Riksdagsveckobrev v. 39-40

Hej, nu har Sverige fått en ny statsminister! För några minuter sedan röstade vi och Fredrik Reinfeldt valdes till ny statsminister. Det var spännande. Första gången för mig. För fyra år sedan avgick aldrig Göran Persson och följaktligen kunde vi inte välja någon ny statsminister. Vi hade en misstroendeomröstning mot honom, men den klarade han såklart eftersom vänsterkartellen då hade majoritet i riksdagen.

Imorgon ska han presentera sin regering och inte ett ord har läckt ut. Jag vet att jag själv inte blir minister, har inte fått frågan och de som blivit tillfrågade blev det igår. Jag känner också till några andra som INTE blir ministrar, men vem som blir det står skrivet i stjärnorna i ytterligare 18 timmar.

Man ska väl inte spekulera, men mitt tips är att Centerpartiets fyra ministerposter tas av Maud, Eskil Erlandsson, Åsa Torstensson och Lena Ek. Jag vet inte ens om det är fyra poster vi får, och dessutom beror det på vilka ansvarsområden som går till Centerpartiet, men de fyra är nog de hetaste namnen. Samtliga sitter i partiets verkställande utskott.

Ny riksdagsgrupp

Förra onsdagen hade vi det första sammanträdet med den nya riksdagsgruppen. Det var trevligt att träffa alla de nya. En del känner jag sedan tidigare som Fredrick Federley, Annie Johansson, Anders Åkesson och Stefan Tornberg, medan andra hade jag aldrig träffat tidigare som Solveig Ternström, Per Åsling, Eva Selin-Lindgren och Per Lodenius.

Det känns som om vi har en ny slags bredd i den här riksdagsgruppen än vad vi hade i förra. Framförallt åldersmässigt, från Annie 23 år till Lennart Levi 76 år. Det är också nytt med två professorer i gruppen, både Lennart Levi och Eva Selin-Lindgren är professorer. Eva är dessutom dubbelprofessor. Vi har också större geografisk spridning genom att Stefan Tornberg blivit invald för Norrbotten.

På det första gruppmötet valde vi bara valberedning och i den ingår Kenneth Johansson, Kerstin Lundgren och jag. Det är ett speciellt uppdrag eftersom man vet på förhand att man inte kan göra alla nöjda hur man än gör. Vi har påbörjat arbetet, men innan vi vet vilka som försvinner till regeringen och vilka nya som kommer in som ersättare är det svårt. Jag vågar väl säga att jag själv kommer att fortsätta i justitieutskottet.

Finaste uppdraget i riksdagsgruppen har Birgitta Sellén fått. Hon är vald till andra vice talman och det är jag övertygad om att hon passar utmärkt till. Grattis Birgitta!

Riksdagens öppnande

I tisdags var det dags för det traditionella öppnandet av riksdagen. Som vanligt höll kungen ett tal, och i år betonade han speciellt miljöfrågan. Därefter brukar statsministern hålla sin regeringsförklaring, men eftersom Reinfeldt inte var vald så får regeringsförklaringen vänta tills imorgon.

Före öppnandet var det gudstjänst i Storkyrkan. Jag är inte så religiös, det vet alla som känner mig, men till Storkyrkan går jag varje år. Den nya ärkebiskopen Anders Wejryd höll en mycket bra och tänkvärd predikan. Jag fick stort förtroende för honom.

Kommande

Imorgon är det som sagt presentation av den nya regeringen och regeringsförklaringen. Därefter kan vi som valberedare sätta oss ner och försöka pussla ihop hur riksdagsgruppen ska jobba. Det handlar om alla utskottsplatser, två utskottsordföranden, en vice ordförande, gruppledning, förtroenderåd, kassör, kvittningsman och en del andra organisationer som Nordiska Rådet och OSSE. Det är ett svårt men intressant arbete.

På söndag kväll har vi gruppmöte och då ska vi fastslå vilka personer som ska ha vilka uppdrag. Detta väljs sedan i riksdagen på tisdag.

I slutet av nästa vecka, onsdag-fredag, ska jag på en ELDR-konferens i Bukarest, Rumänien. Jag brukar försöka undvika att åka iväg för mycket med tanke på familjen, men eftersom det handlar om rättsliga frågor och speciellt avvägningen mellan terrorismbekämpning och det öppna samhället så kunde jag inte tacka nej. Tyvärr innebär ELDR-konferensen att jag missar eftervalskonferensen på Lidingö som många av er säkert ska på.

Övrigt

Jag har berättat det för ganska många vid det här laget, men nu är det väl dags att sprida det till alla.

I början av nästa år ska jag och min fru ha barn igen. Och inte bara ett, utan tvillingar. Det ska bli underbart, men säkert också jobbigt. När man får tvillingar har båda föräldrarna rätt att vara hemma de första tre månaderna och det tänker jag vara. Det betyder att jag kommer att vara borta från riksdagen det mesta av våren och en ersättare får gå in och tjänstgöra.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

One Response to Riksdagsveckobrev v. 39-40

  1. Leffe says:

    Kul att du ska fåfler barn – grattis! Och mycket klok prioritering av dig att gå hem i vår – Helgeandsholmen sjunker inte ner i saltsjön på några månader utan finns kvar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.