nilsson? Men om det promt måste vara en man, hade jag föreslagit Linander eller Federley. Men kanske är utnämningen av Carlgren bara ett sätt att lägga ner Integrationsverket i rekordfart. I sådana fall är det tummen upp. Sverige behöver inte ideologiproducerande myndigheter, det är bättre att lämna sådant till marknaden.

 15. Staffan says:

  Som lite utomstånde undrar jag om ni (C) är nöjda med näring, jordbruk och miljöpolitiken. För mig tycks det som om moderaterna tog väldigt mycket, faktiskt både med tanke på valresultatet men framför allt det faktumet att ni gick till val som en alllians.

  Centern fick väl bäst utdelning av de tre mindre partierna, näring är ju tungt och miljö och jordbruk är viktiga områdne och traditionella center-områden (för att inte nämna vice statsminister).

  Men är ni nöjda? Det är min fråga, och då inte i jämförelse med hur det är att vara i opposition utan just nu, med tanke på valresultatet.

 16. site admin says:

  Bra fråga Staffan. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte funderat så mycket på det.

  Det känns som att vi fått våra viktigaste områden näring och miljö, vi kunde inte undvika jordbruksdepartementet (varför finns det ett speciellt jordbruksdepartement, hade varit bättre om de frågorna legat under näringsdepartementet) och därutöver har vi de viktiga infrastrukturfrågorna som också ligger inom Näringsdep.

  Visst anses finans, utrikes och justitie tyngre, men för de frågor vi drev hårdast i valrörelsen (fler jobb, miljö och förnyad välfärd) så passar näring, jordbruk och miljö bättre. Dessutom är jag övertygad om att man i viss utsträckning först tittar på personer och sedan tar departement efter de personernas kompetens.

  Sedan vet jag inte vad vice statsminister i praktiken betyder, men det låter åtminstone bra. Och vem vet, Reinfeldt kanske behöver operera höften eller nåt och då får Maud praktisera som statsminister.

  Det känns som att det är flest folkpartister som är missnöjda. Både Johan Pehrson och Karin Pilsäter hade nog trott, och kanske förväntat sig, en ministerpost.

 17. Staffan says:

  Jag såg det lite som om Reinfeld delade in det i fem områden, ett till C, Kd och Fp var (era profilfrågor). Dessutom ett område till de gamla moderaterna (utrikes) och resten (det mesta) till de nya moderaterna.

  Nu ahr ju de gamla fått lite stryk den första veckan varför inget fokus lagts på de andra. Det kommer väl vad det lider.

  Spännande att se vem som hoppar in för de två avhopparna (eller blir det tre?)

 18. Staffan says:

  Just det folkpartiet fick inte jättemycket. Jag hoppades på Birgitta Olhsson i biståndsfrågor eller jämställdhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.